Melankolikus, gondolkodom a gondokon!

2021.03.26

A melankolikus kifejezést a sötét, nyomasztó, borús temperamentum megjelölésére használják. 
Az ilyen embert is az érzelmek uralják, de "antennái" befelé irányulnak, gondolkozása és érzései önmagába fordulók. 

Mindenekelőtt általában tartózkodó és hallgatag. Sok minden nem érdekli, ami kívülről érkezik, mindent saját énjével hoz összefüggésbe és hajlamos az ítélkezésre és a lekicsinylésre.

Érzelmei lassan alakulnak ki, de mélyek. Mélabús, nyugodt, hajlamos a tépelődésre, visszahúzódó, passzív alkat. A melankolikus vérmérsékletű emberek nagy jelentőséget tulajdonítanak minden őket érintő dolognak. Mindenütt felfedeznek valamit, ami okot adhat szorongásra.

A különböző élethelyzetekben először a nehézségeket veszik észre. Nem ígérnek könnyen, s alaposan meggondolják: be tudják-e majd tartani ígéretüket. Aggasztja őket a más emberekkel való kapcsolat, gyanakvóak és félénkek.

A jelen kevéssé érdekli, s ezért amennyire lehet, egy álomvilágban keres menedéket.

Hűséges természet: nem köt sok barátságot, de a meglévőkhöz ragaszkodik. Megbízható, ígéreteit és kötelezettségeit nem felejti el könnyen. A munkában - akár vezető, akár beosztott - alapos. Szokásaiban, öltözködésében, vagyis mindenben gondos és rendes.

Befelé forduló természetű. Hajlamos a túlzott mértékű önvizsgálatra, amely már megbénítja az akaratot és az energiát. Könnyen válik hipochonderré az ilyen ember. Nagyon érzékeny, könnyen megbántódik, megsértődik és ezért felettébb bizalmatlan.

Nem ismer kompromisszumokat. Mindezeken túl ébren-álmodozásában és tépelődésében hajlamos olyan dolgok beképzelésére, amelyek nem is léteznek.

Ritkán elégedett, inkább mindenben és mindenkiben csalódott, gyakran sötét és mogorva.

Büszke, mivel éles szeme van mások hibáinak felfedezésére, lenézi az embereket. Saját hibáit természetesen csak nehezen ismeri fel. Passzív természetű, töprengései és ábrándozásai távol tartják a valódi élettől. a melankolikusból mind társaságban, mind az üzleti életben hiányzik a kezdeményező készség.

Õ inkább társ, mint vezető. Határozatlannak tűnik sokszor, mert alapos és mély gondolkodása akadályozza a gyors elhatározásban.

Ez a személyiségtípus az életének legtöbb területén komoly és rendszerezett. Napjait tervszerűen, céltudatosan éli, megjelenése harmonikus. Különös gondossággal ügyel a részletekre.

Szeretnéd magadat jobban megismerni?

Szeretnéd jobban kezelni magadat?

Ajánlom a Motivált Minden napok önálló programunkat. A program részleteit itt tudod megnézni:

Köszönöm, hogy végig olvastad és megtiszteletél a figyelmeddel.

Minden jót Neked!

dr. Nagy Kata

Ha szeretnél egy jót beszélgetni, újra meglelni a belső hajtóerődet akkor foglalj időpontot egy motivációs konzultációra.