A boldogság mit is jelent?

2019.08.01

Definíció szerint a következőeket:

"A boldogság pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet."

"A boldogság egy olyan ideális állapot, amelyre bár vágyunk, mégsem tudjuk meghatározni, hiszen magában foglalja életünk minden oldalát és ezzel emberi teljességünket."

A boldogság központi témája a buddhista tanításoknak. A végső szabadsághoz a Nemes Nyolcrétű Ösvény vezet, melyet a buddhista tanok Nirvánaként határoznak meg, amely az örökké tartó béke állapota. A végső boldogságot csak úgy érheti el valaki, ha túljut a sóvárgás minden formáján. A boldogság földhözragadtabb módja, mint amilyen a gazdagság és a jó baráti kapcsolatok mind érdemes célokként tűnnek fel (szukha). A buddhizmus bátorítja az embereket a kedvességre és kegyelemre, arra hogy minden lény boldog legyen és jólétben éljen.

A Biblia nem határozza meg fogalmi szinten, hogy mi a boldogság, de azt tartalmazza, hogy kik a boldogok. A biblia szerint az abszolút igazságért Istenhez kell fordulnunk, ezáltal egy abszolút viszonyítási pontot ad, amihez hozzá lehetne mérni az élet különböző kategóriáit, nélküle minden csak relatív lesz. Nincs abszolút jóság, csak jobb és kevésbé jó van.

A pozitív pszichológia tudományos alapon igyekszik megközelíteni a boldogságot és igyekszik megválaszolni azokat a kérdéseket, hogy mi a boldogság és hogyan lehet elérni. Csíkszentmihályi Mihály, mint a pozitív pszichológia egyik kiemelkedő alakja a flow intenzív boldogság érzést vizsgálja. Az elmélet azt a jelenséget írja le, amelynek során az ember tér- és időérzékét elveszítve egy számára örömet és kihívást jelentő tevékenységbe belefeledkezik és ez számára boldogságérzést okoz.

Én úgy gondolom, hogy a boldogságot megtapasztalhatjuk egy pillanatnyi állapotként és megtapasztalhatjuk egy folyamatként, például ha azt mondjuk, hogy boldog a házasságunk az akkor egy folyamat. Azonban a boldog házasság lehet cél is, ezt a célt sok-sok boldog állapottal tudjuk elérni. Ebben a megközelítésben a boldogság egy út a céljaink felé. Ugyanis nem létezik boldogság, boldog ember, cél-célok nélkül! A célok felé haladva az akadályokat leküzdve lehet boldog az ember.

Nincs célok és akadályok nélküli boldogság! Mindkettő kell hozzá!

Neked mit jelent a boldogság? Vannak boldog pillanataid?

Én vallom és tapasztalom, hogy van boldog élet, ami sok- sok boldog pillanatból és folyamatból áll!!!!

Minden jót Neked!

Szeretettel: dr. Nagy Kata 👠