Szenvedő romantika

2021.05.31

Elég sokan tapasztalták meg azt, hogy az "első megérzés, az első benyomás" nem téved el ellenkezőjét. Nem túl gyakran, de azért elég sokszor megesik, hogy valaki nem szimpatikus, de az idők múlásával ez változik.

Egy olvasmány élményem indított el abban, hogy még is, hogy van ez, miért van ez, hogy az első megérzéseink, benyomásaink nem bizonyulnak helyesnek.

Olvasmány élményem "Vikomt aki szeretett engem" romantikus regényhez kapcsolódik. Nagyon jó kikapcsolódás és meglátásom szerint a történet sem teljesen egyszerű és a romantikus szál sem csak rózsaszín benne. Ezt a cikket nem könyvajánlónak szántam ezért a regényről most nem is írok többet.

Alap kérdéshez visszatérve: miért hagy olykor cserben az első megérzésünk?

Röviden: ha nem csak a saját benyomásunkra hagyatkoztunk, hanem hagytuk magunkat mások előzetes véleménye befolyásoljon.

Sokszor fordul elő, hogy akivel találkozunk arról már hallottunk ezt-azt (pl. új munkatárs: tudtuk, hogy jön, mesét az interjúról a HR-es, a szakmai területről részvevő kolléga; új ember a társaságban: barátunktól már hallottunk róla, mesélt már storykat vele kapcsolatban). Lehet mi első alkalommal találkozunk vele, de már van valamilyen előzetes elképzelésünk róla, amikor meglátjuk, beszélünk vel, már van egy elképzelésünk róla és annak megerősítését akarjuk csak észre venni.

Lehet, hogy most tiltakozol, hogy nem nem, engem nem befolyásolnak mások véleményei.

De!

Ha olvasol egy regényt, akkor a leírások alapján elképzeled a tájakat, a szereplőket, azonban, ha ezt a könyvet megfilmesítik akkor sokszor éred úgy, hogy Te nem úgy képzelted el, a Te gondolataidban az adott szereplő nem is úgy néz ki. Film közben kritikus üzemmódba kapcsolva csak azt keresed, hogy mi miben más, mint a Te képzeletedben. Ehhez hasonlóan működik a szemléletmódunk, amikor valaki olyanról hallasz infókat, akit Te magad nem ismersz, kialakul bennend valamilyen kép és ha a valóság nagyon más, akkor kritikus üzemmódba kapcsolsz és csak azokat veszed észre, ami megerősíti a Te képedet. A teljességhez azért hozzá tartozik, hogy ez az irányított/torzított megerősítés keresés mind pozitív, mind negatív irányba működik.

Az így megismert, keletkezett első benyomásunk nagyon sokszor csap be minket. De ha jobban belegondolunk akkor nem is volt valódi első benyomásunk. Már eleve beszűkült nézőpontunk volt, nem voltunk nyitottak és nem csak a saját véleményünkre, benyomásainkra támaszkodtunk. Nem állítom azt, hogy ne is halljuk meg mások véleményét, jellemzését, nem, csak törekedjük arra, hogy legyen saját, önálló benyomásunk. 

Adjuk meg az esélyt, hogy saját véleményünk legyen.

Ezt célszerű mindig fenntartani, mert ha valaki valamit cselekszik/mond legyen meg erről a saját véleményünk is.

A cikk címéhez visszakanyarodva nem csak regényekben, hanem a valóságban is sokszor, azért vannak a romantikus kapcsolatban szenvedések, konfliktusok, mert nem a valós képet látjuk, nem a saját érzéseinkre hagyatkozunk, hanem az előzetesen elképzel sokszor mások által befolyásolt kép/vélemény megerősítését keressük a konkrét érintkezésben/találkozásban. Aminek az eredménye szenvedő romantika lesz!

Ha egy kicsit zavaros voltan akkor javaslom olvasd el a regényt kicsit felnőttesebben (olvasás közben keresd a választ arra, hogy miért szenvedő egy romantika, miért becsapós az első megérzés, miért befolyásolnak mások elmondásai).

Kellemes kikapcsolódást és szabad, befolyástól mentes előbenyomásokat kívánok Neked!

Szeretettel: dr. Nagy Kata


Ha van még egy kis időd akkor nézz szét motivációs kiskönyveink között!

Legyél te az első, aki értesül az újdonságokról!