Utazás a meggyógyulás felé

2024.01.18

A testi és a lelki egészség összefüggései

Az elmúlt napokban kis "mikro" családunkat ledöntötte a nátha, és bár egy kihívásokkal teli időszak volt, mégis számos fontos tanulsággal gazdagodtunk.

Elgondolkoztam azon, hogy miért is betegedtünk le, és rájöttem, hogy talán az életünk túlságosan pörög. Az aktív napok mellett időt kell szánnunk arra, hogy megálljunk, gondolkodjunk magunkról és az életünkről.

A betegség egyfajta jelzés lehet arra, hogy szükség van egy kis lassításra. Tudatosult bennünk, hogy a szerető gondoskodásnak milyen fontos szerepe van. Mindenki más volt a betegség különböző fokozataiban, és így mindig volt valaki, aki segítséget tudott nyújtani a másiknak. Ezáltal közelebb kerültünk egymáshoz, még jobban megértettük a másikat és megtanultunk gondoskodóan figyelni is egymásra.

Az élet lassítása során felfedeztük azokat a kis örömöket és pillanatokat, amelyeket a rohanó mindennapokban gyakran figyelmen kívül hagyunk. Egy meleg ital a kedvenc bögrédben, egy apró köszönöm feliratú cetli a torok pasztillákon - ezek mind olyan apróságok, amelyeket csak akkor veszünk észre, ha megállunk és figyelünk.

Az idő, amit ágyban töltöttünk, remek lehetőséget teremtett arra, hogy hanyagolt dolgaikkal foglalkozzunk. Elolvastunk egy jó könyvet, hallgattam egy rég nem hallott meditációt, vagy együtt csináltunk végig egy vezetett gyógyító meditációt. Volt időnk megtervezni a következő utazást, a lakás felújítás következő lépést. A betegség tehát nemcsak fizikai okokból jöhet létre, hanem szellemi és érzelmi szinten is figyelmeztethet bennünket.

Végül, miközben megosztottuk egymás iránti gondoskodásunkat, észrevétlenül is elmúlt a nátha. A betegség tehát nem csupán egy kellemetlenség, hanem egy lehetőség is a személyes fejlődésre és a családi kötelékek erősítésére. Talán érdemes időnként lelassítanunk az élet pörgésében, hogy észrevegyük azokat az értékeket és pillanatokat, amelyeket a mindennapi rohanásban könnyen elkerül a figyelmünk.

Össze is foglalom a betegség jótékony hatásait.

1. Szerető Gondoskodás

Amikor betegség üt be, előkerül a szerető gondoskodás fontossága. A családtagok és barátok egymásra figyelnek, segítenek, és ezáltal közelebb kerülnek egymáshoz. A betegség arra emlékeztet, hogy az egészség és a szeretet az élet legfontosabb pillérei.

2. Megállás és Önvizsgálat

A betegség kiváló alkalmat teremt arra, hogy megálljunk és önvizsgálatot végezzünk. Mi az, amit túl pörgetünk az életben? Mire van szükségünk a harmóniához? Az ilyen időszakokban felismerhetjük a csend értékét és a saját igényeink fontosságát.

3. Lassulás és Élmények Megélése

A láz és a kimerültség nemcsak kihívásokat jelentenek, hanem lehetőséget is adnak arra, hogy lelassuljunk. Ebben az időszakban észrevehetjük a körülöttünk lévő apró örömöket, mint egy kedves üzenet egy csokoládéval vagy egy régen tervezett könyv elolvasása.

Jó egészséget és lelki megújulást!

Ha van még egy kis időd nézd meg -ingyenes- segítő olvasmányainkat!