A szokások varázsa 

2024.01.12

A Szokások Varázsa


Az életünk tele van olyan cselekvésekkel, amelyeket nap mint nap megismétlünk. Ezek a tevékenységek lehetnek olyan apróságok, mint a reggeli rutinunk vagy akár az esti kikapcsolódásunk. Szokásaink automatikussá válnak és "robot pilóta" üzemmódban irányítanak minket ezáltal, időt takarítanak meg számunkra. Ezért is fontos, hogy milyen szokásaink vannak, érdemes időnként átgondolni a szokásainkat főleg abból a szempontból, hogy azok tényleg támogatnak e bennünket, általuk egyszerűbb-e az életünk. Ha a válasz nem akkor azt a szokást jobb elengedni.

Az alábbiakban pár szempontból megvilágítom, hogy a szokásaink miben is tudnak támogatni bennünket.

Időnyerés és Produktivitás

Gondoljunk csak a reggeli készülődésre: tudatosan kialakított rutin perceket takaríthat meg számunkra minden egyes nap. Ezek a precízen beállított szokások nemcsak időt biztosítanak számunkra, hanem arra is lehetőséget adnak, hogy más tevékenységekre összpontosítsunk, amelyek gazdagabbá teszik mindennapjainkat.

Önismeretünk és tapasztalataink alapján kialakított szokások nem csupán rögzítettek és változatlanok. Rugalmasságuknak köszönhetően képesek alkalmazkodni az élethelyzetek változásaihoz is. Például, én reggelente általában lassan ébredek fel, azonban kialakítottam egy olyan rutint, amely zombi módban is képes mozgásra ösztönözni. Ezáltal az elme is felébred és én hatékonyan végzem a teendőimet Jól kialakított reggeli szokásaink, amiket már rutinnak tekintünk perceket, sőt akár órákat is megtakaríthatnak. Az ilyen megszokott tevékenységeknek köszönhetően szabad időnk szabadul fel, amit más tevékenységekre vagy élményekre tudunk fordítani. A reggeli "zombi módban" való mosogatás vagy rámolászás nem csak a feladatok elvégzését teszi lehetővé, de egyfajta átmeneti időszakot is teremt, hogy az agyunk felébredjen.

Kikapcsolódás és hatékonyság

Szokásaink nemcsak időt takaríthatnak meg, hanem kikapcsolódást is nyújthatnak. Például, egy krimisorozat része lehet a manikűrözési rutinunknak, amely tökéletesen összefonódik és még a száradási időt is kellemesen eltölti. Ezzel nemcsak a száradási időt hasznosítom, hanem maximálisan élvezem a kikapcsolódást is. Ebből a példából láthatod, hogy az ilyen kis összekapcsolódó cselekedetek nem csupán időgazdálkodást tesznek lehetővé, hanem pihenést és szórakozást is biztosítanak.

Rend a lehetőségek tengerében

A szokások és rutinok rendet teremtenek az életünkben és az elménkben egyaránt. Amikor megszokott minták szerint cselekszünk, az agyunk is könnyebben tud szisztematizálni és feldolgozni a mindennapi információkat. Ezáltal a hétköznapok könnyebben kezelhetővé válnak, növelve a mentális stabilitást és jólétet. Az összehangolt tevékenységek és bevett szokások által szinte automatikusan elérjük a rendszert, ami kihat a mindennapi életünk minőségére is.

Zárásként

Szokásaink varázslatosan tudnak hatni ránk az időmenedzsmenttől a mentális egészségig!

Így már leszögezhetjük, hogy szokásaink és rutinjaink tehát sokkal többet nyújtanak, mint pusztán egy-egy ismétlődő tevékenység. Időt takarítanak meg, segítik a produktivitást, de ugyanakkor kikapcsolódást és rendet is hoznak az életünkbe. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár ezek a rutinok segítenek a mindennapi életünkben, rugalmasnak kell lennünk, és időről időre felülvizsgálnunk és frissítenünk kell őket.

A szokások és rutinok tehát az életünk alapkövei, melyek által képesek vagyunk jobban élvezni a mindennapokat és hatékonyabban kezelni azokat.

Szeretettel: dr. Nagy KAta

Tudom, hogy nem is olyan könnyű feladat átállítani magunkat és jól jönne időnként egy kis támogatás/megerősítés. Ebben számíthatsz Rám! Motivációs percek kártyákkal az ilyen "tovább lökő" rövid mentorálások mind idő, mind pénzügyi szempontból hatékonyan megoldhatók. 

Kártyák működésének részleteit itt megleled: