Érzelmek kontra cselekvés

2021.03.16

Békés természetű vagyok, de az utóbbi napokban sorra találkoztam olyan véleményekkek, írásokkal amik feldühítettek. Mindben az volt a közös, hogy kialakult helyzetben már nincs helye az pozitív szemléletnek, az optimizmusnak. 

Ez egyrészt azért bosszant, mert az opotimizmus koránt sem azonos a pozitív szemlélettel, nem, nem, nem. Másrészt ezek a vélemények nem foglalkoztak a megoldásokkal, csak kritikát és bírálatot tartalmaztak. Meglátásom szerint ez nem vissz előbbre, sokan vannak rossz helyzetben, sokaknak jelent kihívást a minden napok megélése. Az nem segítség, hogy mi is dühöngünk, erősítjük a másikban, hogy igen most milyen rossz. Ezt nem kell erősíteni, ez tény, és tetszik nem tetszik vannak olyan tények amiken nem tudunk mi magunk változtatni, és vannak olyan körülmények is amikre nincs ráhatásunk.

DE!!!!!

Igen is vannak olyan, elsőre talán apróságnak tűnő lépések amikre van hatásunk, ami lehet a mi döntésünk.

Pozitív szemlélet segít, hogy ezeket megleljük, mert ha csak siránkozunk, nem tekintünk fel, nem tűzünk ki valami célt, akkor nem is lelünk megoldást. A pozitív szemlélet lényegét leegyszerűsítve az ami megadja  a napi motivációnkat, ez tud erőt adni, ez által tudunk élni és nem túl élni.

A legfontosabb a minden napokban és főleg akkor amikor nem mennek túl jól a dolgaink, hogy megleljük a motivációnkat, ehhez kell a pozitív szemlélet, ami által beindulunk, el kezdünk cselekedni, gondolkodni, megoldásokat keresni.

Igen ez dühösen, mérgelődve nem megy, le kell csendesíteni magunkat és ez az állapot, amikor nem csak a negítívumokat vesszük észre, vagy pontosabban ezeket tényként kezeljük és nem itatjuk át érzelemekkel lelünk megoldásokra. Annak aki teljesen átadja magát a negatív érzelmeknek, a kritikának, a mások bíráláatának annak ez a szemlélet tűnhet opotimizmusnak, de nem az!!!!

Pozitív szemlélettel nem csak kifelé tekintünk, hanem belülre, nem csak a körülményeket nézzük, hanem azt, hogy én mit tehetek, mit csinálhatok, minn változtathatok.

 Ez egy szemlélet és valóban aki negatív annak ez lehet zavaró, mert aki így gondolkodik, aki minden kötülmény között próbálja a napi motivációját meglelni, a belső hajtó erőjét mozgásban tartani az nem lesz a partnere a sajnálkozásban, a morgásban.

A cselekvés, a gondolkodás nem könnyű, mert ehhez ki kell szakadnunk az önsajnálatból, a mások hibáztatásából, de ez visz előbbre!!!

Gondolataimat azzal kezdtem, hogy az optimizmus nem azonos a pozitív szemlélettel, a kettő között a legnagyobb különbség az, hogy az optimista állapotban nincs cselekvés, a pozitív szemléletben ellenben jelen van. 

Még egy fontos dolog amit sajnos nem szoktunk így kezelni: a gondolkodás is cselekvés!

Minden napi motivációnk megtalálása és belső hajtó erőnk folyamatos mozgásban tartása nem könnyű, de egy kis tanulással könnyebben fog menni.

Ez a önálló önfejlesztő programunk az elméleti alapokat és a bevésődéshez szükséges gyakorlatokat tartalmazza. Szívből ajánlom.

Minden jót Neked!

Szeretettel: dr. Nagy Kata