Szeretsz kérni???

2023.11.03
"Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.
Mert ki kér, mind kap; és a ki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik."
Máté evangéliuma

Bizonyára Ti is sokszor hallottátok, olvastátok ezt az idézetet, de ha belegondoltok felmerülhet bennetek, hogy ezt a gyakorlatban csinálni nem is olyan könnyű.

Ha ennyire egyszerű lenne akkor miért vagyunk olyan sokszor elégedetlenek? 

De nézzük csak meg mit is sugallnak ezek a gondolatok:

Kérjetek és adatik néktek

Ez azt sugallja, hogy ha kérésünk van, akkor ne féljünk megfogalmazni és kifejezni azt.  

Keressetek és találtok

Ez azt sugallja, hogy ha valamit keresünk, akkor ne csak ülve várjuk, hogy az az ölünkbe hulljon. Aktívan keressük meg a válaszokat, megoldásokat, vagy amit éppen keresünk. 

Zörgessetek és megnyittatik néktek

A zörgetés itt azt jelenti, hogy ne csak kérjünk és keressünk, hanem lépjünk is  és ha kitartóak vagyunk a céljaink felé, akkor végül azok meg is nyílnak előttünk.

Meglátásom szerint kérni azért is nagyon nehéz, nem csak azért, mert sokszor nem is tudjuk  mit is szeretnénk. Valószínűleg belül érezünk valamit, de a megfogalmazás nem mindig elég pontos, konkrét. Az is előfordulhat, hogy nem teszünk fel saját magunknak sem pontosító kérdéseket. Mivel, ha mi magunk sem tudjuk, hogy mit szeretnénk akkor nincs miért csodálkozunk, hogy nem azt kaptuk.

Senki nem tiltja meg, hogy akár saját magunknak is tegyünk fel kérdések, ezek arra is jók, hogy tényleg rá tudunk jönni, hogy ezt vagy azt szeretnénk, vagy tényleg így úgy gondoljuk e.

Az életünk során számtalan alkalommal találkozunk a "kérjetek és adatik néktek" elvvel, de miért tűnik olykor nehezen megvalósíthatónak a gyakorlatban? Miért érezzük úgy, hogy nem azt kaptuk, amit szerettünk volna, amit megérdemeltünk volna? Talán az a kulcs a sikerhez a megfelelő kérdések feltételezése és a gondolatok pontos megfogalmazása.

Kérések és kérdések megfogalmazásánál fontos, hogy az minél egyszerűbben tegyük. Egyik coach tanárom mondta:

"Meg kell fogalmaznunk úgy, hogy egy kisgyermek is megérthesse."

A kisgyermekek sokszor visszakérdeznek, és ezáltal tisztázzák a dolgokat. Az őszinte visszakérdezések nem kötözködés, hanem az érdeklődés jele. Amikor a kérdéseinket egyszerűen és érthetően megfogalmazzuk, segítünk önmagunknak és másoknak is megérteni, hogy valójában mit szeretnénk.

Gyakran kerülünk olyan helyzetekbe, ahol megoldást keresünk problémáinkra. A megfelelő kérdések itt is segíthetnek. Azt kell feltételeznünk, hogy több lehetséges megoldás is létezik, és meg kell határoznunk, hogy melyik a legjobb az adott helyzetben. Kérdezzünk önmagunktól, és segítsük magunkat a döntéshozatalban

A Jó kérést megelőzik a Jó kérdések

Az "kérjetek és adatik néktek" elv nem csak arról szól, hogy véletlenszerűen kérünk valamit és várunk a csodára. A sikerhez a jó kérdések feltételezése és a gondolatok pontos megfogalmazása vezet. Amikor tisztán és egyszerűen kérünk, és ha előzőleg a megfelelő kérdéseket tettük fel önmagunknak, akkor a kéréseink hatékonyabbak és valósággá válhatnak.

Végső soron a "kérjetek és adatik néktek" elvnek való megfelelés nem mindig könnyű, de a gondolataink és kéréseink pontos megfogalmazásával, valamint az egyszerű kérdések feltételezésével hozzájárulhatunk saját boldogságunk és sikerünk eléréséhez.

Szeretettel: Kata

Ha úgy gondolod egy kis támogatásra lenne szükséged a jó kérdések megtalálásában, akkor kérj meg engem, hogy segítselek. Ehhez az első lépés -cselekvés-, hogy időpontot foglalsz egy konzultációra.