Kolerikus, kalandra fel!

2021.03.26

Kolerikusnak a forró, gyors, aktív temperamentumot szokták nevezni. A kolerikus természetében az akarat az uralkodó elem. 

Számára az élet munka és tevékenység. A kolerikus akaratereje szilárd. Amilyen gyakran lehetséges, szívesen dönt mások helyett is.

Érzelmei gyorsan jönnek létre, változatosak és tartósak; következetes, kitartó, szívós; aktív, gyakran féktelen.

A kolerikus típusú emberekről a következőket mondja Kant:

"Forrófejűnek tartják őket. Könnyen lelkesednek, de könnyen le is higgadnak, ha ellenfelük feladja. Ellenfél hiányában nyugtalanokká válnak. Aktivitásuk hirtelen, de nem tartós. Szorgalmasok, de nem szeretik a munkát, mivel nem kitartóak. Szeretnek parancsolni, mások utasításait azonban nem veszik komolyan. Szeretik a látszatot, a fényt, a formalitásokat, büszkeséggel és önmaguk szeretetével teltek. Szenvednek, ha igényeik visszautasítással találkoznak."

Szerencsére adottságai közé tartozik nagyfokú cselekvőképessége is. Gyakorlatias, cselekedeteinek célja van. Éles elméjű, elképzeléseit azonban ellenőrzése alatt tartja és jól használja. Szorongatott helyzetben éber és bátor. Nem engedi, hogy mások döntsenek helyette. A veszélyek nem ijesztik meg, inkább vonzóan hatnak rá. A kalandorok szinte kivétel nélkül kolerikusok. A kolerikus nem ijed meg a kellemetlenségektől. A kolerikus ember emellett igazi bajtárs.

A kolerikus kemény ember, érzelmi élete gyengén fejlett. Kevéssé tudja magát mások helyzetébe képzelni. Viharos és heves

Túlságosan öntudatos, céljait szinte mindig eléri. Gőgös és uralomvágyó. Más embereket csak eszköznek tekint, elsősorban saját maga és tervei céljára. Általában ügyes. Számára a helyes magatartásnál fontosabb, hogy valamit elvégezzen, terveit valóra váltsa. Bosszúvágyó természet, nem felejti el könnyen a sértést vagy az igazságtalanságot.

Gyakorlatias "földön járó", kevéssé figyel az élet finom részleteire. Száraz, hűvös, részrehajló és szűklátókörű. A kolerikus ember önfegyelme kemény, szigorú és kitartó. Komoly és tudatos erőfeszítésre van szüksége, hogy megfékezze indulatait, hirtelen haragját. A bocsánatkérés a kolerikus számára nagyobb megalázkodás, mint például a szangvinikus számára.

A változékonyság, az optimizmus és az állandó aktivitás jellemzi.

Következetes fellépése és kisugárzása miatt az emberek rögtön hallgatnak rá és elfogadják, amit mond.

Ha szeretnéd a felső hajtóerődet kordában tartani akkor a Motivált Minden napok önálló program Neked szól! 

Program részleteit itt találod:


Köszönöm, hogy végig olvastad és remélem, hogy hamarosan a motivált minden napok program résztvevőjeként üdvözölhetlek.

Addig is minden jót Neked!

dr. Nagy Kata