Dönteni nehéz, de még is JÓ!

2020.02.21

Életünk gyakorlatilag döntések sorozatából áll, szinte mindig döntünk.

Sokszor nem is vagyunk tudatában annak, hogy döntünk, pl.: mit vegyünk fel, mit együnk ebédre, milyen útvonalon közlekedjünk.

Döntés kifejezés használatakor arra gondolok, hogy amikor valamire igent vagy nemet mondasz akkor is döntesz, de ugyanakkor az is döntés, hogy nem döntesz.

De milyen is a döntés folyamata?

elő áll valamilyen helyzet

  1. átgondoljuk Mi mit szeretnénk, mi jó nekünk
  2. átgondoljuk mi jó a környezetünknek
  3. átgondoljuk mire milyen hatással lesz
  4. kialakulnak a lehetőségek
  5. valamelyik lehetőség közül választunk
  6. választásunknak megfelelően cselekszünk

Most gondolhatod azt is, hogy "hát én ezeket a lépéseket nem csinálom", de de de!

Lehet, hogy nem tudatosan, de még is.

Joggal merülhet fel benned, hogy akkor miért is van az, hogy néha megbánjuk a döntésünket. Erre azt tudom válaszolni, hogy nem mindegy, hogy a lépések során mennyire hagytad eluralkodni az érzelmeidet, mert az érzelmek, megérzések is fontosak, de ahhoz, hogy tisztán láss le kell csendesíteni magadat. Ha azt a nézetet vallod, hogy a belső hangok segítenek, akkor is szükség van arra, hogy lecsendesedj, hiszen amikor a belső hangodra így tudsz figyelni. (Érzelmek kizárását, csökkentését én a lecsendesítéssel azonos jelentéssel használom.) Van még egy fontos tényező: a folyamat során a választásnál mennyire magadból, a Te szempontodból nézted. Nagyon fontos, hogy a döntéseink során mindig fókuszáljunk magunkra, tudatosan. Ezzel bármilyen döntésnél, utólag is az ön, illetve mások hibáztatása ("Miatta döntöttem így! Igazából nem is így gondoltam!") minimalizálható.

Csupán arra biztatnálak, hogy gondolkodj el a döntéseiden és a következő döntési helyzetnél idézd fel a magadban a döntési folyamat lépéseit, és ami a legfontosabb helyezd a fókuszt magadra is. Ezt azért javaslom, mert ha így hozol döntést, akkor el fog tölteni a jó érzés. 

"IGEN DÖNTÖTTEM! ÉN AKARTAM ÉS NEM BÁNOM SEM MOST SEM KÉSŐBB!"

(az írásomban ismertetett folyamat a döntés hozatal általános lépéseit tartalmazza, üzleti életben a különböző döntés hozataloknak részletes szakirodalma van)

Egy kis tudatosság segíthet, hogy a minden napjaid lazák és könnyedek legyenek.

Minden jó Neked!

Szeretettel: Kata

Ha tetszett az írásom, akkor javaslom látogass el a https://www.facebook.com/coachinglazan/?eid=ARAHmwi_3wBlcG8FFGeR_QPiRcMe7t3rs1wTVh_w7qoxUfqHgPOYak_lTrkFs9rvAAo508bfPO2pvqxX oldalra, 

illetve csatlakozz  a "csak lazán, könnyedény club" zárt csoporthoz, ahol ilyesmi tartalmú videókat is megnézhetsz.

Csatlakozni itt tudsz: https://www.facebook.com/groups/bsgcoaching/?ref=group_header