Fiatalság kontra Öregség

2021.01.27

A fiatalokra sokszor használjuk azt a kijelentést is, hogy még éretlenek, komoly gyerekekre pedig szoktuk használni azt a kijelentést, hogy milyen kora vén. Szintén gyakran jelentjük ki olyan valakire, akit megrázkódtatások értek, hogy hogy megöregedett. Aktív idősekre pedig sokszor kijelentjük, hogy milyen fiatalosak.

Hogy is van ez?

Melyik jó és melyik nem?

Meglátásom szerint az, hogy valaki fiatal vagy öreg nem csak a testi jegyeket alapján állapítható meg, figyelembe kell venni azt is, hogy szellemileg és gondolkodásilag milyen. Akinek a teste fiatal, de fásult, nincsenek céljai tekinthető öregnek is. Ellenben az, akinek a teste öreg, de rengeteg célja van és szellemileg is friss, összességében fiatal. Érdemes megnézni a fiatal, de céltalan ember és az öreg, de célokkal teli ember szemét. Az ilyen fiatal szeme, tekintette szürkés, fénytelen, az ilyen öreg szeme ellenben ragyog.

Ezt a két típust tovább vizsgálva azt is megfigyelhetjük, hogy az ilyen fiatalok gyakran panaszkodnak különböző betegségekről, azonban az ilyen öregek szinte kicsattannak az egészségtől és szinte megállt velük az idő, testük öregedési is lelassul.

Ha tovább elemezgetjük ezt a két típust, azt is megfigyelhetjük, hogy az öregek viselkedésében fellelhető mindig egy kis gyerekes játékosság, ez lehet egy színes zokni viselet, vagy mesefigurás bögre használata is. Az példában szerepelő fiataloknál semmi ilyet nem figyelhetünk meg. Még szembe tűnőbb különbség az, hogy az öregeknek vannak céljaik.

Az összehasonlításból levonhatjuk azt a következtetést, hogy ha céljaink vannak telhetnek az évek, lehetnek testünkön öregedés jelei, de igazából fiatalok maradunk!

Minden jót!

Szeretettel: dr. Nagy Kata

Ha van még egy kis időd akkor nézz szét az ajánlataink között!