Dicséretet, motivációt csak másoktól kaphatjuk meg?

2019.11.09

A címben feltett kérdésre az Én válaszom határozott NEM.

Azonban gyakran érezhetjük, hogy egyiket sem kapjuk meg sűrűn, ha belegondolsz sok kapcsolatban a veszekedések során előjön az is, "hogy Te sosem dicsérsz meg, Neked sosem jó, amit csinálok".

De Te

  • milyen gyakran dicsérsz?
  • Hogyan szoktál dicsérni?
  • Kiket szoktál megdicsérni?
  • Ha megdicsérnek azt hogyan fogadod? Hogy reagálod le?
  • Ha elégedet vagy valamilyen teljesítményeddel, vagy csak úgy magaddal gondolatban mit mondasz magadnak?

Kérlek próbáld megválaszolni ezeket a kérdéseket!

Munkahelyi környezetben gyakran hangzik el az, hogy a "kollégák nem motiváltak!", a cégek részéről az egyik leggyakoribb szervezetfejlesztési igény a motivációs rendszer kialakítása. Amikor ezzel a kérdéssel foglalkozom a felmérő beszélgetések során egyre többször fogalmazódik meg, hogy a motivációs rendszer ne csak a teljesítmény pénzbeli elismeréséről szóljon. De akkor miről?

Hát IGEN, miről még? Mivel lehet egy munkatársat motiválni?

Erre a kérdésre azért van jó pár válasz, de köztük a legfontosabb a pozitív visszajelzés, ami egyenlő a dicsérettel.

És ezzel vissza is kanyarodtunk a feltett kérdésekhez.

Ha vezető vagy akkor a dicséret egy fantasztikus eszköz a kezedben.

Ha munkatárs vagy akkor, ha megdicsérnek akkor azt tekintsd motivációnak.

Még egy gondolatot szeretnék tudatosítani:

"amint belül úgy kívül is"

Meglátásom szerint, ez a dicséret tekintetében azt jelenti, hogy ha dicsérjük magunkat, akkor saját magunkat motiváljuk is. Ha ezt gyakoroljuk akkor könnyebb másokat -kifelé- is dicsérni, ha tudunk saját magunknak szánt dicséretet értékelni, örülni neki, akkor a másoktól kapott dicséretnek is örüljünk. Fogadjuk el, hogy ezt komolyan mondta, engedjük meg magunknak, hogy örülünk! Igazából ezzel tudunk "belső üzemanyagot" szerezni, és "üzemanyag" nélkül nem tudjuk az életünket jól élni!

Nagyon jó, hogy írásomat végig olvastad, ezzel segítesz Nekem, hogy megmaradjon a lendületem, hogy hétről-hétre újabb motiváló írásokat osztja meg Veled! KÖSZÖNÖM!

Minden jót Neked,

szeretettel: Kata

(ha szeretnéd gyakorolni saját magad motiválását akkor látogass el a Facebook-on a https://www.facebook.com/coachinglazan/ oldalra illetve, ha csatlakozz a Csak lazán, könnyedén clubhoz ahol, rendszeresen videós posztokkal próbálok segíteni az önelfogadás, önismeret útján https://www.facebook.com/groups/bsgcoaching/?ref=group_header)