Kritika, vélemény, tanács

2021.04.20

Gyakran használjuk ezeket a kifejezéseket, kritikáknak nem igazán örülünk, de többször kérjük ki valakinek a véleményét és ha van valamilyen gondunk, problémánk, akkor szeretünk tanácsot kérni.

Érzelmileg vegyesen viszonyulunk azonban ezekhez, mert ha olyan véleményt kapunk, ami nem tetszik, azt megélhetjük kritikaként is.

Szoktuk azt is használni, hogy kritikusak, önkritikusak vagyunk magunkkal szemben. 

De szoktuk magunkat véleményezni? Adunk tanácsot magunknak?

Meglátásom szerint a kritika, vélemény és tanács kifejezések nem mindenkinek jelentik ugyan azt. Ezért most tisztázzuk, hogy melyik mit is jelent.

kritika (főnév)

Értékelő vélemény, illetve ennek elmondása egy személy vagy alkotás rossz vagy jó tulajdonságairól személyes megítélés alapján; bírálat.

vélemény (főnév)

Általános elgondolás, megítélés, amely lehet, hogy tényeken vagy tapasztalaton alapszik, de lehet, hogy csak másoktól átvett hasonló gondolatokon. A vélemény mindig egy személyes közlés.

tanács (főnév)

Valakinek mondott vélemény arról, hogy mit kellene tennie, vagy hogyan kellene csinálnia valamit.

forrás: WikiSzótár

Ezt látva a kritika a vélemény egy típusa, értékelő vélemény, ami lehet pozitív is. Ezért amikor önkritikusak vagyunk nem csak bírálatot adhatunk magunknak, hanem értékelést is, ami lehet pozitív is. Ahhoz, hogy motiváltak legyünk kellenek a visszajelzések, a vélemények, az értékelések, ezeket megadhatjuk magunknak is. Tervezés, feladat ütemezés során, ezért is fontos, hogy azt is értékeljük, vegyük észre, ami jó, önkritikánk tartalmazzon pozitív megállapításokat is, mert így tudunk valóban tisztában lenni önmagunkkal.

A definíciók alapján a tanács is egy speciális vélemény, ami arra vonatkozik, hogy mit, hogyan kellene csinálni. Tulajdon képen amikor egy helyzetben, vagy probléma felmerülésekor átgondoljuk a lehetőségeket, megvizsgáljuk a nézőpontokat tanácsot adunk magunknak!

Önismeretnek és az önfejlesztésnek szerves része, hogy tudjuk, hogy jelenben mi a helyzet, milyenek vagyunk, ez a kiinduló pont. A tovább haladáshoz hasznos lehet a jelen, illetve a múlt értékelése, ez lehet önkritika is, de ne feledd az önkritika is lehet pozitív, értékelésnek része az is, hogy észer vesszük mi volt a jó. A jövő felé vezető lépések megtervezése nem más, mint tanács önmagunknak.

Tehát ne fukarkodj a véleményezéssel!

Mert így tudsz mozgásban, fejlődésben maradni, így leled meg napról napra a belsőhajtó erődet, leled meg a motivációdat.


Motivációnk folyamatos fentartása nem könnyű dolog, de ha sikerül akkar nem csak mi érezzük jobban megunkat hanem a környezetünkre is jó hatással vagyunk.

Nekem már elég jól megy a motivációm, belső hajtó erőm fentartása, ezért állítottam össze egy programot amiben megosztom veled a "praktikákat", hogy a TE minden napjaid is lazán és könnyedén teljenek.

A programba itt tudsz belenézni:

Remélem, hogy hamarosan köszönthetlek, mint a program résztvevője!

Minden jót Neked!

Szeretettel: dr. Nagy Kata

A  blogunk legfrissebb bejegyzései

Olvasd el a heti újdonságokat

Néha úgy érezzük, mintha az életünk egy hatalmas gödörben rekedt volna, ahol minden lépésünk csak tovább süllyedést eredményez. Azonban, ahogy a természet mindig megújul, úgy lehetőségünk van magunk is újra építeni, és megváltoztatni az életünket.

Az emberek közötti legkisebb gesztusok is képesek hatalmas változásokat előidézni az életünkben. Az egyik ilyen egyszerű, mégis rendkívül hatékony eszköz a mosoly. Nem csupán mások számára fontos és kedves gesztus, hanem saját magunk számunkra is jelentőséggel bír. A mosoly ereje nemcsak az érzelmeinkre, hanem közérzetünkre is kiterjed, és...