Miben vagy jó? Mik az erősségeid?

2020.10.12

Állás interjú sztenderd kérdése, hogy soroljon fel 5 erősségét. Ennek a mögöttes szándéka egyrészt az egyéni kompetenciák felmérése. Bevallom őszintén amikor, mint interjúztató Én tettem fel ilyen kérdéseket úgy találtam, hogy egy-egy igazán könnyű kérdés, azonban ha felidéztem olyan élményemet amikor ezt nekem tették fel már nem találtam annak.

Te, hogy vagy vele?
Ezek számodra egyszerű kérdések?
Tudnál rá gyorsan válaszolni?

Ha igen akkor az egy fantasztikus dolog, mert azt is jelenti, hogy tisztában vagy magaddal és az önbizalmad, önértékelésed teljesen a helyén van. 

Azonban munkám során -karrier tanácsadás, egyéni motivációs tanácsadás, coaching- nem így tapasztaltam. sokszor fordult elő az is, hogy látszatra önértékelési problémákkal nem küzdő ügyfeleimnek sem volt könnyű megadni a választ. 

Ezt látva az üzleti életből ismert SWOT analízist egyszerűsítettem le az egyén szintjére, ebben azt kértem az ügyfeleimtől, hogy mint 

  • belső tényező fogalmazza meg azt, hogy miben jó, és azt is, hogy miben találja magát nem elég jónak. 
  • külső tényezőként pedig gondolja át, idézze fel, hogy másoktól mit hall, miben jó ő, és miben szokták kritizálni.

 Érdekes volt megfigyelni, hogy ezt a kis feladatot beszélgetés közben nehezebben tudták meg megválaszolni, azonban mikor azt kértem, hogy írják le, már könnyebben ment és csodálatos volt látni, hogy milyen hatást váltott ki a felismerés. 

Többször előfordult az is, hogy amit magukban nem találtak jónak/rossz tulajdonságnak, képességnek értékeltek, ugyanazt másiktól éppen pozitív visszajelzésként kapták meg. Akinek ez a feladat különösen nehezen azzal a beszélgetéseink során át tettük a fókuszt a céljainak a feltársára, itt is elkezdtük kutatni a MIÉR?-tet, megtalálni a belső hatóerőt. Ezt követően már a SWOT-os feladat is könnyedén ment és a célok megfogalmazása is egyszerűsödött.

Szeretek magamon is kísérletezni és tudom azt is, hogy folyamatosan alakulok és úgymond MIÉRT? kutatásba kezdtem. Rá kellet jönnöm, hogy erre a választ csak úgy tudom meglelni, ha tisztában vagyok magammal, a saját erősségeimmel, azzal, hogy miben vagyok jó. Ez segített abban is, hogy objektívan lássam azt is, hogy hol, miben kell még alakulnom, illetve amit esetleg hiányosságomnak, gyengeségemnek véltem egyáltalán kell e nekem, szükségem van e rá. Ehhez már kellettek a meglelt MIÉRT?-jeim is.

MIÉRT? kutatásomban felfedeztem azt is, hogy az, ha tudom már miben vagyok jó, mik az erősségeim, milyen képességekkel/tulajdonságokkal rendelkezem segít a céljaim pontos meghatározásában és a céljaim priorizálásában.

Mostanra már több ügyfelemmel is végeztünk ilyen MIÉRT? kutatást és vele együtt miben vagyok jó kérdés megválaszolását. Fantasztikus felismeréseket hozott!

Javaslom, hogy próbáld ki Te is! Nem kell túl komolyan venni, csak lazán és könnyedén szánj rá egy kis időt, hogy összeszeded a "miben vagyok jó?" kérdésre a válaszokat és átgondolod, hogy mi is a Te belső hajó erőd, mi az a MIÉRT? ami hajt, amik miatt vannak a céljaid.

Ha szeretnél ehhez egy kis segédanyagot kapni, akkor kattints ide és küldöm is. Segítő olvasmány

Minden jót Neked!

Szeretettel: dr. Nagy Kata