Szabályok és a változó világ

2021.05.28

Ugyan most is változó világban és változó szabályok között élünk, de ezt az írásomat egy filmes élményem inspirálta. 

Valójában egy sorozat, Jupiter öröksége. 

Nem akarom elmesélni a teljes történet, mert ha kedved támad hozzá akkor is legyen élmény, de annyit azért megosztok, hogy szuperhősök társasága segíti a világ rendjét fenntartani, vannak szabályaik, amiket sok-sok évvel ez előtt hoztak. Azonban változik a világ, új generációs szuperhősök is vannak, a korábbi szabályaik nem teljesen tarhatóak. Hát innen jönnek konfliktusok. Ennyit a filmről.

Már a film közben is az járt az eszemben, hogy miért is vannak szabályok, miért is alkotunk kereteket, sok ezek közül kívülről jött, de magunknak is szabunk kereteket.

De miért tesszük ezt?

Régi korokra vissza emlékezve mindig voltak szabályok, minden társadalomban, minden időben. Ezek lényege az volt, hogy biztonságot, védettséget, rendszert biztosítson.

DE.....

Ezeknek is kellene alakulnia, mert ha nem akkor éppen ezek a biztonságot, rendszert, fejlődést biztosító szabályok/keretek gátolnak, sőt elősegíthetik az elszigetelődést is.

Itt most gondoljuk a saját szabályainkra, értékrendünkre inkább, ha valamit nem próbál ki, mert új volt akkor lehetséges, hogy egy élménytől fosztottad meg magad.

Lehet, hogy most arra gondolsz, hogy nemsokára jövök a komfortzónával. Jól gondolod, a konforzónánk a saját kereteink, ami adhat biztonságot, lehet pozitív előbbre vivő, mert nyugalomban vagyunk. Van az életünkben olyan időszak amikor ez teljesen rendben van.

DE....

Időnként ki kell nézni belőle, ki kell nyitni az ablakot, ki kell kukucskálni, és a kint látottak alapján hozni kell egy döntést!

  • Kimegyek!
  • Bent maradok!

Ez nagyon fontos, hogy legyél tisztában azzal, hogy milyen szabályok, keretek vesznek körül, miket alkottál Te, mi az, amire van ráhatásod, mert ha ezekkel tisztában vagy akkor tudsz dönteni. Egy kis hasonlattal élve ez olyan, mint az ablakon kinézés, ki látsz távolról is, de ha kinyitod, már nem homályosít az üveg és a kihajolsz akkor már még több mindent látsz. Egyszerű nézőpont váltás, váltogatás. Ez is döntés a Te döntésed, hogy hogyan nézel ki az ablakon.

Minden jót!

dr. Nagy Kata

Szabályaink rugalmas kezeléséhez észrevétlen segítség tud adni a belső motivációnk. 


Neked motiváltak a minden napjaid?

Ha úgy gondolod nem teljesen akkor érdemes lenne ez a programot kipróbálnod:


Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról

Blogunk legfrissebb bejegyzései

Elkezdődött az iskola, és gyerekeinktől azt várjuk el, hogy tanuljanak és elérjék céljaikat. De mit teszünk saját céljainkkal, amiket év elején kitűztünk? Sokszor hajlamosak vagyunk halogatni, keresni mentségeket, de itt az ideje megváltoztatni.

Mindennapi életünk sokszor tele van kihívásokkal és akadályokkal. Előfordul, hogy könnyű elveszíteni a lendületünket és motivációnkat, különösen akkor, amikor az álmaink elérése távolinak és nehezen megvalósíthatónak tűnik. Azonban van egy olyan belső erő, amely mindannyiunkban ott rejlik és képes arra, hogy meghajtsa és inspirálja a...