Temperamentumok

2021.03.26

Minden napi életben gyakran használunk olyan jelzőket, hogy "ő flegmatikus, azért csattant fel, mert kolerikus" és így tovább. De mit is takarnak ezek a jelzők?

Ezek mind egy-egy személyiség típus. Hogy ki milyen annak vizsgálata elég összetett, a fellelhető tesztek csak alap iránymutatást adnak. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy folyamatosan változunk, alakulunk így a temperamentumunk is, és arra is fontos emlékeznünk, hogy legtöbb emberben több jellemző van egyszerre jelen, ez így jó.

Azonban mind magunk, mind mások megértéséhez, elfogadásához hasznos lehet, ha tisztában vagyunk az egyes temperamentumok jellemzőivel. Az egyik tréningemen úgy szoktam fogalmazni, hogy ahhoz, hogy tudjunk bánni a nehéz emberekkel első lépésként tudnunk kell, hogy miért olyanok, miért cselekednek, reagálnak úgy ahogy. Ez ad egy objektív információt, ami a nézőpontunk kialakításában segít.

Objektivitásunk megőrzésében segít az is, ha tudjuk a temperamentumok szerinti személyiség típusok kialakulásának tudományos történetét. A következőkben ezt osztom meg veled.

Az embereket mindig foglalkoztatta az a kérdés, hogy miért vagyunk különbözőek, miért reagálunk másként a ránk ható ingerekre, miért értelmezi két ember ugyanazt a helyzetet eltérően.

Már az ókorban is próbáltak válasz adni arra, hogy miért vagyunk különbözőek, ebben van e valamilyen rendszer, miért reagálunk másként a ránk ható ingerekre, miért értelmezi két ember ugyanazt a helyzetet eltérően, van-e ennek valamilyen oka. Ezekre a kérdésekre próbáltak tudományos válaszokat találni. Az i.e. V. században élt Hippokratész, "az orvostudomány atyja" úgy gondolta, hogy a kozmikus elemek tulajdonságai és az emberben levő testnedvek hasonló jellegűek. Az pedig, hogy kire milyen temperamentum (vérmérséklet) jellemző, attól függ, hogy mely testnedvek vannak túlsúlyban testében.

 • vér szangvinikus
 • fekete epe melankolikus
 • sárga epe kolerikus
 • nyálka flegmatikus

Az egyes típusokhoz már Hippokratész is próbált rövid, tipikus jellemzőt adni.

 • Szangvinikus bizakodó, szalmaláng lelkesedésű.
 • Melankolikus lassú, szomorkás.
 • Kolerikus harcos, lobbanékony.
 • Flegmatikus közönyös, olyan, mint az "állóvíz".

Hippokratész tipizálásának alap gondolatait még a mai napig használják a pszichológiában.

Új kori kutatások alapján ez egyes temparamentumokhoz jelmondatok, mottók is kapcsolhatók.

 • Szangvinikus? "Figyelj rám, és egy vidám élettel hálálom meg!"
 • Melankólikus? "Semmi sem lehet elég tökéletes."
 • Kolerikus? "Tudom, ki vagyok, és mit akarok!"
 • Flegmatikus? "Lassan járj, tovább élsz!"

Vannak elméletek melyek a négy típust az alapelemek legfőbb ismérveivel is kapcsolatba hozzák, e szerint

 • A víznek az összetartozás a legfőbb ismérve. Mivel a melankolikusok keresik a kapcsolódási pontokat a víz elemmel azonosítható.
 • A tűznek a hő (a meleg) a legfőbb ismérve. A kolerikus típusra jellemző a cselekvés, a dinamizmus a tűz elemmel azonosítható.
 • A szélnek a mozgás a legfőbb ismérve. Szangvinista típus szeret csapongani, szárnyalni, minden érdekli egy kis ideig ezért a levegő elemmel azonosítható.
 • A földnek a szilárdság s a mozdulatlanság a legfőbb ismérve. Flegmatikus típus lassú, nyugodt, stabil, ezért ez a típus a föld elemmel azonosítható.

Szeretném, hogy objektívebben is legyenek információid a temperamentumokról, ezért írásom folyatásaként sorra veszem mind a négy temperamentumot.


Kattints a gomba és egy tesztből megtudhatod!

Ha szeretnéd magadat még jobban megismerni akkor nézd meg a motivációs kis könyveinket.


Motivált minden napok

Sokat halljuk, hogy legyél motiváltabb! De mi is az a motiváció? Jim Rohnt idézve: "A motiváció mozdít meg, de a szokás az, ami mozgásban tart."  Nagyon fontos tisztázni azt, hogy a motivációt külső személyek, körülmények csak rásegítenek, nem onnan jön a motiváció, mindenkinek a saját döntése, hogy ezt a rásegítést beépíti e magába.  Motiválni igazából saját magadat tudod, hogy ezt hogyan tedd ahhoz az első lépés, hogy tisztába kerülj azzal, hogy mi jelent Neked motivációt. Ez a kis könyv összefoglalja a motiváció miben létét, betekintést ad a motiváció, mint vezetés elméleti terület szakirodalmába és nem utolsó sorban segít abban, hogy megleld a saját hajtóerődet. Mert így lesznek a minden napjaid motiváltak.

1 500 Ft

Probléma megoldás TITKA

Gyakran érzed úgy, hogy a problémák csak jönnek és jönnek?  Szeretnél egy jó varázsigét amivel minden problémádra könnyedén megoldást lelnél? Ugyan varázsigét nem tudunk, de ebből a könyvből megismerhető lesz, hogy hogyan lehet könnyedén megoldásokat találni. Miért is van jelentősége a nézőpontoknak és gondolkodás módoknak. A könyv a megoldás kereső programmal együtt nyújt stabil minden napokba beépülő tudást. E-book Ha még gyakorlatibb ismeretekre vágynál akkor nézd meg ez a programunkat is:  Kiút a problémák útvesztőjéből

1 500 Ft

Szokások a segítőink

Gyakran érzed úgy, hogy a szokásaid "gúsba kötnek"? Számtalanszor próbáltál már új, jónak tűnő szokásokat kialakítani, de igazából nem sikerült?  Ennek nem kell így lennie a jövőben! A kiskönyv segítségével megértheted és elsajátíthatod, hogy hogyan is kezeljd a szokásaidat. Miért is jók? Hogyan is alakíthatók ki? Jó pár pozitív szemléletű, a csak lazán könnyedén életszemlélethez kapcsolódó konkrét szokás kialakításához is segítséget kapsz. A könyvben olvasottakat azonnal tudod használni! E-book 

1 500 Ft

Mesékkel könnyebb!

Mesék nem csak a gyerekeknek valók!  Ha nyomasztanak a minden napok akkor egy mese még a problémáid megoldásában is segíthet. Ehhez csak egy kicsit másként kell mesét nézned. Hogy hogyan azt megismerheted ebből a ki kiskönyvből.  E-book

1 500 Ft

  Köszönöm, hogy végig olvastad és megtiszteltél a figyelmeddel.

  Minden jót Neked!

  dr. Nagy Kata