Látod már a célt?

2023.01.11

Lehet, hogy korainak tarod ezt a kérdés, de nem az. Hogy miért?


Mert cél nélkül értelmetlen az egész tervezés.

Ha ezt evidensnek tartod kérlek akkor is olvass tovább.

Célt aránylag könnyen meg tudunk határozni, pontosabb valami olyat, amit célnak gondolunk.

DE.....

  • A cél nem feladat.
  • Cél legyen Tied.
  • Tudd miért akarod.
  • Cél legyen reális.
  • Célnak legyen határideje.

Ezek mind fontosak, de most leginkább arra hívnám fel a figyelmedet, hogy a cél legyen a Tiéd! Mert ha nem igazából a Tiéd, azért akarod az elérni, mert ezt várják el tőled, másnak akarsz megfelelni akkor nehezebb dolgod lesz.

Azért is fontos, hogy az adott cél a Tiéd legyen, mert így tudsz haladni felé, így tudsz túl lendülni a nehézségeket. Ha valóban a Tied, magadért akarod azt elérni akkor tudsz rugalmasan módosítani a terveiden, akkor tudod a kapcsolódó feladatokat jobban ütemezni, akkor tudod észre venni a haladást.

Szokták mondani, hogy nem csak a cél számít, hanem az oda vezető út is.

Ezzel tudok azonosulni, de ennek az útnak nem kell akadályokkal telinek lennie, lehetnek megakadások, de akkor ott van a lehetőség, hogy az útvonalat újra tervezd. Ha nem Tiéd a cél akkor ez az újra tervezés sokkal nehezebb és ezt nehézségnek éled meg. Amennyiben a célod valóban a Te célod, akkor ezeket lehetőségnek fogod tekinteni, észre fogsz venni olyan dolgokat amik későbbiekben lehetnek hasznosak számodra.

Egy példával élve.

A célod, hogy megtanulj egy nyelvet. De ezt miért is akarod? Ahhoz kell, hogy egy másik pozícióban -jövedelmezőbben- tudj dolgozni?

Nyelviskola ahová elkezdtél járni megszünteti az az időpontot, ami Neked a legjobb volt. Ha ez valóban a Te célod, magad miatt akarod, Te akarsz másik pozícióban dolgozni akkor minden féle lehetőséget felkutatsz, hogy tud a tanulmányaidat folytatni. Ha igazából csak azért szeretnéd, mert eleged van abból, hogy a környezetedben már mindenki többet keres akkor rágörcsölsz arra, hogy tudd folytatni, csak nyelviskolákat keresgélsz, valójában azért, mert ez fenntartja a megfeleléshez kapcsolódó látszatot, hogy Te igen is teszel valamit. Ha ez valóban a Te célod, Te akarod akkor felfigyelsz pld. a nyelv tanuló applikációkra. Miközben használod elkezdesz egy másik nyelvet is, rájössz, hogy ez könnyebben megy. Mivel a cél a Tied, módosítod a célodat és másik nyelvet tanulsz és felfigyelsz egy olyan pozícióra, ahol többet tudsz keresni.

Remélem ezzel a példával tudtam szemléltetni, hogy miért fontos, hogy a cél a Tiéd legyen. Ha a Tiéd akkor látod igazán és itt nem csak a hagyományos -racionális- látásra gondolok, hanem a belső -szívből jövő- látásra, ami biztosítja a rugalmasságot és azt, hogy már útközben is jól érezd magad.

Szeretettel: dr. Nagy Kata


Egy kis inspiráció

Ha szeretnél még több inspirációt meríteni ahhoz, hogy még tisztábban lásd meg a saját célodat akkor ajánlom figyelmedbe blog cikk gyűjteményünket.