Kutya vagy Ló?

2021.01.12

Motivációt sok módon lehet megközelíteni, üzleti életben, munkatársak motivációjánál sok elmélet és módszer létezik. Ezek többsége próbál különböző kategóriákat megfogalmazni, annak érdekében, hogy a munkáltató jobban tudja az egyéni motivációkat biztosítani a munkatársak részére. Napokban bukkantam rá egy érdekes kategorizálásra, ami összekapcsolható azzal is, hogy a céljaink valóban a mi céljaink-e, illetve a félelem mennyi tud motiválni. Most az ezzel kapcsolatos gondolatimat osztom meg Veled.

Ez az elmélet a munkatársakat két kategóriába/típusba sorolja,

  •  kutya
  •  ló

Képletesen abból indul ki, hogy egy vadászatban kutyák és lovak vesznek részt, mind két állat fut, üldözi a vadat. DE....

A kutyát hajtja a vadász ösztöne, hogy megtalálja, elérje a zsákmányt.

A ló is fut, üget sebesen a zsákmány után, azonban őt a lovas hajtja, azért üget, mert fél az ostorcsapásoktól, illetve ezek a csapások sarkalják gyorsabb vágtára.

Elsőre mind két állat űzi a vadat, akkor áll meg mikor elérte.

Mélyebb értelemben a kutya maga miatt fut, a vad megtalálását ő akarja, a ló azonban nem a saját célja miatt üget, az a vadász célja, ő csak segíti abban.

Most nem szeretnék véleményt nyilvánítani az elmélet munkahelyi motivációs alkalmazásáról.

Azonban fontosnak tartom, hogy légy tudatában annak, hogy amit el akarsz érni, amit célodnak tartasz az valóban a TE célod e.

Nagyon fontos, hogy legyenek belső hatjóerőink, hogy legyen motivációnk, ez kell ahhoz, hogy eredményesen tegyük a dolgainkat. DE....

Ez a hajtóerő a Tiéd legyen!


Ez a hajtó erő ne félelemből származzon!


Tudd, hogy a belső hajtóerőd hova hajt!


Azzal nincs semmi gond, ha motivációdat nem teljesen Te találod ki, nem gond, ha a környezeted, főnökeid kínálják fel, ezzel nincs gond addig amíg Te tudsz vele azonosulni, amíg teljesen a sajátodnak érzed.

Az is teljesen rendben van, hogy a motivációd változik, hogy ami egy éve motivált az most már nem, nincs ezzel semmi gond. De találj másikat helyette!

Bízom benne, hogy egy kicsit el tudtalak gondolkodtatni.

Minden jót!

Szeretettel: dr. Nagy Kata


Ha úgy gondolod segítségre lenne szükséged, hogy megleld a motivációdat, belső hajtóerődet jelentkezz egy konzultációra. 

Kattints ide és foglalj időpontot most!