Miben vagyok jó? (Képességeink elfogadása)

2019.11.15

Elégedetlenségünk gyakran abból adódik, hogy leértékeljük magunkat.

Ez adódik abból is, hogy saját magunknak -védekező mechanizmusként- sem fogalmaztuk meg, hogy mik az erősségeink, mik a gyengeségeink. Direkt nem használtam a jó és rossz kifejezéseket, mert ami jó az erősségünk, rossz nincs csak olyan, amiben még tudunk fejlődni.

Üzleti életben gyakran alkalmazott módszer valamilyen új projekt, fejlesztés előtt SWOT analízist készíteni. Ebben szerepel az is, hogy számba kell venni az adott dologhoz kapcsolódó már meglévő erősségeket és gyengeségeket. Ez objektív nézőpontból, reálisan lehetne megtenni.

Tekinthetsz saját magadra is úgy, mint egy projektre, a projekt mérföldkövei a Te céljaid. Projekt előrehaladás során időnkét lehet vizsgálatot készíteni az erősségekről, gyengeségekről. Ezek tudnak segíteni abban, hogy a projektet minél sikeresebben tud megvalósítani.

Arra biztatnálak, hogy vedd számba, hogy

  • miben tartod jónak magad?
  • mit szeretsz magadban?
  • mire vagy büszke eddigi életed során?

Ezekre a kérdésekre próbálj minél több választ össze írni -javaslom, hogy legalább 10-et-, fontos, hogy ne csak gondolatba szedd össze, hanem írd is le!

Tisztában vagyok vele, hogy nem is olyan könnyű ez!

Senkinek sem az, még egy-egy mesehősnek is nehézséget okoz, hogy ténylegesen elfogadja a képességeit.

Erősségeink adják a hétköznapok megéléséhez az üzemanyagot, ha már tudjuk miben vagyunk jók akkor kevesebb félelmünk van, van okunk szeretni magunkat egy kicsit és ezek hatására lazábbnak és könnyebbnek tudjuk érezni magunkat.

Biztatlak próbáld ki a fenti kis gyakorlatot és kívánom, hogy éld az életed CSAK LAZÁN KÖNNYEDÉN!!!

(Gyakorlathoz segítséget adhat a dicséret és motivációról írd korábbi blog bejegyzésem, olvasd el azt is!)

Szeretettel: Kata

(Ha tetszett az írásom, akkor időnkét nézz rá a Facebook-on a Bsg coaching lazán oldalra https://www.facebook.com/coachinglazan/, csatlakozz csak lazán könnyedén clubhoz, https://www.facebook.com/groups/bsgcoaching/?ref=group_header ahol motivációs videókat is megnézhetsz.)