Halottak napja és egy mese

2021.10.27

Mert mesékkel mindig könnyebb!


Ezt a napot többféle képen éljük meg, kortól, családi hagyománytól, élethelyzettől, kultúrától függően. Mivel vallom, hogy a mesék mindig, minden élethelyzetben, minden alkalomkor segítenek és nem csak kikapcsolódást nyújtanak ezért most is egy mesét ajánlok.

Ez a mese nem más, mint a COCO.

Ez nem egy régi klasszikus mese, ugyan nem is teljesen új. A történetet nem akarom teljesen elmesélni, csak arra hívnám fel a figyelmedet, hogy ez a mese miért is aktuális most.

Minden mesének több rétege van, amit nem biztos, hogy mindig észreveszünk, illetve, ha nem fókuszálunk rá, akkor nem figyeljük annyira. A történetnek egy ilyen rétegére hívnám most fel a figyelmedet.

Gyakran fordul elő, hogy a különböző generációk között súrlódások vannak, ezek gyakran adódnak abból, hogy más -más dolgot tartanak fontosnak. Családi vállalkozásban ez még dominánsabban meg tud jelenni, melyik családtag mit tud jól csinálni, mire lenne leginkább alkalmas. Fiatalokra jellemzőbb a lázadás is, amikor ők mást szeretnének, mint amit a szüleik jónak tartanak. Azonban előfordul az is, hogy a legifjabbak és a család legidősebbje megértik egymást.

Konfliktusok forrása -amit ez a mese is remekül bemutat- igazából az, hogy a felek nem ismerik a teljes képet, vannak olyan részletek, amiket nem tudnak, ami azonban a másik véleményét érthetőbbé teszi. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy el is fogadjuk a másik véleményét, viselkedését, csak már értjük a miértjeit.

A történet jól bemutatja azt is, hogy a múlt eseményei is változhatnak, pontosabban új és új részletek megismerésével a múltunk eseményeinek megítélése is árnyalódhat. Ezt észre kell venni, mert e nélkül egy olyan múltat tartunk emlékezetünkben, egy olyan múltra vezetjük vissza a jelenünket és vetítünk előre egy jövőt, ami nem is valós.

Ha már régebb óta olvasol akkor talán már sejted, hogy most fogok jönni a nézőpont változtatás fontosságával. Jól gondolod!

Másik nézőpontjának a megismerése, sajátunk tágítása sok sok infót adhat és még saját magunkat is láthatjuk másként.

Az is jól fellelhető a mesében, hogy a céljainkat is kezelhetjük rugalmasan, fontos, hogy legyenek céljaink, legyen egy nagy "álom célunk", de az odavezető út korántsem biztos, hogy olyan, aminek éppen most látjuk, legyünk rugalmasak és vegyük észre hol kell másként halandunk. Engedjük meg magunknak és a másoknak is változzanak, hogy módosuljon a véleményünk, álláspontunk. Ez nevezhető rugalmas megengedésnek. Ettől még nem leszünk "szélcsapok", csupán felismerjük a változást és élünk a lehetőségekkel.

Nagyon sok vita, konfliktus elkerülhető lenne, ha nem merevednénk be, megengednénk magunknak a vélemény változtatást.

Ha megnézed a mesét már Te is érteni fogod, hogy miért is van jelentősége.

Igy nézhetsz felnőttesen mesét, mert mesét nézni azért is jó, mert mindenkinek más-más réteg tűnik fel, más-más üzenetet hordoz. Az a lényeg, hogy legyél nyitott és ne ítélkezz azonnal, ne vonj le következtetéseket rögtön.

No meg nem elhanyagolható módon remek kikapcsolódás is.

Ha érdekel, hogy hogyan is nézz mesét felnőttesen, vagy szeretnéd könnyedebben élni a minden napjaidat akkor nézz szét motivációs kiskönyveim között.


Minden jót Neked, szeretettel:

dr. Nagy Kata