Beköszöntött az első "Ember hónap"!

2019.08.30

Biztosan halottad már az a szófordulatot, hogy "beköszöntött a szeptember, elkezdődtek az Ember hónapok!"

Picit elengedve a fantáziámat és coach lényemet felszínre engedve ezzel kapcsolatosan az jutott eszembe, hogy milyen bölcs is ez a fordulat. Hiszen az "ember" felnőtt, aki cselekszik, tervezetten teszi a dolgát. Már nem önfeledten szórakozó gyermek!

Az évből már csak 4 hónap van hátra, itt az idő számot adni, hogy mit is értünk el, hol tartunk az évre vonatkozó terveinkkel. Ezt tekinthetjük, úgy is, hogy újra tervezünk, korrigálunk.

De tekinthetjük úgy is, hogy a nyáron/ évsorán megtapasztalt élményeinket számba vesszük és mint a gyümölcsöt befőzzük télire. Így amikor picit elszontyolodunk elővehetjük és beédesítheti a napunkat.

Felnőtt korunkat meghatározzák a gyermek kori élmények, ezt tovább vetítve az "ember hónapokra" hatással vannak az évsorán eddig megszerzett élményeink. Élmények nagyon fontosok, ezek segítenek bennünket, itt mind, a pozitív, mind a negatív élményekre gondolok.

De mit is tekintünk élménynek?

Értelmező szótár (online wiki szótár) szerint:

"Személyessé vált tapasztalat; lelkileg is átélt esemény, történés, amely mélyebb hatást tesz rá.

Lelki folyamat, amellyel a személy bizonyos jelentősebb eseményeket, történéseket a saját maradandó lelki tartalmává alakít."

Az élménytől eltávolodva picit változhat, hogy milyen érzéseket idéznek fel. "az emlékek mindig megszépülnek". Meglátásom szerint nem feltétlenül megszépülnek, hanem az időbeli eltávolodás miatt már másként éljük újra. Ennek oka lehet az is, hogy változtunk, illetve már nem olyan közelről éljük át, nem annyira szubjektívan. 

Ez így nagyon jó!!!

Az emlékek segítenek jobban megismeri önmagunkat is, nagyon jó tükröt tartanak. Gondolj csak bele, amikor egy társaságban a korábbi közös élményeket idézitek fel. Mindenki kicsit másként emlékszik, és ha jobban magadba nézel talán már Te se úgy idézed fel, mint legutóbb amikor eszedbe jutott. Más érzések járnak át, más momentum tűnik fontosnak. 

Ez így nagyon jó!!!

Szeretettel: Kata