Önző vagy?

2020.05.01

Lehet, hogy meglepő ez a cím, de úgy gondoltam ideje erről is megosztanom a gondolataimat.

A jelenlegi helyzetben, hol az összezártság, hol a home Office, hol a magányosság, hol a kilátástalanság miatt elhangozhat az, hogy 

"Te milyen önző vagy!".

De mikor is vagyunk önzőek?

Erre több választ is lehet adni, pl.: ha valamit nem csinálsz meg, ha inkább az teszed/úgy teszed ahogy Te gondolod, amikor saját érdekedet helyezed előtérbe, Te nem vagy tekintettel a másikra.

Sokszor előfordul az is, hogy aki éppen ezt vágja a fejünkhöz azzal folytatja, hogy ő meg mennyi áldozatot hoz, mennyire alkalmazkodik.

Ha egy picit eltávolodunk egy ilyen szituációtól, megnézhetjük más nézőpontból is. Ekkor kiderülhet, hogy aki azt mondja, hogy önzőek vagyunk igazából saját sikertelenségét, döntés képtelenségét vetíti ránk. Az is lehet, hogy irigyli, hogy mi irányítjuk a saját életünket. Ha megnézzük saját cselekedeteinket lehet, hogy csak annyi történt, hogy saját céljainkra fókuszáltunk és nem vettünk figyelembe, hogy annak másokra milyen hatása lehet, vagy elképzelhető az is, hogy a másikkal nem osztottuk meg korábban, hogy mi mit is szeretnénk, mi a mi célunk.

Önzőséghez gyakran kapcsoljuk az érdekérvényesítést is, sokszor merül fel, hogy csak úgy lehet érdek érvényesíteni, ha önzőek vagyunk, másokon átgázolunk. Valószínű vannak ilyen esetek is, de nem csak így lehet érdek érvényesíteni. Ha eléred, amit szeretnél, ha saját magadra fókuszálsz, akkor még nem vagy feltétlenül önző.

Ha kívülről úgy tűnsz, hogy remekül tudod érvényesíteni az akaratodat, eléred, amit szeretnél, valószínűleg

  • rendelkezel célokkal, azok megvalósításán következetesen dolgozol,
  • felmerülő problémák során megoldás keresésére koncentrálsz,
  • törekszel arra, hogy a fontosabb döntéseknél, cselekedeteknél ne az érzelmeid vezessenek,
  • érvelésed nem arról szól, hogy másikat hibáztatod.

Ekkor egyáltalán nem vagy önző, nem, nem, hanem egy tudatos ember, aki gondolkodik, előre néz, tervez, és cselekszik.

Kérlek gondolkozz el soraimon és ha legközelebb akár Te mondod másnak, akár rád mondják, hogy önző vagy, jussanak ezek eszedbe.

Minden jót szeretettel: dr. Nagy Kata

Ha szeretnél következő cikkünket elsőként olvasni akkor íratkozz fel hírlevelünkre. Ígérjük, hogy tényleg csak akkor írunk amikor valami újdonságot szeretnénk megosztani Veled!

Hírlevélre feliratkozás