Szereted rosszul érezni magad?

2023.05.10

Erre a kérdésre valószínűleg a válaszod az, hogy NEM.

DE………………….

Szoktad azt, mondani, hogy:

"jaj most nincs időm"
"annyi dolgom van"
"miért pont én csináljam meg"

Beszélgetés közben kritizálsz másokat?

Ha ezeket gyakran mondod/csinálod akkor el kell, hogy szomorítsalak, 

TE szereted rosszul érezni magadat!

Mert rajtunk áll, hogy hogyan érezzük magunkat és erre nagy befolyása van annak, hogy milyen mondataink vannak, mire helyezzük a hangsúlyt.

Aki jól érzi magát annak is 24 órából áll a napja, annak is sok dolga van. Azonban, ha felmerül valamilyen tevékenység akkor nem az az első mondata, hogy nincs időm, jaj annyi dolgom van. Hanem visszakérdez, mikorra is kellene, miért is olyan fontos, átgondolja azt is, hogy az adott dolog neki mennyire fontos és ezt követően meghatároz egy idő intervallumot.

Mondok egy példát!

Párod megkér arra, hogy intézd el az éves klíma karbantartást. Erre mondhatod a fenti válaszok valamelyikét akár magadban is, de teheted azt is, hogy megkérdezed, hogy szerinte mikorra lenne jó ha meglenne a karbantartás. Egyeztethetitek, hogy a közel jövőben ki mikor tud otthon lenni, hogy már legyen alternatív javaslat az időpontra. Ezzel már elkezdted a megoldást előkészíteni, nem kizárt, hogy a beszélgetés vége az lesz, hogy Te időpontot egyeztetsz, Ő meg majd otthon lesz amikor jönnek a karbantartók. Gyakorlatilag előbbre van, mint ha neki álltál volna pufogni. még a kedved sem romlott el és végül eltölt a jó érzés, hogy ezt is elkezdtük megoldani.

Ez csupán egy kis szemlélet váltás, kifogás keresés helyett megoldás keresés, érzelmek helyett értelem előtérbe helyezése (felnőtt énállapotú kommunikáció).

Ha van még egy kis időd nézz szét ingyenes segítő olvasmányaink között