Mindenben van valami pozitív?

2023.10.31

Erre a kérdésre hosszas gondolkodás után azt tudom válaszolni, hogy IGEN!!!

Nem azért, mert optimista vagyok hanem azért, mert aktívan használom a nézőpont változtatást, azt, hogy mindent átgondolok több szempontból, ami azt is magában foglalja, hogy nem csak az adott pillanat határozza meg a történések előjelét.

Napokban sajnos hacker támadást éltem meg, ez az adott pillanatban még Nekem sem tűnt pozitívnak. De az eset jó volt arra is, hogy tesztelhettem a hozzá állásomat, a döntési képességemet váratlan, krízis helyzetben.  Megtapasztalhattam, hogy ki nyújt ebben a helyzetben támogatást, hogy hogyan tudom megőrizni a fókuszálást. 

A kárfelmérés, és a biztonsági intézkedéseket követően mentálisan eléggé lemerültem, egy jó alvás után neki láttam tervezni, eldönteni a hogyan legyen ezután. Ezt csak úgy lehet megtenni, ha teljesen objektíven értékeljük, hogy mit is veszítettünk el, mert ez adja a kiinduló pontot.

Itt jön az első kérdés: Ugyan azt szeretném újra?

Érzelmektől vezérelve minden veszteségre azt válaszoljuk, hogy igen ugyan azt szeretném. De ez igazából nem lehetséges!  (tárgyak esetében azért még is).

Ha megnézzük mit is veszítettünk, biztosak vagyunk abban, hogy tökéletesen ugyan úgy csinálnánk mindent annak érdekében, hogy azt elérjük, mint anno? Szerintem itt a válasz már nem mindig lesz határozott igen.

Ha átgondolod, hogy már anno is lett volna lehetőséget másként csinálni a dolgokat, változtatnál valamin? Meglátásom szerint is nagy valószínűséggel igen a válasz.

Második kérdés: mi is a jelenlegi célom? Mi is akarok most?

Ez a kérdés nem csak arra jó, hogy választ keress hanem arra is, hogy a fókuszodat a jelenről a jövőre irányítod, ez egy kicsit kizökkent és segít abban, hogy a tisztábban láss, hogy jobban el tudd dönteni, hogy mit is kell tenned most, a jelenben.

Ezek után tudunk ténylegesen tovább lépni, ami nem azt jelenti, hogy túl is vagyunk rajta, csupán annyit, hogy már tudunk tovább haladni.

Tovább haladásban segít -Nekem is segített a hacker támadásos esetben- a Miért? kutatás. Ez elsőre egyszerű, de ha belekezdesz már nem az. A lényege annyi, hogy felteszed magadnak a kérdéseket "miérttel". Veszteség, kudarc esetén az indító kérdés: Miért történt ez Velem? Miért pont most? Az ezekre adott válaszaidhoz kapcsolódóan újabb miért kérdést kell feltenni.

Példaképpen: Miért történt ez velem? Mert nem voltam elég körültekintő az ismeretlen üzenetekkel/jelölésekkel. Miért nem voltam körültekintő? Azért mert úgy gondoltam, hogy nem vagyok elég érdekes ahhoz, hogy egy heckernek megérje velem/profilommal bajlódnia. Miért gondoltam így? Mert nem tartottam magam elég érdekesnek, a bejegyzéseimet sem. Akkor miért posztoltál? Mert küldetésemnek érzem, hogy bejegyzéseim által napról napra egyre több ember életéhez járuljak hozzá, hogy ők is meg tudják élni a saját Boldog, Sikeres, Gazdag életüket.

A példából láthatod, hogy a kérdések által hová is jutottam el. 

A Miért? kutatást még folytattam és a válaszok birtokában már tudok tervezni és már tudom, hogy nem ugyan azt akarom, mint volt, hanem valami mást, jobbat, többet.  Sőt már úgy gondolom, hogy nem is volt az olyan jó, ide volt változtatni.

Szóval most is azt tudom mondani, hogy mindenben van valami pozitív!

Fel keltette az érdeklődésedet a "Miért?" kutatás? Foglalj időpontot  egy konzultációra és segítek a kutatásban.

A  blogunk legfrissebb bejegyzései

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!

Ahogy közelednek az ünnepek az eredeti szellemiségét veszítve, az adventi időszak sokszor inkább stresszes, mint békés és várakozással teli. Nőként különösen fontos, hogy ebben az időszakban megálljunk egy pillanatra, és odafigyeljünk önmagunkra, valamint azokra az értékekre, amiket a szívünkben rejlenek. Hiszen ez a szeretet ünnepe!

"Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.
Mert ki kér, mind kap; és a ki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik."
Máté evangéliuma