Húsvét várás

2021.03.19

Közeledik a húsvét, ehhez sok-sok szokás kapcsolódik családi szinten is, de ezek is valamikor kialakultak, volt amelyik változott, tovább fejlődött. Talán a mostani körülmények között az lenne a legjobb, ha az eddigi szokásainkon változtatnánk egy kicsit, egy kicsit tovább fejlesztenénk, átalakítanánk. 

Hogy ezt hogyan is tegyük? 

Nézzük meg együtt, hogy a szokások, amiket már "kőbe vésettnek" tekintünk hogyan is alakult az évszázadok során. Meríts ötleteket, inspiráció, ez sokkal jobb, mint azon duzzogni, keseregni, hogy most mit miért nem tehetünk.

Mi is a húsvét?

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. Azonban a húsvétnak megfeleltethető az időben korábban kialakult zsidó vallási ünnep (héber nyelven pészah), amely az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe. De korábban ekkor volt az Ostara ősi kelta ünnep is, a magvetés ideje, a fák, a tavaszi nap-éj egyenlőség ünnepe.

Nézőpontunkat még tovább tágítva a húsvét egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelyek eleme a feltámadás, az újjászületés.

Még tovább menve az azték kultúrában is voltak ebben az időszakban ünnepek, amelyek egyrészt áldozatbemutatást jelentettek a megújulást hozó eső istennek.

Ha csak a fentieket végig gondolod mindben található közös elem,

  • áldozat,
  • megtisztulás,
  • megújulás,
  • felszabadulás
  • feltámadás/újjá születés

Mindegyiknél megtalálható közös szokás "mag",

  • növények használata/áldozata
  • ünnepet megelőző böjtölés, mint a megtisztulás előkészítése
  • magok, szaporulatok (tojás, bárány) fogyasztása.

Időfolyamot tekintve nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy lásd melyikből mi került tovább az idők folyamán.

Ha visszakanyarodunk az ősi húsvét "maghoz", akkor a felkészülés lehet megtisztulás, pl. takarítás, de saját magunk rendbe tétele is. Egy jó kádpancsi jelentheti a megtisztulást is, akár lehet otthoni wellness nap is, csak legyen a gondolatodban, hogy ez a megtisztulás. Ha ekkor bevezettek egy őszinte beszélgetés esetet (nagy pénteken), ahol mindenki elmondhatja, hogy mi nyomja a lelkét tekinthető a lelki megtisztulásnak is, ami után megújul a lelked, a kapcsolatod. Tarthatsz "kütyü" mentes napot is, amivel kicsit a nagy pénteki liturgiához kapcsolódsz. Az, hogy milyen ételt eszünk ott a lényeg, hogy termékenységet, újjá születést szimbolizáljon, ha csak tojásrántottát készítesz húsvét vasárnap, de ezzel a gondolattal az is rendben van. Körmenet, mezők bejárása, rokon látogatás helyett nézhetsz útifilmeket, ami virágzó mezőket, kerteket mutat be. (az ilyen virtuális kirándulások hatásairól egy külön cikkben írok majd) A húsvét egyben az újjászülető természetnek is az ünnepe is, ezért helyezz el az otthonodban sok virágot, faágat, barkát, vagy rajzol virágokat az ablakra (ezzel a tervvel az ablakpucolást indokkal hagyod ki az ünnep előtt)

Kérlek gondold át, hogy Te most min változtatnál, tervezd meg és valósíts meg. Ezzel már is eltereled a gondolataidat arról, hogy most mit nem lehet, belső hajtóerőd elkezd a megújulás irányába feléledni és lassan úrrá lesz rajtad a változtatás izgalma.

Kellemes húsvéti készülődést!

Szeretettel: dr. Nagy Kata


Ha kedvet kaptál a húsvéti szokásaid mellett a többi szokásod megújítására, akkor ez az önálló program sokaban tud Neked segíteni.

Nézd meg és lepd meg vele magadat!

Legyél Te az első, aki értesül az újdonságokról!

 * Tiszteletben tarjuk a hatályos jogszabályokat, ezért Adatvédelmi és adatkezelési szabályzatunkat  itt olvashatod el:  Adatvédelmi Szabályzat