Tanuljunk Nyúl Pétertől! Hiszen mesékkel könnyebb!!!

2020.04.10

Hiszem és tudom is, mert többször ki is próbáltam és számtalan esetben meg is tapasztaltam másoknál is, hogy a mesék sokszor segítenek, ezért bátran kimerem jelenteni, hogy:

Mesékkel könnyebb!!

Az ünnepekre és a kialakult körülményekre tekintettel egy nyuszis mesén keresztül mutatom ezt meg, hogy hogyan is segíthetnek a mesék.

A mese cselekménye röviden:

Nyúl Péter és rokonai az idős McGregor kertjében szeretnek lakmározni. Az idős úr egy nap váratlanul meghal, örököse a Thomas a londoni Harrods középvezető alkalmazottja, de egyik nap kirúgják. Így megörököli a házat és a hozzá tartozó kertet. A nyulakat nem szereti (pl. elektromos kerítést szerel fel ellenük).

A szomszédban lakó Bea festőművész, aki szereti a nyulakat, és beszélni is tud velük. A nyulak mindent megpróbálnak, hogy Thomas megfutamodjon, de ő és Bea váratlanul egymásba szeretnek.

Ezután kissé eldurvul a helyzet, mert Nyúl Péternek nem tetszik, hogy az új gazda miatt picit héttérbe szorul Beánál, így még több "borsot tör" Thomas orra alá. Thomast sem kell félteni, kezd háború kitörni az új gazda és nyulak között, végül felrobbantja a nyulak üregét rejtő fát, ami Bea házára zuhan. Bea szakít vele, Thomast pedig szívesen visszavenné a Harrods főnöknője. Nyúl Péter rájön, hogy ezzel Beát is elveszíti, ezért úgy dönt megkeresi Thomast Londonban és elmond neki mindent.

Végül minden jóra fordul -hiszen ez egy mese-, és békében élnek az állatok és emberek és mindenki megvalósítja álmait. Bea sikeres festő, Thomasnak van egy játékboltja és Nyúl Péter a többi állattal békében él a kertben.

Ebből Nekem, mint coachnak/motivációs tanácsadónak a következők jutottak eszemben:

A megszokottból való kilépés, a változás nehézségeket okozhat különösen akkor, ha nem mi kezdeményeztük. Ragaszkodhatunk a régihez, de ez nem igen vezet eredményre feltéve, ha nem eredmény az is, hogy egyre rosszabbul érezzük magunkat. De ha megtaláljuk benne a pozitívat sokkal jobb lehet, mint előtte volt.

Versengés jó, de figyelnünk kell a mértékre, de ne legyen harc. Pici válassza el a kettőt. Amíg jobb teljesítményre, ötletekre sarkal addig jó és előbbre vivő, de ha már a személyeskedés a fő cél már romboló lehet. Fontos, hogy megfelelő célt tűzzünk ki.

Nem kell feladni magunkat, behódolni, de amiben más jobb hagyjuk őt, amihez többen kellünk csináljuk együtt, nem kell megszakadni. A csapat munka megfelelő kompetenciák felmérés és delegálások együttese.

Jó lét mindenki számára lehetséges, de mindenkinek mást jelent. Fel kell állítani a határokat, ha ez a többiek számára nem ismert, vagy nem egyértelmű nem is várhatjuk el, hogy nem lépjék át! Ismeri kell az igényeket így könnyeben megtalálható a konszenzus.

Életünk akkor lehet sikeres és eredményes, ha mi magunk tudjuk mit is akarunk, célt állítunk. Célunkhoz cselekvések láncolatán vezet az út, de ez az útvonal változhat, meg kell látnunk a pillanatnyi lehetőségeket és azokhoz igazodva útvonalainkat újra kell tervezni.

Nézd meg a mesét és gondolkodj el Te is. (mese első részéről írtam, ha tetszett, akkor a második részt is nézd meg nyugodtan)

Minden jót!

Szeretettel: dr. Nagy Kata

Ha jobban érdekelne, hogy hogyan működik a "mesékkel könnyebb" szemlélet jelentkezz be egy tanácsadásra.

Kapcsolat