Minden mese jó, ha a vége is jó! De miért is?

2020.12.16

A válasz erre az, hogy a mesékben mindig a megoldást keresik!

Igen, a megoldást és közben mindig vannak történések, amik, ha a lényegét nézzük akkor cselekvés. Mert gondolj csak bele a mesékben a főhős nem üldögél és álmodozik, hanem vándorútra kell, megküzd a sárkánnyal, haramiákkal, próbákat áll ki.

  • Válasz az is, hogy mindig van cél! A cél felé haladnak.
  • Válasz az is, hogy mindig lépésről lépésre haladnak, nem tetszőlegesen választják ki a próbatételeket, hanem sorban, egy más után haladnak.
  • Válasz az is, hogy mindig vannak támogatók, mindig van, aki segít, a mesehősök mernek segítséget kérni, elfogadják a segítséget.
  • Válasz az is, hogy nincs túl agyalás.

Erre mondhatnád azt is, hogy hát a mesék története egyszerű, a karakterek nem bonyolultak, de hát az élet nem ilyen. Valóban kicsit más, de a mesék alap célja a tanítás, az, hogy a gyerekek így ismerjék meg a különböző jellemvonásokat, az életben előforduló helyzeteket.

A mesék tekinthetők az élet alap receptjének. 

Kérlek nézd el nekem ezt a hasonlatot, az ünnepek közeledtével egyre jobban "háziasszony módban" működök.

Az alap recept ismeretének birtokában magabiztosan tudunk újítani, az eredmény ízletes finom étel lesz.

A mesék megoldás kereső szemlélete, a cél felé haladás, mind-mind az alap recept összetevője, amit használhatunk a bonyolultabb, felnőtt életben is. A végeredmény pedig, ha nem is meseszerű lesz, de sokkal egyszerűbb, könnyedebb élet.

Mesék, a mesék szereplői remekül tudják a felnőtt életünket is segíteni, mivel a szereplők lázadásai, elvárt viselkedéstől eltérő magatartásai segítséget adnak, hogy a XXI. századi hölgyek/Urak is megtehetik ezt. Mesék közben gondolkodhatunk, az adott szituációt leképezhetjük saját életünk aktuális problémájára, agyunk el kezd dolgozni és bekapcsol a jobb agyféltekénk is.

Ezért nézzük mesét!

Azért bíztatlak film nézésre, mert ahogy a kínaiak mondják: 

egy kép többet ér, mint tízezer szó. 

Ez jelen korunkban különösen igaz, mivel a képi megjelenítés jobban felkelti a figyelmet. A mesefilmmel egy belső képalkotó folyamatot indul be, így a film segítségével kerülünk közelebb önmagunkhoz. Egy ilyen gyakorlat során ugyanis a bal agyfélteke dominanciája háttérbe szorul. Az álomhoz hasonlóan itt is a "képek nyelvén beszélő" jobb agyfélteke "veszi át az uralmat", és csak azt vesszük észre, hogy beugrott a megoldás, tudjuk mit is kell tennünk.

Szeretettel: dr. Nagy Kata

Ha szertnél jobban megismerkedni a "felnőttes" mesenézéssel akkor a "Mesékkel könnyebb" motivációs kis könyvet ajánlom.
Nézd meg a kiskönyvet a kiadványaink között!

Maradj még és olvass bele korábbi cikkekbe is.

Ezt most azért kérdezem, mert az utóbbi időben egyre gyakrabban tapasztaltam, hogy a panaszkodás, kifogás keresés, másra mutogatás, elégedetlenkedés a beszélgetésekben sűrűn megjelenik és persze ezek a beszélgetések nem túl jó hangulatúak és gyakran fordulnak át veszekedésbe is.

Itt a jó idő, már egyre nehezebben találunk halogatásainkra mentséget. Év elejei terevink kapcsán már tényleg csinálni kell valamit, ha nem érzed jól magad a bőrödben akkor nagy valószínűséggel az van mögötte, hogy nem indultál el a céljaid felé, csak sodródsz.