Itt az idő szokásaink rögzítéséhez!

2023.02.08

Itt az idő szokásaink rögzítéséhez!

Új évi fogadalmaink többségének megvalósításához is jól jönnek a szokásaink, új szokások kialakítása. Ez azonban nem könnyű!!!

Nehézséget gyakran az is okozza, hogy

  • nem is vagyunk tisztában a szokásainkkal,
  • egyszerre több szokást is megszeretnénk változtatni,
  • megszokott napirendünkbe hogyan is illesszük be,

Picit közhely szerű, de tényleg így van ne holnaptól induljon a változás,

DE.....

tervezzük meg, készüljünk fel önmagunk újra programozására. Most nem terhelnélek azzal, hogy hogy is tervezz, ezt már tudod! Ugyan úgy, mint minden mást, itt is a kiinduló pont legyen az, hogy tudd mit is akarsz ezzel elérni, legyen meg a célod, a konkrét célod! Az nem elég, hogy másként akarom! Miért másként? Tudj választ adni magadnak!

Tervezésnél javaslom, hogy a naptár legyen a "barátod", írd be, hogy melyik új szokásodat mikor végzed. Ez azért is jó, mert így tudod ténylegesen követni, hogy mennyit időt vesz igénybe, láthatod, hogy milyen másik szokásoddal ütközik, illetve ráeszmélhetsz, hogy melyik régebbi szokásoddal tud összekapcsolni. A naptárba be/fel írás azért is jó, mert elősegíti, hogy tényleg beépüljön az új szokásod az életedbe. Az írás segít a rögzítésben, segít "kezelni" magadat (beírod a naptárba, látod leírva és ez ösztönzőleg tud hatni) Ha valamit csak fejben tárolunk, könnyebb megy a halogatás, az önmagunk lebeszélése.

Mielőtt az gondolnád, hogy ellent mondtam saját magamnak 

"ne holnaptól induljon a változás" 

nem tettem azt, mert a tervezés már maga a változás, sőt egy jó előkészítés a sikeres szokás kialakítás záloga.

Azért is jó tervezni -le is írni azt-, mert ha úgy érzed nem haladsz jól meg tudod nézni a terveidet, van mihez nyúlni, tudsz mit kiigazítani. Az is előfordulhat, hogy gondolatban nem jut eszedbe olyan tényező, amit a tervezésnél leírtál és azt meglátva rá tudsz jönni arra, hogy a haladásod teljesen rendben van. Az is elképzelhető, hogy pár hét elteltével jössz rá, hogy a terveiden módosítani kell.

Február több szempontból is tökéletes időpont arra, hogy az új szokásaink felülvizsgálatra, mert eltelt már egy kis idő, vannak tapasztalataink. Azt sem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni, hogy nagyon sok kutatás tartalmazza azt, hogy új szokások, minták berögzülésének ideje 21 nap. Lehet ezen vitatkozni, de az objektív tény, hogy ez már elegendő idő táv arra, hogy legyenek releváns adataink.

Szóval vedd sorra a szokásaidat, ha kell módosíts egy kicsit és folytasd a rögzítést. Még egy pár hét és az új szokásaid szolgálatodba állnak és csak az lesz a dolguk, hogy a TE életed könnyebb legyen!

Szeretettel: dr. Nagy Kata


Szokásaid mögötti célok megvizsgálásához ebből az összeállításból nyerhetsz tippeket.