Fóbiák, félelmek

2021.01.25

Sok féle fóbia létezik, tudományos magyarázatok szerint a fóbiák nagy, mély és intenzív traumák megnyilvánulásai, amelyek fokozott félelem formájában jelenik meg.

Fóbiákkal -a nagyon súlyos eseteket kivéve- együtt lehet élni, a fóbiával rendelkezők megtanulják kezelni, ami legtöbbször abból áll, hogy kerülik, kiiktatják életükből a fóbiás élethelyzeteket. Ismeretlenebb helyzetben pedig rettegnek attól, hogy nehogy előtörjön a fóbia. Vannak olyanok is akik szeretnének fóbiájuktól megszabadulni vagy legalább mérsékelni azt. 

Harry Potter regényekben is szerepel egy varázslás, ami a félelmek átváltoztatását végzi. Az átkódolást remekül szemlélteti:

Commikulus!

A mumus azzá változik, amitől a varázslat elvégzője legjobban fél. Ezt változtatja át egy vicces szituációra a varázsige, amitől a mumus hatalma megtörik

Én kígyó fóbiás voltam, kezeltem magam és ma már nem szeretem őket. Az én módszerem abból indult ki, hogy nagyon szeretem a szép cipőket és táskákat, így amikor kígyót látok elképzelem milyen szép cipő vagy táska lenne belőle és magamban az mantrálom, hogy "szép cipő!".

Aki teljesen le akarja győzni a félelmeit szembe néz vele, direkt olyan élethelyzetbe megy ahol előfordulhat. Tériszonyos például szerpentinen megközelítő kilátót keres fel. Víziszonyos hajózással egybekötött fürdőzésen vesz részt. Az ilyen "átkódoló" élményeket többször ismételi és csak azt veszi észre, hogy élvezi a kilátókat, szeret hajókázni.

Sok-sok példa mutatja, hogy ezek a fóbiák, félelmek kezelése elsősorban az egyén döntése.
Életünkben is sok félelmünk van, át kell gondolni hogyan is akarod kezelni:

  • elkerülve,
  • átkódolva,
  • felszámolva,
  • megszüntetve,

Ha átgondoltad már csak CSELEKEDNED kell!

Találd meg a saját varázsigédet!

Csiribá-csiribi és a félelmeink szertefoszlottak!

Minden jót!
Szeretettel: dr. Nagy Kata

Ha van még egy kis időd nézz szét ajánlataink között:

Szolgáltatás megrendelése

Kérjük, add meg adataid és a lehető leghamarabb felvesszük veled a kapcsolatot.