Kiút az alkalmazkodásból

2020.06.05

Amikor egy helyben topogunk, nem haladnak a dolgaink, vagy nem érezzük túl jól magunkat sokszor mondjuk, hogy "Hát én alkalmazkodó típus vagyok! Nem tehetek mást, muszáj alkalmazkodnom!"

Alkalmazkodó magatartást akkor is előszeretettel folytatunk amikor külső körülmények is jelen vannak. Ha a mostani helyzetet nézzük és a boltba járási időszakokat, mondhatjuk azt is, hogy alkalmazkodunk a szabályokhoz. De erre mondhatod azt is, hogy tudomásul veszed. A kettő között van egy kis különbség. Hogy mire is gondolok azt a konfliktus kezelés során fellelhető viselkedések oldaláról mutatom meg.

Amikor kialakul egy konfliktus, illetve amikor nem csak egy személy van jelen az adott helyzetben akkor két fő szempont, cél "viaskodik" a hozzáállásban. Ezek a szempontok, célok az egyéni érdekek érvényesítése és a csapat, csoport, közösségi érdekek érvényesítése. Az alkalmazkodó viselkedéssel az egyéni érdekeinket, céljainkat tudatosan háttérbe szorítjuk a közös érdek, cél miatt. Ennél a viselkedésnél fontos, hogy a közös céllal tudatosan tudunk azonosulni, mérlegeltünk és a saját célunkat alárendeltük. Ez az állapot, viselkedés akár kényelmes is lehet, nem mi döntöttünk egy személyben, nem a mi felelősségünk egy személyben, hagyjuk, hogy haladjanak a dolgok és így a kapcsolataink is jónak tűnnek.

Azonban, ha ezt túl sokáig folytatjuk akkor, már senkinek sem jut eszébe, hogy bármiben is kezdeményezést, döntést várjon el tőlünk. Mi a csapat tagjai vagyunk, együttműködünk és kész. De így az egyéni céljaink, érdekeink szépen lassan feloldódnak, elveszítjük a belső hajtóerőnket, a motivációnkat.

Motiváció valójában a belső egyéni, egyedi hajtó erő, ami csak is az lehet, ami nekünk jó, ami a saját önérvényesítésünkhöz kell. Ilyet pedig önbizalom nélkül nem lehet találni. Itt kérlek ne érts félre, a saját érdekünk egybe csenghet közös érdekkel is, de a domináns és az elsődleges a sajátunk! Az ilyen magatartás nem alkalmazkodás!

Társadalmi együttélésünknek része a szabályok elfogadása, azonban mindig tudd, hogy mi a Te célod, mi a Te érdeked. Tudatosítsd magadban, hogy Te döntesz! Ezek tudatosítása azért is fontos, mert így az önbizalmad sem sérül.

A "tudomásul veszem" ezt jelenti, döntési jogod meg van, alakíthatod úgy a napodat, hogy a korábbi vásárlási szokásodat átalakítod, ami tisztán a Te döntésed.

Alkalmazkodásból a kiút azzal kezdődik, hogy tudod mit szeretnél, mi a célod, mi az érdeked. Ezeket meg kell határoznod Neked, nem másnak! Igen ezzel már felelősséget is vállalsz! De az önbizalom része az, hogy tudom mit akarok és tudom, hogy meg is tudom tenni, van tudásom, bátorságom hozzá. Azzal, hogy tudod mit is akarsz, mi a Te célod meg leled a belső hatóerődet és ezzel már meg is van a saját motivációd is.

Tisztában vagyok azzal, hogy ez így leírva egészen egyszerű, de alkalmazni az életünkben már nem annyira az. 

De tudd sokkal lazábban és könnyedebben tudod az életedet élni, ha ezekkel tisztában vagy, ha megleled a saját céljaidat, megtalálod mindig a saját érdekeidet.

Ha szeretnéd, hogy az alkalmazkodásból való kiútban tudlak támogatni, csupán egy tanácsadásra kell jelentkezned.

 Időpont foglalás

Minden jót szeretettel:

dr. Nagy Kata