Otthon, ami nem csak otthon

2020.03.20

A jelenlegi helyzetben sokaknak az otthon már nem csak a kikapcsolódást, megpihenést jelentő hely, hanem a munkavégzés helye is. Akik eddig is otthonról dolgoztak azok életében is jelent változást, mert most már nem csak egyedül vannak otthon. Munka/magánélet szétválasztása most különösen aktuális. Ez egy új helyzet, ami megoldható, csak pár dolgot, szempontot is figyelembe kell venni.

Mire is gondolok?

Megszokott napi rendünk is módosul, mivel nem kell elmenni otthonról, ezzel gyakorlatilag időt nyerünk. Ezt a talált időt felhasználhatjuk!

Tevékenységeink hatékonyságát nagyon befolyásolja, hogy hol, milyen környezetben végezzük. Ezért meg kell találni a lakásban egy olyan helyet, ahol dolgozunk. Ez olyan hely legyen, amit nem használunk másra, ha pici a terület akkor az is elegendő, ha lesz pl.: egy szék, amit csak akkor használok amikor dolgozok. Ez azért is fontos, mert így magunk és a környezetünk számára is kijelöljük a területet. (picit olyan, mint amikor az állatok megjelölik a területüket) Fontosak a fix pontok, ezt mi alakíthatjuk ki, ez a mi döntésünk, tegyük meg.

Időbeosztás most különösen fontos, pontosabban az együtt lakóknak közös, összehangolt időrendjüknek kell lennie. Ez egyrészt segít abban, hogy "ne úszunk el", más részt kikerülhetők lesznek a konfliktusok. Ennek kialakítása tudom, hogy nem könnyű, előkészítő lépése, hogy tényleg mindenki nyugodtan mondja el, hogy mit is kell csinálnia nap, mint nap. Tanulságos lehet ez a megnyílás, mert hiába van jó kapcsolat, akkor sem biztos, hogy teljesen tudjuk, hogy a másik mit is csinál. Ebbe fontos, hogy a gyerkőcöket is, mint hallgatóság legalább bevonjuk, ezzel ők is képbe kerülnek, hogy szüleik "dolgozása" mit is jelent. Fontos, hogy ennek alapjait írjuk is le, 

"mit leírjuk az vésődik be", 

ezen kívül, ha a későbbiekben, vita lenne tudunk rá hivatkozni.

Munka/magánélet szétválasztásában az öltözék is szerepet játszik, ezért attól, hogy otthon vagyunk, amikor dolgozunk, akkor legyünk másként felöltözve, és ha végeztünk a munkával akkor öltözzünk át "otthoniba". Lehet erre azt mondani, hogy milyen hülyeség, nem fogok öltönyben, nyakkendőben otthon lenni, nem is erre gondolok feltétlenül, hanem arra, hogy más szettben dolgozzunk, mint amikor már "csak" otthon vagyunk. Ez kell ahhoz, hogy tényleg meg tudjunk érkezni, erre ebben a helyzetben is kell figyelnünk.

Az, hogy "kütyüs" világban élünk a jelen helyzetben jó is, mivel így a kapcsolat tartás -munka- jobban megoldható. Azonban a "kütyü" használatot is kicsit újra kell gondolnunk, mert ha skype-ot már nem csak barátokkal való beszélgetésre használjuk, hanem munkában is, akkor a háttérre is kellene figyelni (nem biztos, hogy a kupis ágyunkra kíváncsiak a kollégák, illetve a főnök). Ennek azért is van jelentősége, mert nem szeretnénk, hogy akivel beszélünk annak figyelemét elvonja pl.: a hercegnős gyűrödt paplanunk. Ezzel kapcsolódunk ahhoz is, hogy legyen valamilyen fix "dolgozó" sarkunk. Ha eddig chetelést csak a barátainkkal végeztük, de most pl.: ügyfelekkel is ezen tartjuk a kapcsolatot, fontos, hogy ne ugyan olyan stílusban tegyük, stílusunk legyen olyan, mint amikor "normál" helyzetben volt. Azt javaslom, hogy ha most az eddigiekhez képest más felületen/módon kell érintkezünk idézzük fel, hogy "normál" körülményekben hogyan tennénk, az új platformon is azt használjuk.

Lehet, hogy ez kicsit túl szabályozottnak tűnik, de gondolj bele ezzel remekül gyakorolhatod az idő gazdálkodást, a feladat ütemezést, a rendrakást, megismered még jobban a másikat és ő is megismer téged. Ennek kialakítására most kell egy kis időt rászánni, utána pedig könnyedén fognak telni a napok.

Vigyázzatok magatokra és másokra!

Szeretettel: dr. Nagy Kata

Ehhez hasonló "motiváló" gondolataimat megosztom a " Motivált minden napok" YouTube csatornán. 


Nézz bele a YouTube csatarnánkba!