Szokásaink a munkatársaink!

2020.07.24

Lehet, hogy ez első olvasatra talán kicsit furcsának tűnhet, de olvass tovább.

Szokások az esetek legnagyobb százalékéban segítik az életünket, még pedig úgy, hogy gyorsabbak, hatékonyabbak leszünk. 

A legtöbb rossz szokás is valaha jó volt, segített nekünk az adott helyzetben, gondolj csak arra, hogy a legtöbb dohányos azt mondja, hogy megnyugtatta a dohányzás, adott egy picinke én időt. Amikor ez elkezdett kialakulni akkor úgy gondolta éppen erre van szüksége. Azonban az idők és mi magunk is változunk és már ezek a szokások nem tartoznak a jó szokások közé.

De visszakanyarodva a címhez, ha saját magadra úgy tekintesz, mint az életed főnökére akkor a szokásaid is a munkatársaid, azért vannak, hogy Téged segítsenek. Te döntöttél úgy, hogy legyenek, Te alakítottad ki, hogy milyen is legyen. Mint a munkatársak támogatják, segítik a főnököt, ugyan így működnek a szokások is.

Hasonlatot tovább folytatva, ha egy munkatárssal nem vagy elégedett, vagy már nincs szükség a munkájára akkor megválsz tőle, a szokásainkkal is ugyan így kell/kellene bánnunk. 

Ha többet szeretnél megtudni a szokások felülvizsgálatáról akkor ezt a filmet ajánlom: 

Meg kell néznünk időről időre, hogy milyen szokásaink vannak és azok szolgálnak, előbbre visznek e minket, ha már nem akkor meg kell válnunk tőle.

Sok írás született már arról, hogy hogyan alakítsunk ki új szokásokat azonban arról elég kevés, hogy hogyan váljunk meg tőle. Ez szintén olyan, mint a munkatársak esete, toborzás/kiválasztásnak terjedelmes szakirodalma van, az elbocsájtásnak elég szűkös.

Szokások elhagyásával a leggyakoribb nézet az, hogy egyik napról a másikra csak abba kell hagyni. Azonban, ha bele gondolunk, hogy a kialakítás időigényes volt, nem logikus, hogy az elhagyásához, "életünkből kivezetéshez" nem kell idő. Gondoljunk bele például az életmód váltásokba, ahol már kutatások bizonyították, hogy az egyik napról a másikra történő élelmiszerek elhagyása átmenetileg panaszokat is okozhatnak.

Saját meglátásom szerint a fokozatosság és inkább a szokásaink átalakításra fókuszálás segítség lehet. Azért említem itt a szokások átalakítását, mert érzelmeinkre/gondolatainkra az, hogy valamit elhagyunk, abba hagyunk negatív hatású, ezért, ha inkább arra gondolunk "állítjuk be magunkat", hogy nem elhagyunk valamit, hanem átalakítunk a tudatalatti hozzá állásunk sokkal támogatóbb lesz.

Szokások témakörben megjelent a motivációs kiskönyvek sorozatban egy könyvecske is, és egy önfejlesztő csomag is nézd meg őket itt:  

Minden jót!

Szeretettel: dr. Nagy Kata

Ha még nem tetted akkor itt a pillanat, hogy fel iratkozz hírlevelünkre!

Ígérjük, hogy tényleg csak akkor írunk amikor valami tényleg új dolog van.