Csudajó célmódosítás

2021.04.20

Sokszor halljuk, hogy időnként nem árt céljainkat felülvizsgálni, mert kehet, hogy már nem is teljesen azt akarjuk, vagy olyan rész lépések előtt állunk, amik elsőre úgy tűnnek, hogy nincsenek céljainkkal összhangban. Igen ez így logikus, de megcsinálni már nem is mindig könnyű! Azonban valóságban sokszor tesszük meg, de nem is vagyunk ennek tudatában, csak úgy érezzük, hogy jó lesz. Ha ezt tudatosan tesszük akkor az életünk tényleg "CSUDA JÓ" lehet

Hogy hogyan is csináljuk azt most egy regényen keresztül mutatom be.

Friss olvasmány élményem Julia Quinn Csudajó című regénye, ez alapvetően egy édes romantikus regény. Igazából azért kezdtem bele, mert az írónő másik regényéből készült a Bridgerton család című sorozat, ami nagyon tetszett és kíváncsi voltam, hogy hogyan is ír az írónő.

Történet főszereplője egy herceg és egy iparmágnás amerikai örökösnő, a történet a XIX. század elején Angliában játszódik. Nem szeretném a teljes történetet elmesélni, de azért, hogy a gondolataimat tudd követni megosztom a könyv rövid ismertetőjét:

Két tényt mindenki tud Alexander Ridgelyről. Az egyik, hogy ő Ashbourne hercege. A másik, hogy a házasság nem szerepel a közeli tervei között...

Ez egészen addig igaz, míg egy vörös hajú amerikai lány a kocsija elé nem veti magát, hogy megmentse a herceg fiatal unokaöccsét. A lány olyan, amilyennek Alex sosem gondolt volna hölgyet... Okos és humoros, fegyelmezett és bátor. De szolgáló. Nem illik egy rangos arisztokratához... Kivéve, ha a hölgy nem az, aminek látszik...

Az amerikai örökösnő, Emma Dunster körül tolonganak az angol urak, de ez nem jelenti azt, hogy szándékában állna bármelyikjükhöz hozzámenni feleségül; akkor sem, ha beleegyezett, hogy részt vesz a londoni társasági szezon eseményein. Amikor titokban, konyhalányruhában kiosont unokanővére londoni házából, csak egy kicsit még élvezni szerette volna az ismeretlenséget a debütálása előtt. Nem gondolta volna, hogy egy veszélyesen jóképű herceg karjában találja magát... és hogy ez a herceg meglehetősen zaklatott lesz, amikor kiderül Emma valódi kiléte.

Ám úgy tűnik, az igaz szerelem akkor borul virágba, amikor az ember arra a legkevésbé számít, és a szenvedély a legmakacsabb szíveket is képes megolvasztani.

forrás: https://www.libri.hu/konyv/julia_quinn.csudajo.html

A történetben az ragadott meg különösen, hogy a főhősnő milyen módon határozza meg céljait, miként tetvezi cselekedeteit. Cél állítása, jövőbe, hosszabb távra tekintése nagyon jó, mondhatnám, hogy szakirodalmi elvárásoknak is megfelelő. Hosszabb távú céljai remekül megfelelnek a SMART modellnek. Azonban a minden napok eseményei olykor elbizonytalanítják, hogy a célja valóban reális, valóban az az igazi célja. Mivel a karakter egy modern nőt formál meg ezeket a vívódásokat is igyekszik racionálisan -ugyan nem szeretem ezt a kifejezést, de most ezzel tudom a legjobban érzékeltetni- férfi módon kezelni. Az adott helyzethez igazodva a rövid távú céljait módosítgatja folyamatosan, de a fókusza ott marad az álom célján. A regény nagyon jól bemutatja azt is, hogy a vágyaink és álmaink/álom célunk elsőre ellentétesnek is tűnhetnek, és van olyan helyzet amikor az a bizonyos belső hangra kell hallgatni. Mert ez a hang nem csap be, ha még nem is látjuk, vagy érjük, de végül is az álom célunkhoz vezet minket. Fantasztikus az is a főhősnő történetében, hogy hogyan próbálja látszatra feladni az eredeti álom célját, de a napi szinte rutinszerű viselkedése, gondolkodása, hozzá állása még is az állom célja felé viszi. Ugyan ez a cél, már nem minden részletében azonos, de a lényegét tekintve, ami a cél eredménye az megvalósul. Az oda vezető út is módosult, de ehhez kellett a modern szemlélete, a nyitottsága és a megoldást kereső hozzá állása. Különösen tetszett az is, hogy ezt fel is ismerte, ezt azért emelem ki, mert hajlamosak vagyunk meghagyni magunkat abban a tudatban, hogy feladtuk a célunkat, mert nem vesszük észre, hogy csupán más úton megyünk és célunk jellemzői egy kis módosultak, de a célunk eredménye, amit igazán el akartunk érni az megvalósult.

Ajánlom olvasd el, közben kapcsolódj ki és mellék hatásként figyeld meg a cél módosítás finom lépéseinek alkalmazását.

Ha van még egy kis időd akkor nézz szét a motivációs kis könyveink között.


Néha úgy érezzük, mintha az életünk egy hatalmas gödörben rekedt volna, ahol minden lépésünk csak tovább süllyedést eredményez. Azonban, ahogy a természet mindig megújul, úgy lehetőségünk van magunk is újra építeni, és megváltoztatni az életünket.

Az emberek közötti legkisebb gesztusok is képesek hatalmas változásokat előidézni az életünkben. Az egyik ilyen egyszerű, mégis rendkívül hatékony eszköz a mosoly. Nem csupán mások számára fontos és kedves gesztus, hanem saját magunk számunkra is jelentőséggel bír. A mosoly ereje nemcsak az érzelmeinkre, hanem közérzetünkre is kiterjed, és...

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!