Profi vagyok, de nem tökéletes!

2022.11.04

Sokszor a tökéletesség hajszolása okoz önbizalom hiányt, elégedetlenséget, rosszkedvet. Ez megnyilvánulhat külsőségekben is, gondoljunk csak a -főleg hölgyekre jellemzően- a tökéletes alak hajszolása érdekében a diétákra, de a tökéletesség hajszolása megjelenhet egy-egy esemény előkészítése során is, legyen tökéletes a szülinapi party, a karácsonyi vacsora. Példákat sorolhatnám.


Tökéletességre törekvés megjelenhet munkánkban is, tanulásunkban is, önfejlesztésünkben is, számtalanszor hallhatjuk, hogy "nem haladok úgy ahogy kellene" "oké meglett, de nem volt tökéletes". Ezekkel sajnos nem vesszük észre a valós eredményeinket, nem látjuk meg a kisebb változásokat.

Tökéletesség hajszolása lehet pozitív is, lehet motiváló is, gondoljunk csak a sprortolókra, számukra még jobb eredmény, a még tökéletesebb gyakorlat/formáció elérése valahol a tökéletességre törekvés, ami meg tudja adni a belső hajtóerőt is.

Amikor hajszoljuk a tökéletességet irigykedve nézünk másokra, keressük a különbséget és picit felmentve magunka az juthat eszünkbe, hogy igen, de ők profik.

DE, de ........

  • Mitől is profi valaki?
  • Attól, hogy tökéletes?
  • Mindig mindent megcsinál?
  • Mindig eléri a céljait?

Hát NEM!

A profi sem tökéletes, igaz, hogy a halogatás nem jellemző a hozzáállására, ezért tűnik úgy, hogy mindig mindent megcsinál. Valóban koránt sem biztos, hogy mindig elsőre, azonban folyamatosan tudatosítja megában, hogy mi is a célja. Célokhoz vezető út nem csak egy lehet, sőt menetközben merülhetnek fel úgy megoldási lehetőségek/utak is.

Elérkeztünk a legnagyobb különbséghez, ami megkülönbözteti a profit a többiektől.

Ez a megoldás keresés!

Profi attól profi valóban, hogy cselekvésben van, próbálkozik, de ha kiderül, hogy az nem vezetett el a célhoz, akkor keres valamilyen megoldást, sőt attól sem riad vissza, hogy módosítson a célon is. Mert könnyen lehet, hogy az eredeti cél nem volt reális, lettek olyan külső körülmények, amik hatással vannak a célra.

Picit elkanyarodva hívnám fel a figyelmedet, hogy vannak olyan körülmények, amikre nincs ráhatásunk pld: időjárás, ezekkel csak annyit kell foglalkozni, hogy meglássuk, hogy az eredeti célt mennyiben kell esetleg módosítani.

Profi észreveszi az eredményeit, értékeli azokat, von le belőlük következtetéseket, de nem bírálja, kritizálja magát ezzel tartja fen a magabiztosságát, ami táplálja az önbizalmát.

Ha így nézzük akkor sokkal több profi van!

Szeretettel:

dr. Nagy Kata


Ha nem hiszed el, hogy benned is lakozik egy profi, akkor motivációra van szükséged!  Ebben tudok segíteni a motivációs percek kártyákkal.

Motivációs percek kártya 200

Motivációs tanácsadás időtatamát rugalmasan tudod ezzel a kártyával kezelni. Nem kell azon aggódnod, hogy ha közbe jön valami, akkor ki is marad egy alkalom. Ha eddig a változó napirendet tartott vissza, hogy részt vegyél motivációs tanácsadáson, akkor ez már nem lesz probléma. Ha csak 15 perc nyugodt időt tudsz megteremteni erre a célra az is rendben van. A 200 perces kártya perceit az első tanácsadás időpontjától számított 90 nap alatt kell felhasználnod. Tanácsadásra/mentorálásra időpontot elég 24 órával előbb foglalnod (egy alkalommal minimum 15 percet fel kell használnod.)

80 000 Ft

Motivációs percek kártya 500

Motivációs tanácsadás időtatamát rugalmasan tudod ezzel a kártyával kezelni. Nem kell azon aggódnod, hogy ha közbe jön valami, akkor ki is marad egy alkalom. Ha eddig a változó napirendet tartott vissza, hogy résztvegyél motivációs tanácsadáson, akkor ez már nem lesz probléma. Ha csak 15 perc nyugodt időt tudsz megteremteni erre a célra az is rendben van. A 500 perces kártya perceit az első tanácsadás időpontjától számított 180 nap alatt kell felhasználnod. Tanácsadásra/mentorálásra időpontot elég 24 órával előbb foglalnod (egy alkalommal minimum 15 percet fel kell használnod).

100 000 Ft