Szervezés, problémák, Jurassic Park

2020.10.12

Üzleti életben ismert az a foglalkozás, hogy válság menedzser. De mit is csinál? Mi is a válságmenedzsment feladata?

Szakirodalmi meghatározás szerint A válságmenedzsment olyan (működő) szervezetet és irányítást jelent, amely szisztematikus, érdemi válaszokat képes adni a krízishelyzet kihívásaira. A válaszok lehetővé teszik, hogy a cég folytathassa mindennapi tevékenységét miközben a válságmenedzselés folyik. Ezen túlmenően egy a válságmenedzsmenthez tartozó rendkívül érzékeny ellenőrző mechanizmuson keresztül időben feltáró és figyelmeztető rendszert ad a bekövetkezhető válságokra vonatkozóan (Early detection or warning system).

Most nem szeretnék szervezés, vezetési ismeretekbe jobban bele merülni, csak arra szeretném a figyelmedet irányítani, hogy a meghatározás tartalmaz több olyan pontot, amit minden napi életünkben is fontosak lehetnek.

  • Folyik a működés, nem áll meg az élet.
  • Megoldásokat keres.
  • Szisztematikus, szervezett.

Ha elszakadunk az üzleti élettől akkor is könnyedén láthatjuk, hogy ha valami gond, probléma merül fel akkor sem áll meg az élet, úgy kell megoldásra lelni, hogy közben azért élünk, létezünk. A megoldást mindig a jelenből kiindulva lelhetjük meg, nem hagyható figyelmen kívül, hogy mi van most.

Tudom én is, hogy ha valami probléma van akkor szeretünk visszafelé tekingetni és ott hibást, okot találni. Ez önmagában nem baj, de nem szabad sokáig ezzel foglalkozni.

Azonban ezek a "feltárások" sokkal gyorsabban mennek, ha szervezettek voltunk, mert így könnyebben észre tudjuk venni, hogy hol lett a hiba, és mivel rend van és van valamilyen mechanizmus így könnyebben megtaláljuk a megoldást és vele együtt szinte azonnal a lépéseket is.

Mondanék egy példát.

Kapcsoló szekrény. Áramszünet esetén sajnos meg kell néznünk. Ha szekrényben összevissza mennek a vezetékek, nincsenek feliratok, akkor még egy szakembernek is kihívást okozhat. Ellenben, ha egyértelműek a vezetékek útja, vannak feliratok akkor bárki megláthatja mi is a gond, mit kell vissza kapcsolni.

Idézd csak fel a Jurassic Park 1993-as verziójában azt a jelenetet amikor a női főszereplő megy el a villamos hálózatot visszakapcsolni. Ő paleobotanikus, de mivel egyértelműek voltak a vezetékek, feliratok -rendezett volt- sikerült neki is a visszakapcsolás. Tehát ezt a problémát meg tudta oldani.

Ugyan így van életünk bármelyik területén is, ha rendezettek vagyunk, ha van rendszerünk, vannak segítő szokásaink akkor ugyan nem kerüljük el a problémákat, de megoldás sokkal gyorsabban lelünk és tudunk dönteni, cselekedni.

Arra biztatnálak, hogy gondold át, hol tudod az életedet szervezetebbé tenni, ezt kezdheted úgy is, hogy rendet raksz a gardróbban, a táskásban, a naptárad vezetését újra gondolod. Apróságok, de ezzel rászoktatod magad a szervezettségre, a rendezettségre., tudom közhelyszerű, de egy ilyen szokás "ragadós".

Ha jobban elszeretnél mélyülni abban, hogy hogyan is alakíts ki ehhez hasonló rendezettséghez vezető szokásokat, akkor ez az Önfejlesztő csomag Neked szól.

Minden jót Neked!

Szeretettel: dr. Nagy Kata


Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan lehet pozitív szemlélettel lazán és könnyedén élni, akkor néz bele ebbe a csatornába: