Múltból csak azzal foglalkozom, ami előbbre visz!

2022.01.20

Coahing folyamat egyik alappillére a fenti kijelentés. Így elolvasva elég egyszerűnek tűnik, de....... Igen itt is itt előjön az, hogy a gyakorlatban ez nem is olyan egyszerű, mivel szeretünk a múlton rágódni, sőt indokunk tud lenni az is, hogy csak azért foglalkozom az elmúlt dolgokkal, hogy levonjam a tanulságokat. Ez igaz is lehet! 

DE....Igen, itt előjön a "De"!

Mondhatnám azt, hogy meg kell találni az egyensúlyt és akkor nem "ragadunk" benne a múltban, hanem haladunk előre a jövőket tervezve céljaink irányába. Szerintem ezt már többször hallottad és talán Te is mondtad másoknak, most inkább megosztom veled egy konkrét eseten keresztül, hogy ezt hogyan is lehet csinálni.

Irat rendezés/irattárolás meglátásom szerint az az irattárosok kivételével senkinek sem tartozik a legkedveltebb tevékenységei közé. Az elmúlt napokban úgy alakult, hogy ilyen tevékenységben vettem részt, az alapvető oka az volt, hogy az évekkel ez előtti anyagok között leljünk ötleteket, hogy a jövőben egy projektet hogyan is csináljunk. A keresgélés közben eldöntöttük, hogy akkor rendet is rakunk. Ez jól példázza, hogy rész céljaink tekintetében lehetünk rugalmasak és az előre elgondolt úttól eltérő út is vezethet a célunkhoz.

A rendrakás közben sok érdekes dolgot találtunk, sokszor merült fel bennünk az, hogy ezt miért pont így csinálták, ennek mi is volt az értelme, előadódott az is, hogy ezen gondolkodva le is álltunk a munkában. Azonban kezdtük érezni, hogy ez így nem lesz jó (időgazdálkodás), ezért úgy határoztunk, hogy ami felmerül bennünk az felírjuk és ha majd végeztünk átnézzük és akkor beszéljük át, gondolkodunk a miérteken.

Így sikerült is rendet raknunk/irattároznunk, megleltük, amiket kerestünk. Ekkor elővettük a listánkat és meg kellett állapítanunk, hogy sokra már tudtunk is válaszolni, igazából már nem is kérdés, mert ahogy haladtunk már meg is értettük. Többnél tovább gondolva ki tudtuk alakítani az úgy gyakorlatot, itt leginkább azok segítettek, hogy mit nem csináljunk úgy. Negatívnak tűnő dolgok is tudnak előbbre vinni!

Végül az eredeti célunk (meglelni a régi anyagokat), elértük, hogy minden rendezett lett és ki tudtuk alakítani az új gyakorlatot. Tehát terv túl teljesítve!!!!

Ha figyelmesen olvastad a történetemet akkor észrevehetted, hogy két lényeges pont volt, ami segített abban, hogy ne ragadjuk le a múltban:

  • Idő keretet közé szorítottuk magunkat.
  • Csak, annyi ideig "vájkáltunk" a múltban amíg inspirációt, ötletet adott.

Ez a két lépés bármilyen helyzetben segít, hogy a múltból tényleg csak azzal foglalkozz, ami előbbre visz.

Szeretettel:

dr. Nagy Kata


Ez igazából szemlélet mód, ami könnyedén megtanulható például a motivált minden napok programunkon keresztül is. A program részleteit itt nézheted meg: Motivált Minden napok