Modern Nő

2021.04.20

Kit tekintünk egyáltalán modernek? Aki modern az miben más, mint a többiek?

 Ezeken a kérdéseken gondolkodtam el a nők nézőpontjából, hogy milyen volt a különböző századokban élt modern nő.

Ezekre a kérdésekre adott válaszaimat osztom most meg, azonban előre bocsájtom, hogy ezek az egyéni szubjektív válaszaim.

Nézzük a XIX. századi nőket!

De elsőként vegyük sorra, mi is volt a legjellemzőbb a XIX. századra:

A XIX. század az 1801-1900 közötti éveket foglalja magába, a polgári demokratikus forradalmak és a modern nemzetállamok kialakulásának a kora. A századra leginkább jellemző társadalmi mozgalom a liberalizmus és a nacionalizmus, a leginkább meghatározó szellemi és művészeti irányzat pedig a romantika és a realizmus volt. Ez az irodalom nagy százada, a leghíresebb nemzeti írók kora. A XIX. volt az utolsó évszázad, amelyben még korstílusok uralkodtak, egyben az első, amelynek során felbukkant a XX. századra jellemző stíluspluralizmus.

A század második fele a második ipari forradalom korszaka. Ezenkívül kialakult az imperializmus, a gyarmatbirodalmak versenye, amelynek során a nagyhatalmak gyakorlatilag az egész Földet felosztották egymás között.

Magyarországon a XIX. század első fele a reformkor és a szabadságharc időszaka, míg a későbbi évtizedeket a kiegyezés és az azt követő robbanásszerű gazdasági és társadalmi fejlődés fémjelezte. A század eszméi és küzdelmei közepette születik meg a mai magyar nemzet.

forrás: Wikipédia

Modern XIX. századi nő már mert olvasni, mert tanulni, meg volt az igénye arra, hogy a lezajló átalakulásokat nyomon kövesse. Figyelte az eseményeket, segédkezett benne, mert már véleményt nyilvánítani. Bátran használta a kor technikai újításait.

MODERN NŐ A XX. SZÁZADBAN

Nézzük a XX. századi nőket!

De elsőként vegyük sorra, mi is volt a legjellemzőbb a XX. századra:

A XX. század az 1901. január 1-től 2000. december 31-ig terjedő időszak. A XX. századot tekinthetjük az egészségügyi, szociális, tudományos és technikai fejlődés, valamint a nemzetközi egységesülés korszakának, ugyanakkor megjelölhetjük a példátlan méretű háborúk és népirtások koraként is. A XIX. században elkezdődött a termelés és a szolgáltatások gépesítése, a globális kommunikációs hálózatok kiépítése, ami egyre gyorsuló iramban folytatódott a XX. században. Ebben az évszázadban tulajdonképpen megváltozott az élet minden területe és az egész emberi társadalom alapvetően átalakult.

forrás: Wikipédia

Modern XX. századi nő a XIX. századi nőkhöz hasonlóan részese a történéseknek, nyitott a szellemi fejlődésre, bártan használja a kor technikai eszközeit, felvállalja önállóságát, dolgozik. Nem csak véleményt nyilvánít, hanem formál is. Tevékenységénél nem a főszempont, hogy női vagy férfi tevékenység, hanem hogy meg tudja-e csinálni.

MODERN NŐ A XXI. SZÁZADBAN, AKI HÖLGY

Jelen korunkban a modern nő az előző századi nőkhöz jellemzőit, hozzá állását folytatva részese, formálója a történéseknek, nyitott a szellemi fejlődésre, bártan használja a legfejlettebb technikai eszközöket, felvállalja önállóságát, fontos számára, hogy egyedül is megállja a helyét. Azonban már nem akar férfi lenni, nőként, nőiességét megélve akar élni, akar sikeres lenni.

Gyakran lehet hallani, hogy most jött el a nők évszázada, lehet, de saját meglátásom szerint ez akkor tud fejlődést adni, tud előbbre vivő lenni, ha nőként élünk, ha erre a nemre vonatkozó jellemzőket elfogadjuk, nem minősítjük jónak vagy rossznak, egyszerűen elfogadjuk. Használjuk őket, ha szükséges, nem azért, hogy versengjünk a férfiakkal, hanem azért, mert azzal megvalósítjuk a saját céljainkat. Attól, hogy olyan munkát végzünk, olyan hivatásunk van, ahol gyakoribbak a férfiak nem jelenti azt, hogy férfivá kell válnunk. Ugyan úgy, ha egy férfi végez olyan munkát, vagy választ olyan hivatást, amiben a nők a gyakoribbak még nem lesz nő.

Meglátásom szerint az a XXI. századi modern nő, aki saját álmait követve, felválva azt a nőiességet, amiben jól érzi magát az a XXI. Hölgy!

Lehet az álmunk egy sikeres karrier vagy egy nagy család, mindegy csak az a fontos, hogy közben ne feledkezzünk el magunkról, vállaljuk fel magunkat, és használjuk a nemiségünkből adódó képességeinket.

Ehhez fontos, hogy mindig legyen motivációnk, mindig lobogjon, zakatoljon bennük a belső hajóerőnk!

Szívügyem, hogy minnél többen éljük XXI. századi Hölgyként az életünket, ezért motivációhoz kapcsolódva összeállítottam egy programot, amivel segít abban, hogy a minden napi motivációdat megleld és fentartsd!

Program részleteit nézd meg most!


Bízom benne, hogy hamarosan a program résztvevőjeként üdvözölhetlek!

Minden jót addig is Neked!

Szeretettel: dr. Nagy Kata

A blogunk legfrissebb bejegyzései

Olvasd el a heti újdonságokat

Elkezdődött az iskola, és gyerekeinktől azt várjuk el, hogy tanuljanak és elérjék céljaikat. De mit teszünk saját céljainkkal, amiket év elején kitűztünk? Sokszor hajlamosak vagyunk halogatni, keresni mentségeket, de itt az ideje megváltoztatni.

Mindennapi életünk sokszor tele van kihívásokkal és akadályokkal. Előfordul, hogy könnyű elveszíteni a lendületünket és motivációnkat, különösen akkor, amikor az álmaink elérése távolinak és nehezen megvalósíthatónak tűnik. Azonban van egy olyan belső erő, amely mindannyiunkban ott rejlik és képes arra, hogy meghajtsa és inspirálja a...