Halloween, mindenszentek és a tovább lépés

2019.10.25

Közeleg október 31. és november 1., ezekben az a közös, hogy ünnepelünk.

  • De mit is ünnepelünk?
  • Miért fontos ez egy XXI. századi embernek?
  • Jelentenek ezek valamit az önismeret, fejlődés szempontjából valamit?

Ezekre a kérdésekre keresve a választ nézzük meg ezeknek a napoknak az eredetét!

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus Samhain ír ünnep, ami 1840 körül került Észak-Amerikába, amikor sok elszegényedett ír földműves vándorolt ki Írországból, akik magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is.

A kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei -gonosz, ártó szellemek is- visszatérnek. Idetartozik még az úgynevezett tündérdombok megnyílása, melynek során mitikus teremtmények özönlik el az emberek világát, melyek közül nem mindenki épp jóindulatú. Úgy hitték, hogy ezen az éjszakán a meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, ezért az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék vándorlásukat

Ezek a visszatérők beköltözhetnek az élőkbe, ők félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit. Töklámpás, tűzrakás és gyertya gyújtása is azt szolgálta, hogy a visszatérő holtak szellemeit visszaküldjék a túlvilágba.

Kelták egyébként ezt a napot tekintették az új évnek is, ezen napnak amikor a földművesek megpihentek, ünnepelték az év termését.

A történelem során több hasonló római kori ünnep is elvegyült ezzel az ünneppel. Ezek közül a leginkább összekapcsolható a Lemuralia, olyan ünnep volt, ekkor az ókori rómaiak ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy kiűzzék a halottak rosszakaratú és félelmetes szellemeit a házaikból, és az elhunytak előtt tisztelegjenek és segítség nekik a békés túlvilági életet. A rítusok során zajt csaptak, fényeket gyújtottak, babot szórtak szét.

A pogány római ünnep a kereszténység korai időszakában tovább élt. Az ókereszténység igyekezett a már létező pogány ünnepekhez igazítani a keresztény ünnepeket is, ahelyett, hogy elsorvasztották volna. Így lett a 600-as években a keresztény mártírok ünnepe a római birodalom szintén halottak előtt tisztelgő Lemuralia ünnepéből. Katolikus vallásban a mindszentet követő halottak napja katolikus ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért november 2-án.

Mai formájában megtartott halloween és mindenszentek, halottak napja ezekből erednek, a társadalmi, hitvilági és kulturális változások miatt tapasztalhatunk eltéréseket. Azonban a régi ünnepekből még mindig vannak megmaradt elemek:

  • holtakra, szellemekre emlékezés
  • ajándék (étel, ital, virág)
  • fény gyújtás (gyertya, töklámpás)
  • éjszakai szertartás
  • évszak válltás
  • társas összejövetelek

De miért is fontos ez a jelenkori embereknek?

Fontos, hogy időnként megálljunk a hétköznapokban, erre az ünnepek kiválóan alkalmasak. Életünk fontos része az emlékezés, a múltba való visszatekintés. Ezzel most átkanyarodok "a Jelentenek ezek valamit az önismeret, fejlődés szempontjából valamit?" kérdés megválaszolásához. Múltunk feldolgozása szükséges ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, ezen az éjszakán az elhunytakra emlékezés saját múltunkba való visszatekintés is.

Pozitív szemlélet alapfelvetése, hogy a múltból csak azt használjuk amire építeni lehet. De ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani mi is az, amit használhatunk vissza kell tekinteni egy kicsit.

Az nem segíti elő a fejlődésünket, hogy mindig visszatekingetünk -múltban élünk-, de időnkét kell, ezek az ünnepek erre vannak nevesítve. Önismeretünk alapja az is, hogy múltunkat elfogadjuk, de ami nem visz aktuális céljaink felé azt el kell engedni. Ezek az ünnepi hagyományok ezt is szolgálják.

Gondolataim lezárásaként javaslom, hogy ez a pár nap legyen is vissza tekintés, lezárás és "építő anyag" gyűjtés! Az után pedig lép tovább!!!!

Minden jót Neked!

Szeretettel: dr. Nagy Kata


Legyél Te az első, aki értesül az újdonságokról!

Iratkozz fel hírlevelünkre! 

Ígérjük, hogy tényleg csak akkor írunk amikor valami tényleg új dolog van.