Tisztelet a viták megoldásának kulcsa?

2021.03.11

Az elmúlt időszakban sorra találkozok szembe a tisztelettel, kiírásokban pl.:

 "tiszteljék meg kollégáinkat, hogy betartják a szabályokat, tiszteljék meg a többi vendéget.... , 

sőt megütötte a fülemet egy filmben is, ahol éppen a lánykérésnél hangzott el, hogy

"megtisztelnél azzal, hogy a felségem leszel?"

Beszélgetések során is előjött, hogy egy-egy vita úgy rendeződött el végül is, hogy a felek megleltek valami tisztelni valót.

Felidéztem pár üzleti tárgyalást, ahol a felek között volt jó pár vitás pont, és ahol ennek ellenére elég gyorsan született megállapodás mindig jelen volt:

  • a higgadtság,
  • a másik álláspontjának meghallgatása
  • a másik TISZTELETE.

Nem feltétlenül egymás személyét tisztelték, hanem azt, hogy mit miért gondolt úgy, ezzel más nézőpontból is látták az adott helyzetet. Ez a tisztelet segített abban, hogy nyitottabbak legyenek a megoldási lehetőségekre, így jobban tudták mérlegelni, hogy mi fér még bele, amit ők szeretnének valójában. Ez a tisztelettel átitatott magatartás segítette azt is, hogy tudtak az érzelmeiken uralkodni.

És volt még valami nagyon fontos!

Az így létrejött egyezségekhez hosszútávon tartották magukat, a tisztelet már áttevődött a megoldásra.

Ha külön-külön kérdezzük a feleket akkor nem biztos, hogy teljesen azonosulni tudtak a másikkal, de mivel tudták, hogy miértjét, ezért tiszteletben tartották, elfogadtak, kompromisszumot kötöttek és azt tiszteletben tartották.

Szabályok vonatkozásában legtöbbször az jut eszünkbe, hogy kötelező, kell és ezekhez kapcsolódó érzések elég negatívak, azonban, ha szabályokhoz úgy viszonyulunk, hogy ami nem ütközik teljesen a saját érdekünkkel azt elfogadjuk, azzal gyakorlatilag tiszteletben tartjuk. Ez a szemlélet elősegíti azt is, hogy sokkal jobban tudunk olyan megoldásokat találni, amik a szabályok tiszteletben tartása mellett is működnek.

Nagyon örülnék ha megtisztelnél azzal, hogy feliratkozol hírlevelünkre. 

Igérjük, hogy tényleg csak akkor írunk amikor valami fontosat szeretnénk megosztani Veled.

Csak kattints ide:

Nagyon köszönjük előre is, hogy feliratkozol!