Halogatás elleni csodaszer

2023.06.23

Halogatás elleni csodaszer

Halogatás sokunk életében jelen van, mert vannak olyan dolgok, amikkel nem szeretünk foglalkozni, vagy nincs kedvünk hozzá, vagy valami más fontosabb és az hátrébb kerül.

Halogatással tudományos szintem is foglalkoznak, Dr. Seth J. Gillihan, a Pennsylvania Egyetem Pszichiátria Tanszékének professzora két tényezőt határozott meg, melyek gyakran állnak a halogatás mögött. Ezek:

"Mindenképpen fájni fog" – Ha azt elővételezzük, hogy a tevékenység kellemetlen lesz, nem meglepő, hogy a lehető legtovább szeretnénk elkerülni.
"Lehet, hogy nem is fog sikerülni" – Ha meg sem próbáljuk, kudarcot sem vallhatunk. A kudarctól való félelem súlyos visszatartó erő lehet feladataink teljesítésében.

Természetesen egyénileg még több ok lehet a háttérben, de azzal, hogy próbáljuk megállapítani, hogy miért is halogatunk egyrészt jót teszünk, próbáljuk megérteni magunkat és végül is foglalkozunk azzal, amit halogatunk. Ugyan nem csináljuk, de azért már fókuszba tettük. Miért kutatással más nézőpontból is tekintünk az egészre és elképzelhető, hogy közben rá is jövünk, hogy nem is azt kell csinálni, amit eredetileg gondoltunk és amit halogattunk.

Miért kutatás során megkérdezhetjük magunktól azt is, hogy miért lesz az jó ha megcsináljuk, igazából miért is akarjuk azt megcsinálni. Ezekkel a kérdésekkel igazából a belső motivációnkat próbáljuk megkeresni.

Ezt azért tartom fontosnak, mert amihez nincs motivációnk az nem igen szeretjük csinálni, motiváció nélkül sokkal jobban hajlamosak vagyunk halogatni. Azonban a motivációnk meglelése nem mindig egyszerű, mert lehet, hogy az adott dologhoz nem tudunk direktben motivációt találni, de az amihez kapcsolódik ahhoz már igen.

Ha már több írásomat olvastad akkor a "kádpancsi és takarítás" példámat már ismered, de ezzel a halogatást kezelését is jól tudom szemléltetni.

Kád pancsi és a takarítás:

Nem mondhatom, hogy a takarítás a legjobban kedvelt tevékenységeim közé tartozik, de szeretem, ha tisztaság és rend vesz körül, így hát ezt is meg kell csinálni. Igen-igen nálam is betud indulni a halogatás gépezet a takarítás elkezdése előtt. Számomra a kád pancsi az én időm része, jó kikapcsolódás, egy kis otthoni wellness, de hogy elérjem a tökéletes hatást kell egy tiszta, csillogó fürdőszoba. Ez pedig akkor lesz, ha ki van takarítva! Így hát, amikor felütné fejemben a takarítással kapcsolatos halogató "kisördög" azon kezdek el gondolkodni inkább, hogy a következő kád pancsimnál milyen fürdősót, vagy habfürdőt használok, mit is fogok olvasni. Ezek a gondolatok jók és egyre jobban érlelődik bennem, hogy igen akarok pancsizni és, hogy ezt meg tudjam tenni ahhoz kell egy tiszta fürdőszoba, ahhoz pedig neki kell látnom a takarításnak. Így már motivált vagyok a takarításban is és a halogató "kisördögnek" sajnos távoznia kell, nincs időm vele foglalkoznom.

Bízom benne, hogy ezzel a példával tudtam szemléltetni, hogy ha megleled a motivációdat, a miértedet akkor sokkal ritkábban fogsz halogatni.

Ennek van egy olyan mellékhatása is, hogy sokkal nyugodtabb leszel, mert nem nyomasztanak a listán lévő halogatott tenni valók.

Azonban fel kell, hogy hívjam a figyelmedet arra is, hogy a túl mély háttér kutatás negatívumára is. Ez pedig az, hogy a háttér vizsgálattal újabb okokat, ideológiát is találhatunk arra, hogy miért nem csináljuk, felmentjük magunkat az egész alól. Ha idejutunk az sem rossz feltétlenül, mert ezzel rájöhetünk az az adott dolgot tévesen gondoltuk úgy, hogy meg kell tenni. De ha az még is kapcsolódik valamilyen célunkhoz és mi felmentjük magunkat alóla akkor gyakorlatilag saját magunkat szabotáljuk.

Motivációk megtalálása nem könnyű, de ebben tudlak segíteni. 

100 motivációs perc

Fedezd fel az új és rugalmas megközelítést a motivációs tanácsadásban! A Motivációs percek Kártyával lehetővé teszi számodra, hogy az időbeosztáshoz igazodva inspirációt és támogatást kapj, bármikor szükséged van rá. A változó napirend már nem tart vissza attól, hogy részt vegyél a motivációs tanácsadáson. A kártya lehetőségét arra, hogy rugalmasan tervezd meg a találkozókat, és ne aggódj, ha közbejön valami. Akár csak 15 perc nyugodtan tudsz szánni a motivációra, az is tökéletesen megfelel. A 100 perces kártya az első tanácsadás időpontjától 60 napig érvényes. Ez azt jelenti, hogy ebben a teljes mértékben kihasználja a tanácsadás nyújtotta előnyöket és segítséget. A kártya perceit az igényeid szerint oszthatod be, így mindig akkor veheted igénybe a szolgáltatást, amikor a leginkább szükséged van rá. Az időpontfoglalás sem lehetne egyszerűbb! Mindössze 24 órával előbb kellett jelezni, hogy szeretnél időpontot foglalni. Egy alkalommal minimum 15 percet el kell használni, de ha több időre van szükséged, akkor is biztosítjuk a rugalmasságot és az igényeidhez való igazodást. A Motivációs percekkel lehetőség van arra, hogy személyre szabott segítséget kapj, amikor csak szükséged van rá. Hidd el, az élet minden területén tapasztalt az áttörést és a fejlődést, amelyet a motiváció hozhat. Ne hagyd, hogy a változó napirend visszatartsa az életcéljaid eredményétől!  Tedd meg az első lépést a motiváció felé, és tapasztalt meg az életed átalakulását a Motivációs Tanácsadás Rugalmas Kártyával!

30 000 Ft

500 motivációs perc

Fedezd fel az új lehetőségeket a motivációs tanácsadásra szolgáló rugalmas utolsó kártyával! Többé nem kell aggódni az időbeosztás miatt vagy attól, hogy ki maradsz egy alkalommal, ha váratlan helyzetek merülnek fel. Ez a kártya megoldást nyújt a változó napirendek által korlátokra és lehetővé teszi számodra, hogy a saját ütemben részt vegyél motivációs tanácsadásokon. A 500 perces kártyával hatalmas rugalmasságot nyersz. Előfordulhat, hogy csak rövid időt tudsz szánni a motivációra a napodban, és ez teljesen rendben van! Mindössze 15 perc is elegendő, hogy feltöltődj, inspirálódj, és új lendületet kapj az életedben. Nem kell kompromisszumokat kötnöd más fontos teendőid vagy elfoglaltságaid miatt. A kártya 500 percet kínál, amely az első tanácsadás időpontjától 120 nap alatt használható fel. Ez azt jelenti, hogy megvan a szabadságod és lehetőséged arra, hogy eloszd az időt, ahogy neked a legjobban megfelel. Nincs többé  nyomás, csak te és a saját tempód. Az időpontfoglalás sem lehetne egyszerűbb! Mindössze 24 órával előtte jelentkezz be, és készen állok, hogy támogassalak és inspiráljalak.  Ne engedd, hogy a változó napirended visszatartsa a motivációval való foglalkozástól. A motivációs rugalmas kártyája lehetővé teszi számodra, hogy szabadon alakítsd az időbeosztást, és igény szerint részt vegyél a támogató és inspiráló találkozókon. Szabadítsd fel a benned rejlő potenciált és teremts új lendületet az életedben! 

100 000 Ft

200 motivációs perc

Motivációs tanácsadás időtatamát rugalmasan tudod ezzel a kártyával kezelni. Nem kell azon aggódnod, hogy ha közbe jön valami, akkor ki is marad egy alkalom. Ha eddig a változó napirendet tartott vissza, hogy részt vegyél motivációs tanácsadáson, akkor ez már nem lesz probléma. Ha csak 15 perc nyugodt időt tudsz megteremteni erre a célra az is rendben van. A 200 perces kártya perceit az első tanácsadás időpontjától számított 90 nap alatt kell felhasználnod. Tanácsadásra/mentorálásra időpontot elég 24 órával előbb foglalnod (egy alkalommal minimum 15 percet fel kell használnod.)

45 000 Ft

Mesékkel könnyebb!

Mesék nem csak a gyerekeknek valók!  Ha nyomasztanak a minden napok akkor egy mese még a problémáid megoldásában is segíthet. Ehhez csak egy kicsit másként kell mesét nézned. Hogy hogyan azt megismerheted ebből a ki kiskönyvből.  E-book

1 500 Ft

Motivált minden napok

Sokat halljuk, hogy legyél motiváltabb! De mi is az a motiváció? Jim Rohnt idézve: "A motiváció mozdít meg, de a szokás az, ami mozgásban tart."  Nagyon fontos tisztázni azt, hogy a motivációt külső személyek, körülmények csak rásegítenek, nem onnan jön a motiváció, mindenkinek a saját döntése, hogy ezt a rásegítést beépíti e magába.  Motiválni igazából saját magadat tudod, hogy ezt hogyan tedd ahhoz az első lépés, hogy tisztába kerülj azzal, hogy mi jelent Neked motivációt. Ez a kis könyv összefoglalja a motiváció miben létét, betekintést ad a motiváció, mint vezetés elméleti terület szakirodalmába és nem utolsó sorban segít abban, hogy megleld a saját hajtóerődet. Mert így lesznek a minden napjaid motiváltak.

1 500 Ft

Szokások a segítőink

Gyakran érzed úgy, hogy a szokásaid "gúsba kötnek"? Számtalanszor próbáltál már új, jónak tűnő szokásokat kialakítani, de igazából nem sikerült?  Ennek nem kell így lennie a jövőben! A kiskönyv segítségével megértheted és elsajátíthatod, hogy hogyan is kezeljd a szokásaidat. Miért is jók? Hogyan is alakíthatók ki? Jó pár pozitív szemléletű, a csak lazán könnyedén életszemlélethez kapcsolódó konkrét szokás kialakításához is segítséget kapsz. A könyvben olvasottakat azonnal tudod használni! E-book 

1 500 Ft

Probléma megoldás TITKA

Gyakran érzed úgy, hogy a problémák csak jönnek és jönnek?  Szeretnél egy jó varázsigét amivel minden problémádra könnyedén megoldást lelnél? Ugyan varázsigét nem tudunk, de ebből a könyvből megismerhető lesz, hogy hogyan lehet könnyedén megoldásokat találni. Miért is van jelentősége a nézőpontoknak és gondolkodás módoknak. A könyv a megoldás kereső programmal együtt nyújt stabil minden napokba beépülő tudást. E-book Ha még gyakorlatibb ismeretekre vágynál akkor nézd meg ez a programunkat is:  Kiút a problémák útvesztőjéből

1 500 Ft