Szüretelés

2019.09.28

Elérkezett a szőlő szüretek ideje. Ugyan Én "városi lány" vagyok, de már Én is voltam szüretelni, különleges élmény volt. Tudom, hogy manapság már gépekkel is végezhető szüret, de a borkultúra fejlődésével a különleges borokhoz a borászok még mindig a hagyományos módszert tartják a legjobbnak. Már halottam olyat is, hogy így a fürtök lelke is bele fog kerülni a borba és attól lesz igazán különleges.

Ez a kijelentés elindított bennem egy gondolatmenetet.

  • Mi emberek belső értékeinket le szoktok szüretelni?
  • Mi a mi szőlőnk?
  • Ha egy szőlőtőkéhez hasonlítanánk magunkat milyen lenne az életünk -belső/lelki síkon-?

Személyes -life- coaching folyamatban szoktam érdekes feladatokat adni klienseimnek a két találkozó között. Egyik alkalommal egy bor kedvelő kliensemnek azt a feladatot adtam, hogy írja le, hogy ő milyen bor lenne egy történetben. Szokatlan feladat, de a berögzült gondolatokból időnként ilyen feladatok tudnak nagyon jól kizökkenteni és más nézőpontból szemlélni az életünket, aktuális elakadásunkat, illetve tudnak utat mutatni, hogy mit is kell tenni, milyen megoldási utak állnak előttünk.

Kliensem az egész történetet onnan kezdte, hogy milyen lejtőn lenne ő szőlőtőke, hogyan sütne a nap rá, hogyan metszenék meg. Nem akarom az egészet leírni, de a befejezésnél már eljutott odáig, hogy hogy nézne ki palack címkéje és végül milyen pohárban szolgálnák fel. Ez a feladat és gondolatmenet remekül párhuzamba állítható életünk vagy aktuális elakadásunk folyamatával, megláthatjuk, hogy mik a külső körülmények (föld, napsütés), környezet, amiben vagyunk, felismerhetjük belső értékeinket (fürtök száma, mérete, íze) és hogy másoknak mi a véleménye rólunk (hogy ízlünk, miért tetszünk, hogyan értékelnek). A szőlő "életén" keresztül egy érdekes önismereti "utazást" tehetünk.

Fel kell ismernünk, hogy vannak olyan körülmények, amiken nem tudunk változtatni, vannak olyan körülmények, amiket nem tudunk befolyásolni, de vannak belső értékeink is. Környezetük belső értékeinkre, illetve megjelenésünkre nem feltétlenül azonosan reagálnak, mi dönthetjük el, hogy a visszajelzésekből mit fogadunk el, illetve kikkel szeretnénk érintkezni.

Ezeket úgy tudjuk leginkább átgondolni, ha mi is önmagunk külső szemlélődőévé válunk és külső objektív mesélő szemszögéből nézzük.

Javaslom csinálj Te is egy ilyen "szüretet", ez segíthet ahhoz, hogy jövőre "finomabb borrá válj"

Minden jót Neked!

Szeretettel: Kata

(ha érdekelnének ilyen jellegű gondolatok, akkor időnkét nézz rá a Facebook-on a  

https://www.facebook.com/coachinglazan/ 

Bsg coaching lazán oldalra, 

csatlakoz a

 https://www.facebook.com/groups/bsgcoaching/?ref=group_header 

csak lazán könnyedén clubhoz, ahol "csak lazán könnyedén" szemléletről motivációs videókat is megnézhetsz.)