A ToDo Listák Hatalma

2023.10.06

Valószínűleg sokan éljük a napjainkat "ToDo" feladatlisták között, és ez még önmagában nem is rossz. Ezek a listák segítik életünk, munkánk szervezését. De mi történik, amikor a ToDo listánk csak szaporodik, és alig vannak pipák?

Amikor a ToDo listám hosszú és alig van rajta kipipált feladat az könnyen negatív érzelmeket válthat ki bennem. Lehet, hogy mérges leszek, elszomorodok, vagy önvádak gyötrik a lelkemet. 

De vajon ezek az érzelmek segítségével-e megoldani a feladatokat? A válasz általában nem. Ezért fontos megérteni, hogyan lehet ezeket az érzelmeket pozitív cselekvésekké fordítani.

Íme néhány gondolat és gyakorlati tanács a ToDo listák által kiváltott érzelmeink hatékony kezeléséhez:

 • Mérges leszel? - Az első reakció sokszor a düh lehet, de fontos megérteni, hogy a mérgelődés nem oldja meg vagy intézi el a feladatokat. Inkább próbáljunk meg higgadtan és racionálisan megközelíteni a helyzetet.
 • Elszomorodsz? - Az elszomorodás természetes reakció lehet, de ne hagyjuk, hogy teljesen lelombozzon minket. Inkább gondolkodjunk el azon, hogyan lehetne lépésről lépésre haladni a ToDo listánkon.
 • Önvád fog el? - Ne vádoljuk magunkat a feladatok halmozódása miatt. Az ilyen helyzetek mindenki előfordulhatnak, és nem jelentenek személyes kudarcot.
 • Elgondolkozol? – Ez segít abban, hogy átlássuk a feladatokat. Talán rájövünk, hogy vannak olyan feladatok, amelyek miatt már egy másik feladat során is megvizsgáltuk volna, vagy felismerjük, hogy egyes feladatokat elvesztették prioritásukat.
 • Öröm tölt el? - Ha megtaláljuk az örömöt a ToDo lista kezelésében, ez jó jel lehet. Az öröm azt mutatja, hogy szükség van ránk, és haladunk a feladatokkal.

Az igazi megoldás a Cél-Feladat kapcsolatban van!

Az egyik legfontosabb lépés a ToDo listák hatékony kezelésében az, hogy felismerjük a célokat és a feladatokat. Gyakran előfordul, hogy ami először feladatnak tűnik, az valóban egy cél része. Például, ha célunk a fittség elérése, a napi edzés vagy a salátakészítés csak a cél egyik lépése lehet. Gyakran az emberek egyszerűen felírják a célokat a listájukra, de ez nem feltétlenül segít, hogy következetesen és hatékonyan haladjanak előre.

Fontos, hogy tudjuk mi a cél és mi a feladat, mert a feladat való ToDo listára nem a cél. Most adok egy rövid definíciót:

A cél egy nagy, hosszú távú eredmény, amit el akarunk érni. Például, hogy fitt váljunk, ez egy hosszú egészségügyi cél és fitnesz cél jelenthet.
A feladatok olyan konkrét lépések, teendők vagy cselekedetek, amit meg kell tenni annak érdekében, hogy elérjük a célt. Ezek lehetnek rövidebb stratégiai teendők, amik napi vagy heti szinten megvalósíthatók. Például, a "Napi 30 perces séta" vagy a "Reggelente gyümölcsökkel reggeli" olyan feladatokat, amiket a fittség célunkhoz juttat.

Ezen felismerések alapján érdemes szigorúan szétválasztani a célokat és a feladatokat. A ToDo listán csak azok a feladatok szerepelnek, amelyek ténylegesen végrehajthatók, és ezek haladást jelentenek a célok felé.

Hogy hogyan is vezesd a listádat adok pár fontos szempontot:

 • A feladatok prioritása kulcsfontosságú a hatékony ToDo lista kezeléséhez. Ehhez használhatjuk például az Eisenhower-mátrixot. Azokat a feladatokat, amelyek fontosak és sürgősek, előrébb helyezzük a listát, míg azokat, amelyek kevesebb fontosak vagy sürgősök, hátrébb.
 • Az időmenedzsment is elengedhetetlen. Határozzunk meg idősávokat a feladatok elvégzésére, és ragaszkodjunk hozzájuk. A hatékony időmenedzsment segít elkerülni a feladatok elhúzódását.
 • Az egyik legnagyobb előnye a ToDo listák rendszeres használatának, hogy segítsenek az önben és a személyes fejlődésben. A célok kitűzése és az ezekhez vezető apró lépések meghatározása segíti az embereket az új készségek elsajátításában és a karrierjük fejlesztésében.
 • Nem mindig kell egyedül dolgoznunk a ToDo listáinkon. Ha van csapatunk vagy családunk, érdemes megosztani velük a feladatokat, és együttműködni a megvalósításukban. Az együttműködés és a hatékony kommunikáció javíthatja a feladatok elvégzésének hatékonyságát.
 • Az új módszer bevezetésekor szembesülni fogsz kihívásokkal és nehézségekkel. Ne hagyd, hogy ezek elkedvetlenítsenek. Ismerd fel őket, és keress megoldásokat rájuk. Például, ha elveszíted a motivációt, próbáld meg újra fókuszálni a célokat, és ünnepeld meg a kis eredményeket.
 • Az ünneplés ösztönözhet és motiválhat, és emlékeztethet bennünket arra, hogy fontos is az elérésükért dolgozni.

Ha most kezded el használni a ToDo listát, itt van néhány lépés, amit követhetsz:

 1. Határozd meg a célokat: Gondold át, mi az, amit hosszú távon el szeretnél érni az életedben. Ez lehet szakmai, személyes vagy egészségügyi cél.
 2. Szétszedés feladatokra: Bontsd le ezeket a célokat kisebb, konkrét feladatokra vagy lépésekre. Írd le, milyen teendők szükségesek a célok eléréséhez.
 3. Priorizálás: Használj priorizálási módszereket a feladatok rangsorolásához. Fontolóra veheted a sürgős és fontos feladatokat, de nem felejtsd el azokat sem, amiket hosszú távon juttatnak el a célokhoz.
 4. Kommunikáció: Ha munkatársak vagy családtagok is érintettek a feladatokban, beszéld meg velük és koordináljátok a teendőket.
 5. Ünnepelj sikereket: Ne felejtsd el ünnepelni az elvégzett feladatokat és a cél elérését. Ez motiválhat a további teendők elvégzéséhez.

A ToDo listák hatékony kezelése és a célok elérése nem csak a szervezést könnyíti meg, hanem hosszú távon az életed jobb irányba terelheti. Így a ToDo listád nem csak egy lista lesz, hanem egy útmutató az életedben való előrehaladáshoz és a kitűzött célok eléréséhez.

Ha úgy érzed ehhez kellene egy kis segítség akkor Itt vagyok. Jelentkezz be egy konzultációra, foglalj időpontot!!! 

Egy alkalom is jó, de több még eredményesebbé tudja tenni az életedet, ezért alakítottuk ki a motivációs percek rendszert. Nézd meg őket itt:

100 motivációs perc

Fedezd fel az új és rugalmas megközelítést a motivációs tanácsadásban! A Motivációs percek Kártyával lehetővé teszi számodra, hogy az időbeosztáshoz igazodva inspirációt és támogatást kapj, bármikor szükséged van rá. A változó napirend már nem tart vissza attól, hogy részt vegyél a motivációs tanácsadáson. A kártya lehetőségét arra, hogy rugalmasan tervezd meg a találkozókat, és ne aggódj, ha közbejön valami. Akár csak 15 perc nyugodtan tudsz szánni a motivációra, az is tökéletesen megfelel. A 100 perces kártya az első tanácsadás időpontjától 60 napig érvényes. Ez azt jelenti, hogy ebben a teljes mértékben kihasználja a tanácsadás nyújtotta előnyöket és segítséget. A kártya perceit az igényeid szerint oszthatod be, így mindig akkor veheted igénybe a szolgáltatást, amikor a leginkább szükséged van rá. Az időpontfoglalás sem lehetne egyszerűbb! Mindössze 24 órával előbb kellett jelezni, hogy szeretnél időpontot foglalni. Egy alkalommal minimum 15 percet el kell használni, de ha több időre van szükséged, akkor is biztosítjuk a rugalmasságot és az igényeidhez való igazodást. A Motivációs percekkel lehetőség van arra, hogy személyre szabott segítséget kapj, amikor csak szükséged van rá. Hidd el, az élet minden területén tapasztalt az áttörést és a fejlődést, amelyet a motiváció hozhat. Ne hagyd, hogy a változó napirend visszatartsa az életcéljaid eredményétől!  Tedd meg az első lépést a motiváció felé, és tapasztalt meg az életed átalakulását a Motivációs Tanácsadás Rugalmas Kártyával!

30 000 Ft

200 motivációs perc

Motivációs tanácsadás időtatamát rugalmasan tudod ezzel a kártyával kezelni. Nem kell azon aggódnod, hogy ha közbe jön valami, akkor ki is marad egy alkalom. Ha eddig a változó napirendet tartott vissza, hogy részt vegyél motivációs tanácsadáson, akkor ez már nem lesz probléma. Ha csak 15 perc nyugodt időt tudsz megteremteni erre a célra az is rendben van. A 200 perces kártya perceit az első tanácsadás időpontjától számított 90 nap alatt kell felhasználnod. Tanácsadásra/mentorálásra időpontot elég 24 órával előbb foglalnod (egy alkalommal minimum 15 percet fel kell használnod.)

45 000 Ft

500 motivációs perc

Fedezd fel az új lehetőségeket a motivációs tanácsadásra szolgáló rugalmas utolsó kártyával! Többé nem kell aggódni az időbeosztás miatt vagy attól, hogy ki maradsz egy alkalommal, ha váratlan helyzetek merülnek fel. Ez a kártya megoldást nyújt a változó napirendek által korlátokra és lehetővé teszi számodra, hogy a saját ütemben részt vegyél motivációs tanácsadásokon. A 500 perces kártyával hatalmas rugalmasságot nyersz. Előfordulhat, hogy csak rövid időt tudsz szánni a motivációra a napodban, és ez teljesen rendben van! Mindössze 15 perc is elegendő, hogy feltöltődj, inspirálódj, és új lendületet kapj az életedben. Nem kell kompromisszumokat kötnöd más fontos teendőid vagy elfoglaltságaid miatt. A kártya 500 percet kínál, amely az első tanácsadás időpontjától 120 nap alatt használható fel. Ez azt jelenti, hogy megvan a szabadságod és lehetőséged arra, hogy eloszd az időt, ahogy neked a legjobban megfelel. Nincs többé  nyomás, csak te és a saját tempód. Az időpontfoglalás sem lehetne egyszerűbb! Mindössze 24 órával előtte jelentkezz be, és készen állok, hogy támogassalak és inspiráljalak.  Ne engedd, hogy a változó napirended visszatartsa a motivációval való foglalkozástól. A motivációs rugalmas kártyája lehetővé teszi számodra, hogy szabadon alakítsd az időbeosztást, és igény szerint részt vegyél a támogató és inspiráló találkozókon. Szabadítsd fel a benned rejlő potenciált és teremts új lendületet az életedben! 

100 000 Ft