Pozitív szemlélet=pozitív élmények

2021.11.22

Írásaimból láthatod, hogy alapjában egy pozitív szemléletű ember vagyok (nem optimista, mert a pozitív szemlélet és az optimizmus korántsem szinonimák), ez segít abban, hogy tényleg fenntartsam nap, mint nap a motivációmat. Ez segít megoldásokat találnom szinte mindig. De ezen túl segít abban is, hogy észre vegyem a jót, a pozitívat az előbbre vivőt.Napokban esett meg velem, hogy egy kisebb társaságban beszélgettünk a jelenlegi járványügyi intézkedésekről, és hogy azt hogyan is tartják be az emberek. Igazából nem szeretem ezt a kifejezést, hogy "betartják" szerintem sokkal mélyebb és valósabb értelmű, ha azt használjuk, hogy "tiszteletben tartják". De nem is erről szeretnék most írni.

Mindenki előadta a gondolatait és megosztotta a tapasztalatait, Én is így tettem és örömmel osztottam, meg, hogy a tömegközlekedési eszközökön, a megállókban milyen jó volt reggel látni, hogy szinte mindenki tiszteltben tartja, sőt azokban a boltokban, ahol gyakrabban megfordulok ott is egyre többen viselnek maszkot és a pénztárnál is elég szellősen állnak. Beszélgető társaim közül volt, aki bólogatott, de többen felcsattantak, hogy ez nem is így van, ők éppen ennek ellenkezőjét tapasztalják. Volt, aki még kérdőre is vont, hogy hol járok én, mesében. Próbáltam objektíven megosztani a tapasztalataimat, hogy hol milyen járművön, megállóban gyűjtöttem ezeket az élményeimet. Beszélgetést végül is azzal zártuk, hogy nem azonos a gyakorlat. Magamban volt egy olyan érzésem, hogy lehet, hogy beszélgető társaim szemléletében is lehet különbség.

Nap folyamán úgy alakult, hogy beszélgető társaimmal közösen "vándoroltunk" a városban és most már figyeltem is egy kicsit őket (főleg azokat, akik hitetlenkedtek, hogy én miket is tapasztalok), a nap végén újra előjöttem a témával, de olyan "csomagolásban", hogy milyen sok felé jártunk és egyre többen tartják tiszteletben a járványügyi szabályokat, és többen csóválták a fejüket. Elkezdtem leírni az utunkat és kiderült, hogy nem is figyelnek sok-sok részletre, és a ritkábban -ebben az esetben a maszk nélkülieket- jobban észreveszik. Az pl. elsőre többeknek eszébe se jutott, hogy milyen cukik voltak azok az egyetemisták, akik úgy köszöntötték egymást, "hogy látom Te is műszakis vagy!", egyen maszkjuk volt, nem tűnt fel nekik az sem, hogy egy idősebb hölgynek egy jól öltözött fiatal lányka oda adott egy maszkot azzal, hogy "néninek a gumija már nagyon kitágult, ez szorosabb és jobban véd!" Mondanom kell az sem tűnt fel többeknek, hogy egy lármás középiskolás fiú csapat egymás hátizsákját fogta, amig a másik felvette a megállóban a maszkot.

Ugyan ott voltunk, annyi volt a különbség, hogy ki mire is figyelt fel.

Hasonló tapasztalatra tettem szert egy oltó ponton is, de itt meg tudtam figyelni azt is, hogy a pozitív hozzáállás, szemléltet hogyan tud "ragadósság" válni.

Oltópontra ütemezetten érkeztem jómagam és a többiek is, többen elég feszülten jöttek, a több lépcsős azonosítás miatt idegesek és türelmetlenek voltak. Megjegyzem, hogy mind a kapunál, mind a bejáratnál lévő katona nagyon udvarias volt és egy-egy mosolyt is megejtettek. A regisztrációnál már kicsit feltorlódtunk, mert nem volt mindenkinek előkészítve azok az iratok, amik kellettek, de a regisztrációt végzők mosolygósan, türelmesen várták míg mindenki előszedte, kitöltötte a szükséges papírokat, közben még türelmet kérő félmondatok is elhagyták a szájukat. Akivel gyorsan végeztek -minden elő volt készítve- nagy mosollyal meg is köszönték. A többi oltó ponti munkatárs is kifejezetten jó kedélyű udvarias volt mind egy mással mind velünk. Egy elég feszült hölgy után haladtam, közben morgolódott is, úgy adódott, hogy egy más közelében ültünk le, és érdekes volt megfigyelni, hogy ahogy teltek a pecek és ő is kezdte már meg is látni a körülötte lévő pozitív hozzá állást, amit a körülmények és a helyzet ellenére biztosítottak az oltóponti dolgozók, kezdett felengedni. Mire az oltás utáni pihenő idejét töltötte már ő is kedélyesen mosolygott és váltott pár szót a mellette ülővel és végül kedvesen köszönt el, amikor már távozhatott.

Látod!

Ennyi az egész!

Nézz és láss!


Ha szeretnéd pozitív szemléletedet fejleszteni, akkor ez a program Neked szól!

Részleteit itt nézheted meg: