Séta

2022.08.19

Mostanában már általános téma, hogy hogyan is lehet spórolni, min lehetne változtatni. Ésszerű gondolat az is, hogy kevesebbet használunk autót és inkább gyalogolunk, vagy nem veszünk mindig bérletet, mert ahová rendszeresen el kell járnunk azt gyalog is meg tudjuk közelíteni. Ezekre azonban ritkán mondjuk, hogy sétálunk. 

 Azonban sétálni több okból is szoktunk. Lehet egy város nézés, lehet kutya sétáltatás, lehet barátnős, lehet szerelmes. Ezekhez pozitív kellemes érzelmeket kapcsolunk. De ha azt mondom, hogy autó helyett gyalog közlekedek, vagy ha azt, hogy gyalog megyek ,  már nem biztos, hogy elsőre kellemes érzelmek ugranak be. Mindet más okból tesszük és más-más érzelem kapcsolódik hozzá.

De igazából az érzelmeinket MI tudjuk irányítani!

Mi határozzuk meg, hogy mit milyen célból teszünk!

Mi döntjük el, hogy az adott célhoz milyen érzelmet társítunk!

Ha eddig főleg autóval közlekedtünk, akkor ha úgy mondunk le erről, hogy a fő ok a spórolás, akkor nagy valószínűséggel keserűbb érzelmek fognak kavarogni bennünk. De ha átgondoljuk, hogy ezzel az új szokásunkkal az anyagi megtakarítás mellett még mit nyerhetünk akkor a kapcsolódó érzelmeink is át fognak alakulni. 

Az autós példánál maradva: azzal, hogy gyalog járunk többet fogunk mozogni és végre nem azon kell gondolkodni, hogy mikorra is illesszem be az edzést. Olyan üzletbe is be tudok menni ahová eddig nem, mert nem lehetett ott soha parkolóhelyet találni és még az is elképzelhető, hogy ez olyan bolt ahol több mindent barátságosabb áron is tudok beszerezni. Délután nem egymást vesszük fel a párommal, hanem találkozunk és ha egy kicsit lassabb tempóban megyünk az már szinte olyan, mint ha randiznánk.

Az ilyen szemléletnek meg van az a hatása is, hogy a szokás átalakítását nem tehernek éled meg és így sokkal könnyebb fog menni az átállás.

Ha belegondolsz nagyon egyszerű az egész, mert

  • csak egy picit le kell csendesíteni magadat,  
  • csak meg kell határoznod azt, hogy miért fogod csinálni,
  • csak meg kell határoznod, hogy ezzel mi is a célod,
  • csak sorra kell venned mit is nyersz vele, mi fog változni.

Mire végig mész ezeken a lépéseken már nem negatív érzelmek fognak eltölteni és innentől tényleg lazábban és könnyedebben tudod a minden napjaidat megélni.

Szeretettel: dr. Nagy Kata


Ha még nem csatlakoztál a Facebook csoportunkhoz akkor itt az ideje!