"Kérjetek és megadatik"

2020.04.17

"Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.

Mert a ki kér, mind kap; és a ki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik."

Máté evangéliuma

Bizonyára Ti is sokszor hallottátok, olvastátok ezt az idézetet, de ha belegondoltok felmerülhet bennetek, hogy ezt a gyakorlatban csinálni nem is olyan könnyű.

Ha ennyire egyszerű lenne akkor miért vagyunk olyan sokszor elégedetlenek? Miért érezzük úgy, hogy nem azt kaptuk, amit szerettünk volna, amit megérdemeltünk volna?

Meglátásom szerint kérni nagyon nehéz, nem csak azért, mert nem szeretünk, hanem azért is mert nem is tudjuk sokszor mit is szeretnénk. Valószínűleg belül érezünk valamit, de a megfogalmazás nem mindig elég pontos, konkrét. Az is előfordulhat, hogy nem teszünk fel saját magunknak sem pontosító kérdéseket. Mivel, ha mi magunk sem tudjuk, hogy mit szeretnénk akkor nincs miért csodálkozunk, hogy nem azt kaptuk. Vagy ha felidézzük mit is kértünk, lehet, hogy fájdalmas felismeréssel, de rá jöhetünk, hogy tényleg ilyesmit is lehetett belőle érteni.

Ebből a gondolatmenetből arra szerettem volna rávilágítani, hogy mennyire fontos a megfogalmazás. Egyértelmű konkrét legyen, amit kérünk, amit keresünk és ahová szeretnénk eljutni. Igen, igen, de mi is az, hogy konkrétan? Erre egy általam nagyon tisztelet mentor hölgy azt a választ adta, hogy olyan módon, hogy azt egy kis gyermek is megértse. Zseniális megközelítés, mert ha belegondoltok, amikor egy kisgyermeknek mondunk valamit gyakran visszakérdez, mind azért teszi, hogy tényleg megszeretné érteni, tudni szeretné, hogy miért mondod, kéred ezt azt. Ha felidézed ezeket a visszakérdezéseket nem mindig tekintjük érdeklődőnek, sokszor inkább kötözködésnek éljük meg. Ha egy kis idővel később az ilyen jellegű beszélgetést visszanézzük, rá is eszmélhetünk, hogy valójában nem volt annyira egyértelmű, vagy tényleg ezen azon nem csak azt lehetett érteni amire én gondoltam.

Senki nem tiltja meg, hogy akár saját magunknak is tegyünk fel kérdések, ezek arra is jók, hogy tényleg rá tudunk jönni, hogy ezt vagy azt szeretnénk, vagy tényleg így úgy gondoljuk e.

Tulajdon képen amikor valamilyen gond nyomaszt bennünket és megoldást keresünk akkor is kérdeznünk is kell, hogy meg tudjuk határozni, hogy melyik megoldás a jó, hogy tényleg mit is szeretnénk.

Összegzésként azt mondhatom, hogy a jó kérést megelőzik a jó kérdések.

Vigyázzatok Magatokra és másokra is!

Szeretettel: dr. Nagy Kata