Pozitív érzelmeik skálája

2021.03.16

Úgy gondoltam, hogy eljött a pillanat, hogy érzelmektől lecsendesedve próbáljak egy kis eligazodást adni az érzelmeink között.

Nehéz helyzetekben a negatív érzelmek mellett a pozitív érzelmeink is meg tudnak jelenni. (negítív érzelmekhez kapcsolódó gondolataimat külön cikkben osztom meg). Ezek leggyakrabban:

  • optimizmus
  • remény
  • bizakodás
  • pozitív szemlélet/hozzá állás

Meglátásom szerint ezek az érzelmek fokozatok is, még pedig a érzelmi erősség és a kapcsolódó cselekvés fokozatai. Hogy mire is gondolok azt ez az ábra szemléltati a legjobban:

Amikor optimisták vagyunk elöntenek a jó érzések, örülünk, átadjuk magunkat ennek az állapotnak, ezért is találó, hogy "rózsaszínben látja a világot". Igen, el van, szemlélődik, és ennyi! Nem csinál semmit, nem is gondolkodik, nem is keres megoldásokat, mert hát minden jó ahogy van, nem fontos, hogy mi lesz, hogy mit is szeretnék majd, csak most van.

Amikor a remény érzelem uralkodik el, akkor már van valami jövő gondolatunk, már nem csak a jelen van, de igazából nagyon homályos és még csak gondolati cselekvés jelenik meg.

Bizakodásnál már észleljük a körülményeket, körvonalazódik, hogy mire van ráhatásunk, előre tekintünk, gondolkodunk a lépéseken, apróbbat meg is teszünk, nem csak elvagyunk, hanem haladunk is egy kicsit.

Pozitív hozzá állással, tisztán látjuk a jelen helyzetet, tudjuk mire van ráhatásunk, van egyértelmű jövőbeli célunk, tudjuk mit miért szeretnénk, sőt az odavezető lépések tekintetében vannak variációink is, és már cselekszünk is, nem csak gondolkodunk, hanem intenzíven, tiszta fejjel teszünk/cselekedünk.

Mindegyik érzelem jó, csak fontos, hogy ismerjük fel magunkon, és így tudjuk megítélni, hogy mennyire adjuk át neki magunkat, vagy mikor lépünk ki belőle.

Bízom benne, hogy írásommal segítettelek, hogy jobban megértsd magadat és így haladj tovább az önfejesztésed útján.


Önfejlesztés kezdőlépése, hogy megismerjük magunkat, ehhez ajánlom ezeket a motivációs kis könyveket.

Motivált minden napok

Sokat halljuk, hogy legyél motiváltabb! De mi is az a motiváció? Jim Rohnt idézve: "A motiváció mozdít meg, de a szokás az, ami mozgásban tart."  Nagyon fontos tisztázni azt, hogy a motivációt külső személyek, körülmények csak rásegítenek, nem onnan jön a motiváció, mindenkinek a saját döntése, hogy ezt a rásegítést beépíti e magába.  Motiválni igazából saját magadat tudod, hogy ezt hogyan tedd ahhoz az első lépés, hogy tisztába kerülj azzal, hogy mi jelent Neked motivációt. Ez a kis könyv összefoglalja a motiváció miben létét, betekintést ad a motiváció, mint vezetés elméleti terület szakirodalmába és nem utolsó sorban segít abban, hogy megleld a saját hajtóerődet. Mert így lesznek a minden napjaid motiváltak.

1 500 Ft

Probléma megoldás TITKA

Gyakran érzed úgy, hogy a problémák csak jönnek és jönnek?  Szeretnél egy jó varázsigét amivel minden problémádra könnyedén megoldást lelnél? Ugyan varázsigét nem tudunk, de ebből a könyvből megismerhető lesz, hogy hogyan lehet könnyedén megoldásokat találni. Miért is van jelentősége a nézőpontoknak és gondolkodás módoknak. A könyv a megoldás kereső programmal együtt nyújt stabil minden napokba beépülő tudást. E-book Ha még gyakorlatibb ismeretekre vágynál akkor nézd meg ez a programunkat is:  Kiút a problémák útvesztőjéből

1 500 Ft

Szokások a segítőink

Gyakran érzed úgy, hogy a szokásaid "gúsba kötnek"? Számtalanszor próbáltál már új, jónak tűnő szokásokat kialakítani, de igazából nem sikerült?  Ennek nem kell így lennie a jövőben! A kiskönyv segítségével megértheted és elsajátíthatod, hogy hogyan is kezeljd a szokásaidat. Miért is jók? Hogyan is alakíthatók ki? Jó pár pozitív szemléletű, a csak lazán könnyedén életszemlélethez kapcsolódó konkrét szokás kialakításához is segítséget kapsz. A könyvben olvasottakat azonnal tudod használni! E-book 

1 500 Ft

Mesékkel könnyebb!

Mesék nem csak a gyerekeknek valók!  Ha nyomasztanak a minden napok akkor egy mese még a problémáid megoldásában is segíthet. Ehhez csak egy kicsit másként kell mesét nézned. Hogy hogyan azt megismerheted ebből a ki kiskönyvből.  E-book

1 500 Ft

    Minden jót Neked!

    Szeretettel: dr. Nagy Kata