Egyenlőtlenség

2019.08.01

Nagy krimi rajongó vagyok és nem rég olvastam Francisco González Ledesma Halál Barcelonában című könyvét. Nagyon jó volt, de most nem könyvismertetést akarok írni. A regényben volt az alábbi dialógus részlet:

"Köztudott, hogy az egyenlőség nem viszi előre a világot, mert ha az mozgatná, a világ dögunalmas és tervszerű lenne, minden izgalom nélkül. Mintha a megszületésedkor kapnál egy igazolványt, benne a majdani halálod dátumával. A világot az egyenlőtlenség mozgatja, sőt mi több, az egyenlőtlenség utáni vágyakozás. Az emberek egyenlőtlenek akarnak lenni."

Ez nagyon elgondolkodtatott arról, hogy az egyenlőtlenség negatív vagy pozitív, jó vagy rossz. Sok mozgalom egyik fő célja éppen az egyenlőtlenségek felszámolása, gyakran mondjuk azt is, hogy az egyenlőtlenség igazságtalan.

A történelem eddig valóban rácáfolt arra, hogy az egyenlőség hosszútávon nem volt működő képes, szépen lassan kialakultak az "egyenlők közötti egyenlőbbek" szűkebb csoportja. Azonban ennek ellenére az egyenlőtlenségek ellen folyamatosan lázadunk, nem tartjuk jónak. Magát a kifejezést is inkább negatív tartalmúnak tartjuk.

Ha belegondolunk mik is azok a hatások, amelyek fejlődésre késztetnek árnyalódhat a véleményünk. Nézzünk egy hölgyek közötti igen gyakori esetet: a fogyókúrát. Amikor ezt elhatározzuk, megfogalmazódig bennünk, hogy mi kövérek vagyunk másokhoz képest, ez tulajdon képen egy egyenlőtlenség, mert nem mindenki sovány. Ez a felismerés sarkal arra, hogy belekezdjünk a fogyókúrában, tehát ez az egyenlőtlenség, pozitív hatású, mert így kezdünk el valamit.

Az egyenlőtlenségek cselekvésre, változtatásra késztetnek, és ezek által haladhatunk egy jobb, pozitív irányba.

Ne érst félre, nem azt állítom, hogy minden egyenlőtlenség jó, de azt Te is beláthatod, hogy sokszor fejlődésre késztetnek és a fejlődés pozitív!

Minden jót Neked!

Szeretettel: dr. Nagy Kata 👠