Szokások megkönnyítik az életünket!

2020.04.03

Nem biztos, hogy rögtön felmerül bennünk, amikor új helyzetbe, körülményekbe kerülünk, hogy akkor szokásainkon változtatni kell.

Itt most tudatosan használom a "kell" szót, mert vannak olyan helyzetek amikor igen is kell változtatni. Például, ha új munkahelyre kerülünk akkor nem a korábban megszokott útvonalon kell közlekednünk, talán már nem is tartjuk tudatosan szokásnak, hogy útközben mit is csináltunk. Azonban, ha más útvonalon kell közlekednünk nem biztos, hogy ugyan azt meg tudjuk tenni. Hogy pontosabban mire gondolok? Elmesélek egy konkrét példát: több busszal (átszállással) tudtam megközelíteni a munkahelyemet, az átszálló pontnál ott volt egy jó kis pékség, gyakran ott vettem reggelit, pékárút, ami teljesen belefért amíg vártam a buszomat. Hétvégén vagy szabadság alatt ez a bolt nem esett utamba, időnkét eszembe is jutott, hogy de kár. Másik munkahelyre kerültem, amit metróval tudtam megközelíteni így a reggelim beszerzését más módon kellett megoldanom. Új szokást kellett kialakítanom. E miatt az fel térképeztem a lehetőségeket és így leltem rá az otthonom közelében egy szuper pékségre. Ezzel reggeli beszerzés megoldva és most már bármikor tudok fincsiségeket venni. (most mondjuk nem, mert "maradj otthon" van)

A jelenlegi helyzetben is sok olyan dolog van, amit nem csinálhatunk úgy ahogy korábban. Ez is olyan helyzet, hogy "kell" változtatnunk, de közelítsük meg úgy, hogy az új szokás lehet, hogy jobb lesz.

Lehet, hogy felmerül benned, hogy a felhozott példám nem is teljesen szokás. Meglátásom szerint a szokások olyan rögzült cselekvések, viselkedési minták, rutinok, amik gyakorta ismétlődnek.

Az időnk 45%-ban a szokásaink vezérelnek - állítja több egyetemi kutatás. A jó és a rossz szokásaink adják meg az életünk kereteit, legyen szó a napunk ritmusáról, az életmódunkról, a munkavégzésünkről, a szeretteinkkel töltött időről vagy a házimunkáról. Ezek alapján könnyű arra a következtetésre jutnunk, hogy a megfelelő szokások kialakításával (illetve a nem megfelelő szokások elhagyásával) gyökeres változásokat érhetünk el az életünkben.

A kialakult helyzetben amikor "kell" is van javaslom, hogy régi olyan szokásainkat, amiket egyszerűen nem végezhetünk engedjük el, felesleges "siránkozni", hogy nem tehetem meg. Inkább találjunk ki újakat helyettük, fontos, hogy ha valamit elhagyunk találjunk ki valamit a helyére.

A fenti gondolatokhoz hasonló motivációs videókat nézhetsz a Facebbok-on a "csak lazán könnyedén clubban". Csatlakozz a clubhoz! 

A clubhoz itt tudsz csatlakozni: 

https://www.facebook.com/groups/bsgcoaching/?ref=group_header

Vigyázz magadra és másokra is!

Szeretettel: dr. Nagy Kata