Modern Nő

2021.04.20

Kit tekintünk egyáltalán modernek? Aki modern az miben más, mint a többiek?

 Ezeken a kérdéseken gondolkodtam el a nők nézőpontjából, hogy milyen volt a különböző századokban élt modern nő.

Ezekre a kérdésekre adott válaszaimat osztom most meg, azonban előre bocsájtom, hogy ezek az egyéni szubjektív válaszaim.

Nézzük a XIX. századi nőket!

De elsőként vegyük sorra, mi is volt a legjellemzőbb a XIX. századra:

A XIX. század az 1801-1900 közötti éveket foglalja magába, a polgári demokratikus forradalmak és a modern nemzetállamok kialakulásának a kora. A századra leginkább jellemző társadalmi mozgalom a liberalizmus és a nacionalizmus, a leginkább meghatározó szellemi és művészeti irányzat pedig a romantika és a realizmus volt. Ez az irodalom nagy százada, a leghíresebb nemzeti írók kora. A XIX. volt az utolsó évszázad, amelyben még korstílusok uralkodtak, egyben az első, amelynek során felbukkant a XX. századra jellemző stíluspluralizmus.

A század második fele a második ipari forradalom korszaka. Ezenkívül kialakult az imperializmus, a gyarmatbirodalmak versenye, amelynek során a nagyhatalmak gyakorlatilag az egész Földet felosztották egymás között.

Magyarországon a XIX. század első fele a reformkor és a szabadságharc időszaka, míg a későbbi évtizedeket a kiegyezés és az azt követő robbanásszerű gazdasági és társadalmi fejlődés fémjelezte. A század eszméi és küzdelmei közepette születik meg a mai magyar nemzet.

forrás: Wikipédia

Modern XIX. századi nő már mert olvasni, mert tanulni, meg volt az igénye arra, hogy a lezajló átalakulásokat nyomon kövesse. Figyelte az eseményeket, segédkezett benne, mert már véleményt nyilvánítani. Bátran használta a kor technikai újításait.

MODERN NŐ A XX. SZÁZADBAN

Nézzük a XX. századi nőket!

De elsőként vegyük sorra, mi is volt a legjellemzőbb a XX. századra:

A XX. század az 1901. január 1-től 2000. december 31-ig terjedő időszak. A XX. századot tekinthetjük az egészségügyi, szociális, tudományos és technikai fejlődés, valamint a nemzetközi egységesülés korszakának, ugyanakkor megjelölhetjük a példátlan méretű háborúk és népirtások koraként is. A XIX. században elkezdődött a termelés és a szolgáltatások gépesítése, a globális kommunikációs hálózatok kiépítése, ami egyre gyorsuló iramban folytatódott a XX. században. Ebben az évszázadban tulajdonképpen megváltozott az élet minden területe és az egész emberi társadalom alapvetően átalakult.

forrás: Wikipédia

Modern XX. századi nő a XIX. századi nőkhöz hasonlóan részese a történéseknek, nyitott a szellemi fejlődésre, bártan használja a kor technikai eszközeit, felvállalja önállóságát, dolgozik. Nem csak véleményt nyilvánít, hanem formál is. Tevékenységénél nem a főszempont, hogy női vagy férfi tevékenység, hanem hogy meg tudja-e csinálni.

MODERN NŐ A XXI. SZÁZADBAN, AKI HÖLGY

Jelen korunkban a modern nő az előző századi nőkhöz jellemzőit, hozzá állását folytatva részese, formálója a történéseknek, nyitott a szellemi fejlődésre, bártan használja a legfejlettebb technikai eszközöket, felvállalja önállóságát, fontos számára, hogy egyedül is megállja a helyét. Azonban már nem akar férfi lenni, nőként, nőiességét megélve akar élni, akar sikeres lenni.

Gyakran lehet hallani, hogy most jött el a nők évszázada, lehet, de saját meglátásom szerint ez akkor tud fejlődést adni, tud előbbre vivő lenni, ha nőként élünk, ha erre a nemre vonatkozó jellemzőket elfogadjuk, nem minősítjük jónak vagy rossznak, egyszerűen elfogadjuk. Használjuk őket, ha szükséges, nem azért, hogy versengjünk a férfiakkal, hanem azért, mert azzal megvalósítjuk a saját céljainkat. Attól, hogy olyan munkát végzünk, olyan hivatásunk van, ahol gyakoribbak a férfiak nem jelenti azt, hogy férfivá kell válnunk. Ugyan úgy, ha egy férfi végez olyan munkát, vagy választ olyan hivatást, amiben a nők a gyakoribbak még nem lesz nő.

Meglátásom szerint az a XXI. századi modern nő, aki saját álmait követve, felválva azt a nőiességet, amiben jól érzi magát az a XXI. Hölgy!

Lehet az álmunk egy sikeres karrier vagy egy nagy család, mindegy csak az a fontos, hogy közben ne feledkezzünk el magunkról, vállaljuk fel magunkat, és használjuk a nemiségünkből adódó képességeinket.

Ehhez fontos, hogy mindig legyen motivációnk, mindig lobogjon, zakatoljon bennük a belső hajóerőnk!

Szívügyem, hogy minnél többen éljük XXI. századi Hölgyként az életünket, ezért motivációhoz kapcsolódva összeállítottam egy programot, amivel segít abban, hogy a minden napi motivációdat megleld és fentartsd!

Program részleteit nézd meg most!


Bízom benne, hogy hamarosan a program résztvevőjeként üdvözölhetlek!

Minden jót addig is Neked!

Szeretettel: dr. Nagy Kata

A blogunk legfrissebb bejegyzései

Olvasd el a heti újdonságokat

Február a karneválok ideje. Régies kifejezés az ilyen bálokra az volt, hogy "maszka bál". Ez nagyon jól kifejezi, hogy egy estére elbújunk, másnak adjuk ki magunkat. Jó kis játék.