Motiváció hiánya. Hogy szüntessem meg?

2020.05.08

Motiváció hallatán sokaknak a céges motiváció jutnak eszükbe, és motiváció hiánya azt jelenti, hogy nem szeretem a munkámat, a munkahelyemet. Valóban a motiváció munkánkban is nagyon fontos, és a szervezetfejlesztési szakirodalom is nagyon bőséges.

Azonban a minden napi életünkben is szükségünk van motivációra, és a motivációt nem csak kívülről kaphatjuk meg, saját magunkat is tudjuk motiválni.

Szakirodalom szerint a motiváció belső hajtóerő, amely valamilyen szükséglet kielégítésére késztet. A latin "movere" szóból ered, ami mozgást jelent.

Ebből már tükröződik, hogy leginkább saját magunkat tudjuk motiválni, mivel alapfeltétel, hogy valamivel tudjunk azonosulni, legyen célunk, amihez vezető úton ez a belső hajtóerő.

Amikor úgy érezzük, hogy motiválatlanok vagyunk, akkor a kedélyállapotunk elég borús, szemléletünk pesszimista és cselekedeteink szinte teljesen monotonnak, passzívak. Motiválatlan ember valóban pesszimista, nem igen veszi észre a pozitívot nem igen lát lehetőséget. Ebben az állapotban minden rossz, a körülmények, a körülötte levők is.

Sokszor várunk arra, hogy kívülről kapjunk motivációt, azonban, ha csak visszatérünk a szakirodalmi megközelítésre láthatjuk, hogy az igazi, hatékony, valós motivációnak belűről kell kiindulnia.

Visszakanyarodva a motiválatlan emberre ő is várja a külső motivációt, de mivel már teljesen lesüppedt a pesszimizmusba igazából, ha érkezik is kívülről motivációs javaslat/kísérlet azt nem fogja elfogadni. Ez a reakció abból is adódik, hogy tudat alatt tudja, hogy magában, magának kellene megtalálnia a motivációját.

Ha a motiválatlanok vagyunk rendkívül dühítő tud lenne, ha azt szajkózzák, hogy "légy motivált!"

Ebből az állapotból úgy tudunk kijönni, ha más oldalról, másnak címkézett dologból indulunk ki. Ez a más lehet az is, hogy mire is van szükségem.

Picit a szervezetfejlesztési/vezetés elméleti szakirodalomból merítve a motiváció úgy is megközelíthető, hogy valamilyen szükségletünk kielégítését szolgáló hajtó erő.

De milyen szükségleteink is lehetnek?

  1. biológia
  2. biztonsági
  3. szeretet
  4. megbecsülés
  5. önmegvalósítás

Szükségleteinknek meg van az a sajátossága, hogy nagy mértékben piramisként egymásra épülnek, ezért fordulhat elő, hogy valamelyik szükségletünk kielégítésre próbáljuk motiválni magunkat és nem megy, aminek az lehet az oka, hogy valamelyik "alacsonyabb/kapcsolódó" szükségletünkben nagy hiány van.

Lehet, hogy ezzel első olvasatra nem értesz egyet, lehetséges volt olyan tapasztalatod, ami ezt megcáfolja. Azonban a saját tapasztalataim és a legtöbb szakirodalom azt mutatja, hogy a motivációnk fenntartásához, illetve, hogy a szükségleteink piramisában haladjunk felfelé az alapoknak is rendben kell lennie. Ez tulajdon képen még segítség is, mivel az alapszükségleteink kielégítése könnyebb, azok eléréséhez könnyebben tudjuk motiválni magunkat és az meg van mehetünk tovább.

Ha picit olvasol a sorok között feltűnhet, hogy azzal, hogy megnézzük mik is a szükségleteink, azok a szükségletek egymáshoz kapcsolódásában hol helyezkednek el, és megállapítjuk, hogy mire is van szükségünk akkor valójában célt határoztunk meg.

És így eljutottunk a motiváció alapjához, ami nem más, mint egy cél. Motiváció egy hajtóerő, ami egy cél eléréséhez hajt, ha nincs célunk akkor hajtó erő sem kell. Ha nincs úti célunk, akkor nem utazunk, de ne feledd, hogy maga az utazgatás is lehet a cél, ahol nem a földrajzi A-ból B-be jutás a lényeg, hanem maga az utazás. De ekkor is van cél, és ez a lényeg.

Ha esetleg motiválatlannak érzed megad akkor arra biztatnálak, hogy kérdezgess magad, tegyél fel magadnak sok-sok "miért?" kérdést. Hidd el ezzel motiváltabbá tudod tenni magadat.

Ha tetszett az írásom és szeretnéd saját magad motivációit megtalálni, tudok segíteni abban, hogy ezt gyorsan meg tudd tenni. Egyéni konzultációra itt tudsz időpontot foglalni: Időpont foglalás

Minden jót!

Szeretettel: dr. Nagy Kata