Nőiesség, önelfogadás, önfelvállalás és Coco Chanel

2019.10.11

Coco Chanel neve nemcsak a divat rajongók számára ismert, fantasztikus hölgy volt. Élet pályája sok kanyarral volt tűzdelve, gondolatai, álmai rendhagyók voltak. Ha életrajzát megnézzük első gondolatunk az lehet, hogy ő egy lázadó volt, múltján akart túllépni. De én ezt nem így gondolom!

Életfelfogása a mai XXI. századi hölgyek számára is példa értékű! Ha lett volna coacha akkor az sokszor ugrált volna örömében, hogy szemlélte megtestesítette a pozitív pszichológia alap gondolatait, mindig voltak céljai, aminek megvalósításában épített a múlt építő köveire. Úgy próbált nő maradni, hogy közben a férfias üzleti világban is helyt akart állni, nem csak nőiességére épített, hanem az eszére, a női megérzésekre, amit nevezhetünk taktikának is. Ruháival, kiegészítőivel a hölgyek számára biztosított az eleganciát, praktikusságot, de a nőiességet is, így elérte, hogy a nők ne csak csini "bio díszletek" legyenek az urak mellett. Nagy céljait szemelőt tartva, mindig figyelt a lehetőségekre és megragadta azokat. Nyitott volt az újdonságokra, egész életében fejlődött.

Ma is hölgyek is ezt szeretnék:

  • érvényesülni,
  • sikeresnek lenni,
  • ha az elvárásoknak nem akarnak megfelelni, akkor bátran szembe helyezkedni azzal,
  • anyagi függetlenséget,
  • álmaikat megvalósítani,
  • nőnek lenni,
  • nőiességet is vállalni mind ezek mellett.

Most egy két érdekességet osztanék meg COCO életéből coach szemmel:

Zárdában töltött évek nem voltak életének legpozitívabb szakasza, de az ott tapasztaltakat -"múltból csak azt és úgy használjuk fel ahogy építeni tudunk rá a jövőben" pozitív szemlélet egyik alapvetése- forradalmi stílusát inspirálták. A semleges színek, a keményített gallérok és az egyenes vonaltervezés mind-mind az árvaház építészeti stílusát és az ott dolgozó nővérek egyenruháját idézik. A Chanel divatház logója a ciszterci rózsaablakokon összefonódó "C" betűkből merített ihlet eredménye.

Eredeti neve Gabriella volt nevét akkor változtatta meg amikor kereste önmagát, az önismeret útjára lépet. Önismeret pszichológiában is gyakran használt módja, hogy különböző szerepekbe képzeljük magunkat, akkoriban nem voltak drámaszínházi csoportok ezért erre módot a színjátszás adott. Coco is így tett és a legnagyobb sikert aratott színpadi száma a "Qui qu'a vu Coco dans Trocadéro?"után mindenki "Cocó"nak hívta. Ez megadta neki, azt a felismerést, hogy igen is megvalósíthatja álmait, meglelte annak a nőnek az alapjait, aki akart lenni, de úgy érezte, hogy az új nő számára a Gabriella név korlátozza.

Coco Chanel a 20-as években találkozott Ernest Beaux-val, a híres parfümkészítővel Coco kifejezetten különleges illatra vágyott, egy olyan összetételt szeretett volna, ami mesterséges, mint a felső szabászati ruhastílus "egy női parfüm, aminek nő illata van". Ebben az időszakban ez azért volt különleges, mert eddig minden illatszer alapanyagául virágok szolgáltak, s így természetesnek minősültek. A fiatal vegyész, már évek óta tanulmányozta az aldehideket. Ezek olyan szintetikus anyagok, amelyek a desztillálási folyamat során egyre erősödő természetes virágillatot fejlesztenek. A parfüm üvegét orosz származású lovagja ihlette, ami a cári testőrség akkori votkásüvegével volt azonos. Ezek jól szemléltetik nyitottságát az újdonságok iránt és a jó ötlet ott hever körülöttünk csak észre kell vennünk.

Ezzel az írássál biztatnálak, hogy merd megismerni magad, merd felvállalni magad és mert álmaidat megvalósítani. Az, hogy most éppen hol tart az életed az ne befolyásoljon abban, hogy hosszú távon hová szeretnél eljutni!

Légy nyitott és pozitív csak lazán könnyedén!

Minden jót Neked!

Szeretettel: Kata

(Ha tetszett az írásom, akkor iratkoz fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj az új cikkekről)

Nőiességed fenntartása nem mindig könnyű, ehhez kell, hogy a belső motivációd mindig meglegyen. Időnként jól jöhet egy kis segítség, elég lenne pár perces beszélgetés is, ami segít abban, hogy a belső hatóerőd újra fellángoljon.  Ebben egy rövid motivációs beszélgetéssel tudlak támogatni.

Kártya rendszer előnye éppen az, hogy rövid alkalmakra is felhasználható. 

100 motivációs perc

Motivációs tanácsadás időtatamát rugalmasan tudod ezzel a kártyával kezelni. Nem kell azon aggódnod, hogy ha közbe jön valami, akkor ki is marad egy alkalom. Ha eddig a változó napirendet tartott vissza, hogy részt vegyél motivációs tanácsadáson, akkor ez már nem lesz probléma. Ha csak 15 perc nyugodt időt tudsz megteremteni erre a célra az is rendben van. A 100 perces kártya perceit az első tanácsadás időpontjától számított 60 nap alatt kell felhasználnod. Tanácsadásra/mentorálásra időpontot elég 24 órával előbb foglalnod (egy alkalommal minimum 15 percet fel kell használnod.)

30 000 Ft

200 motivációs perc

Motivációs tanácsadás időtatamát rugalmasan tudod ezzel a kártyával kezelni. Nem kell azon aggódnod, hogy ha közbe jön valami, akkor ki is marad egy alkalom. Ha eddig a változó napirendet tartott vissza, hogy részt vegyél motivációs tanácsadáson, akkor ez már nem lesz probléma. Ha csak 15 perc nyugodt időt tudsz megteremteni erre a célra az is rendben van. A 200 perces kártya perceit az első tanácsadás időpontjától számított 90 nap alatt kell felhasználnod. Tanácsadásra/mentorálásra időpontot elég 24 órával előbb foglalnod (egy alkalommal minimum 15 percet fel kell használnod.)

45 000 Ft

500 motivációs perc

Motivációs tanácsadás időtatamát rugalmasan tudod ezzel a kártyával kezelni. Nem kell azon aggódnod, hogy ha közbe jön valami, akkor ki is marad egy alkalom. Ha eddig a változó napirendet tartott vissza, hogy résztvegyél motivációs tanácsadáson, akkor ez már nem lesz probléma. Ha csak 15 perc nyugodt időt tudsz megteremteni erre a célra az is rendben van. A 500 perces kártya perceit az első tanácsadás időpontjától számított 120 nap alatt kell felhasználnod. Tanácsadásra/mentorálásra időpontot elég 24 órával előbb foglalnod (egy alkalommal minimum 15 percet fel kell használnod).

100 000 Ft