Pozitív szemlélettel nem vagyunk könnyelműek!

2020.02.28

Sokaknak elsőre a pozitív szemlélet hallatára az jut, eszükbe, hogy akik így gondolkodnak azok minden "rózsaszínem látnak", a problémákat nem veszik komolyan. Ez nagyon nem így van!

Ezt a nézetet az is okozza, hogy összekeverjük az optimizmussal, pedig a pozitív szemlélet korántsem az.

Pozitív szemlélet nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mindig megoldást keresünk, valljuk és gyakoroljuk, hogy szinte mindenre van megoldás.

Ezt a témát most azért is hozom fel, mert napjainkban a korona vírus kapcsán sokban negatív gondolatok motoszkálnak. Ezeket a gondolatokat át lehet alakítani pozitívabbá és ami különösen fontos, pozitív nyugodt cselekedettekké.

Hogyan?

  • Első lépésként, fontos, hogy lecsendesítsük magunkat, ez azért fontos, mert a rengeteg információból csak ilyen gondolati állapotban tudjuk kiszűrni az objektív tényeket.
  • Második lépésként kerüljünk képbe, mert csak akkor tudunk igazán variációkat felállítani, ha ismerjük a helyzetet.
  • Harmadik lépésként gondoljuk át különböző szemszögekből, hogy ki mit is tud tenni. Gondoljuk át "kristály tiszta logikával" érzelmi töltettől mentesen, hogy mik azok a körülmények, amiken nem tudunk majd változtatni. Ez azért szükséges, hogy legyünk tisztában és fogadjuk el mi az, amin mi személy szerint nem tudunk változtatni. Szeretnénk mindent meg tenni, de nem egyedül élünk a világban és vannak olyan események, intézkedési szintek, amikre legjobb szándékunk szerint sem tudunk hatni, befolyásolni. Tehát ezeken "agyalni" teljesen felesleges, gondolatainkat, figyelmünket olyan dolgokra irányítsuk, ami rajtunk múlik.
  • Negyedik lépésként gondoljuk át, szintén "kristály tiszta logikával" érzelmi lecsendesítéssel, hogy mi mit is tudunk tenni. Ezt célszerű több nézőpontból megvizsgálni, mert így tudunk verziókat állítani.

Ha ezeken a lépéseken keresztül jutunk el a cselekvéshez, már nem leszünk feszültek, kapkodók, és ilyen állapotban sokkal hatékonyabbak vagyunk. Minden cselekedetünk, gondolatunk a megoldásokra irányul, végül is pozitív a szemlélettel állunk a történéseket.

Mellékhatásként a környezetünkre is nyugtatólag tudunk hatni, mert látják, hogy nem görcsösen cselekszünk, sőt laza könnyedséggel.

Gondolatmenetemből látható, hogy nem könnyelműség a pozitív szemlélet, sőt sokkal hatékonyabb, mint a negatív szemlélet, ami a pánik alapja és pánikolva vagy nem cselekszünk, vagy kapkodunk.

Nyugodt, pozitív napokat kívánok

Szeretettel: dr. Nagy Kata

Ha tettszett az írásom és szeretnél hasonló gondolatokat hallani, akkor csatlakoz a "csak lazán, könnyedény clubhoz. Itt pozitív szemléletű motivációs videókat is találsz.

Clubhoz itt tudsz csatlakozni:

https://www.facebook.com/groups/bsgcoaching/?ref=group_header