Minden mese jó, ha a vége is jó! De miért is?

2020.12.16

A válasz erre az, hogy a mesékben mindig a megoldást keresik!

Igen, a megoldást és közben mindig vannak történések, amik, ha a lényegét nézzük akkor cselekvés. Mert gondolj csak bele a mesékben a főhős nem üldögél és álmodozik, hanem vándorútra kell, megküzd a sárkánnyal, haramiákkal, próbákat áll ki.

  • Válasz az is, hogy mindig van cél! A cél felé haladnak.
  • Válasz az is, hogy mindig lépésről lépésre haladnak, nem tetszőlegesen választják ki a próbatételeket, hanem sorban, egy más után haladnak.
  • Válasz az is, hogy mindig vannak támogatók, mindig van, aki segít, a mesehősök mernek segítséget kérni, elfogadják a segítséget.
  • Válasz az is, hogy nincs túl agyalás.

Erre mondhatnád azt is, hogy hát a mesék története egyszerű, a karakterek nem bonyolultak, de hát az élet nem ilyen. Valóban kicsit más, de a mesék alap célja a tanítás, az, hogy a gyerekek így ismerjék meg a különböző jellemvonásokat, az életben előforduló helyzeteket.

A mesék tekinthetők az élet alap receptjének. 

Kérlek nézd el nekem ezt a hasonlatot, az ünnepek közeledtével egyre jobban "háziasszony módban" működök.

Az alap recept ismeretének birtokában magabiztosan tudunk újítani, az eredmény ízletes finom étel lesz.

A mesék megoldás kereső szemlélete, a cél felé haladás, mind-mind az alap recept összetevője, amit használhatunk a bonyolultabb, felnőtt életben is. A végeredmény pedig, ha nem is meseszerű lesz, de sokkal egyszerűbb, könnyedebb élet.

Mesék, a mesék szereplői remekül tudják a felnőtt életünket is segíteni, mivel a szereplők lázadásai, elvárt viselkedéstől eltérő magatartásai segítséget adnak, hogy a XXI. századi hölgyek/Urak is megtehetik ezt. Mesék közben gondolkodhatunk, az adott szituációt leképezhetjük saját életünk aktuális problémájára, agyunk el kezd dolgozni és bekapcsol a jobb agyféltekénk is.

Ezért nézzük mesét!

Azért bíztatlak film nézésre, mert ahogy a kínaiak mondják: 

egy kép többet ér, mint tízezer szó. 

Ez jelen korunkban különösen igaz, mivel a képi megjelenítés jobban felkelti a figyelmet. A mesefilmmel egy belső képalkotó folyamatot indul be, így a film segítségével kerülünk közelebb önmagunkhoz. Egy ilyen gyakorlat során ugyanis a bal agyfélteke dominanciája háttérbe szorul. Az álomhoz hasonlóan itt is a "képek nyelvén beszélő" jobb agyfélteke "veszi át az uralmat", és csak azt vesszük észre, hogy beugrott a megoldás, tudjuk mit is kell tennünk.

Szeretettel: dr. Nagy Kata

Ha szertnél jobban megismerkedni a "felnőttes" mesenézéssel akkor a "Mesékkel könnyebb" motivációs kis könyvet ajánlom.
Nézd meg a kiskönyvet a kiadványaink között!

Maradj még és olvass bele korábbi cikkekbe is.

Ahogy közelednek az ünnepek az eredeti szellemiségét veszítve, az adventi időszak sokszor inkább stresszes, mint békés és várakozással teli. Nőként különösen fontos, hogy ebben az időszakban megálljunk egy pillanatra, és odafigyeljünk önmagunkra, valamint azokra az értékekre, amiket a szívünkben rejlenek. Hiszen ez a szeretet ünnepe!

"Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.
Mert ki kér, mind kap; és a ki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik."
Máté evangéliuma